Apple predstavil iPad

Apple predstavil iPad

Apple predstavil iPad

Apple je predstavil iPad, revolucionarno napravo za brskanje po spletu, branje in pošiljanje e-pošte ter za zabavo ob ogledu fotografij in videov, poslušanju glasbe, igranju iger, branju e-knjig in še mnogo več. iPadov odzivni zaslon Multi-Touch visoke ločljivosti uporabnikom omogoča fizično interakcijo z aplikacijami in vsebinami.

iPad je visok samo 1,27 centimetra in tehta le 0,68 kilograma – tanjši in lažji je od kateregakoli prenosnika ali netbooka. iPad ima nameščenih 12 novih inovativnih aplikacij, razvitih posebej za iPad, poganjal pa bo tudi skoraj vseh 140.000 aplikacij iz spletne trgovine App Store. iPad bo na voljo konec marca, cene in dostopnost na slovenskem trgu pa bodo objavljene naknadno.

»V iPadu je vsa naša najnaprednejša tehnologija združena v magični in revolucionarni napravi,« je dejal Steve Jobs, predsednik uprave Appla. »iPad odpira in definira popolnoma novo kategorijo naprav, ki bodo uporabnike povezovale z aplikacijami in vsebinami na veliko bolj intimen, intuitiven in zabaven način kot kdajkoli prej.«

iPad odlikuje 12 aplikacij Multi-Touch naslednje generacije. Vsaka aplikacija deluje v pokončnem in ležečem položaju zaslona, prikaz pa se samodejno prilagaja obračanju iPada v katerikoli smeri. Z natančnim vmesnikom Multi-Touch je brskanje po spletu na iPadu popolnoma nova izkušnja, občutno bolj interaktivna in intimna kot na računalniku. Branje in pošiljanje e-pošte je zabavno in enostavno opravilo zaradi iPadovega velikega zaslona in virtualne tipkovnice skoraj polne velikosti. Omogoča uvažanje fotografij z Maca, PC-ja ali digitalnega fotoaparata, urejanje v albume in uživanje ob gledanju iPadovih elegantnih projekcij. Uporabniki si lahko ogledujejo filme, TV-oddaje in YouTube v visoki ločljivosti HD ali pa listajo po straneh e-knjige, ki so jo naložili z Applove nove spletne trgovine iBookstore, medtem ko poslušajo svojo priljubljeno glasbo. iPad poganja skoraj vseh 140.000 aplikacij, ki so na voljo v App Storu, vključno z aplikacijami, ki so jih uporabniki že kupili za svoj iPhone ali iPod touch.

Apple je predstavil novo različico iWorka za iPad, prvega pisarniškega programskega paketa za poslovno učinkovitost, razvitega posebej za tehnologijo Multi-Touch. Z aplikacijami Pages, Keynote in Numbers je mogoče ustvariti čudovito oblikovane dokumente, izvrstne predstavitve z animacijami in prehodi ter preglednice s tabelami, funkcijami in formulami. Te tri aplikacije bodo na voljo posebej v trgovini App Store.

iPad se usklajuje z iTunesi, kot iPhone in iPod touch, z uporabo standardnega Applovega USB-kabla, tako da lahko uporabniki sinhronizirajo vse svoje stike, fotografije, glasbo, filme, TV-oddaje, aplikacije in drugo s svojega Maca ali PC-ja. Vse aplikacije in vsebine, ki so naložene na iPad iz spletnih trgovin App Store, iTunes Store in iBookstore, bodo samodejno sinhronizirane z uporabnikovo zbirko iTunes, ko se bo naslednjič povezal z računalnikom.

iPadov sijajen 24,6-centimetrski zaslon z LED-osvetlitvijo uporablja tehnologijo IPS za čist in jasen prikaz ter skladne barve z izjemno širokim, 178-stopinjskim zornim kotom. Zelo natančen kapacitivni zaslon Multi-Touch se ponaša z izvrstno odzivnostjo, bodisi pri brskanju po spletu bodisi pri igranju iger. Inteligentna virtualna tipkovnica, ki je bila prvič predstavljena v iPhonu, izkorišča prednost iPadovega večjega zaslona in ponuja tipkovnico skoraj polne velikosti. iPad se poleg tega povezuje z novo tipkovnico polne velikosti iPad Keyboard Dock.

iPad poganja A4, Applov integrirani čip naslednje generacije. A4 je plod Applovega razvoja, prinaša pa izjemno procesorsko in grafično zmogljivost, hkrati pa omogoča deset ur delovanja z baterijskim napajanjem.* Applova napredna kemična zgradba in tehnologija prilagodljivega polnjenja omogoča do 1000 ciklov polnjenja brez opaznega zmanjšanja zmogljivosti baterije v tipični življenjski dobi petih let.**


iPad je na voljo v dveh različicah – eni z Wi-Fijem ter drugi z Wi-Fijem in 3G-jem. iPad ima najnovejši Wi-Fi 802.11, 3G-različica pa podpira hitrosti prenosa podatkov do 7,2 Mb/s v omrežjih HSDPA.

V slogu Applove predanosti razvoju in ustvarjanju okolju prijaznih izdelkov je ohišje vsakega iPada narejeno iz visoko razgradljivega aluminija, poleg tega pa jih odlikujejo energijsko varčni zasloni z osvetlitvijo LED brez živega srebra in s steklom brez arzena. iPad ne vsebuje bromiranih zaviralcev gorenja, prav tako pa v njem ni uporabljen PVC.

Apple je predstavil nov paket za razvoj opreme (SDK) za iPad, namenjen razvoju izjemnih novih aplikacij, ki bodo izkoristile prednost iPadovih zmogljivosti. SDK vključuje simulator za preizkušanje in odpravljanje napak aplikacij za iPad na računalniku Mac, razvijalcem pa omogoča tudi razvoj univerzalnih aplikacij za iPad, iPhone in iPod touch.

Cene in dostopnost na slovenskem trgu bodo sporočene naknadno.

*Apple je preizkusil zdržljivost baterije z brskanjem po spletu in sprejemanjem e-pošte prek omrežja AirPort. Pri tem sistem ni nikoli prešel v stanje mirovanja, zaslon pa je deloval na polovični svetlosti. To je tipičen scenarij prenosne uporabe, katerega rezultat je zmogljivost baterije, ki je zelo pomembna za mobilne uporabnike.

**Primerno vzdrževana baterija iPada ohrani 80 odstotkov ali več svoje originalne zdržljivosti pri do 1000 ciklih polnjenja. Življenjska doba baterije in število ciklov polnjenja sta odvisna od uporabe in nastavitev.
 

Komentarji
iztok (@izo) 28. januar 2010 16:02
ajde, noob, raspali, hehe..

glede plusov in minusv je najbrž bilo že vse povedano, se mi pa recimo pojavi ena ideja (najbrž že itak obstaja=:

nekaj takšnega bi lahko recimo fan fubkcioniralo v konzoli avtomobila, kje ni potrebno delat nobenih kmofov ipd. pa že nekaj časa ne štekam, zakaj recimo ne začnejo vgrajevati teh zadev notr, kjer bi res lahko imel vse pod konztrolo, seveda z določenim os-om (ali posebej spisan od firme, ali pa samo sfrizirani že obstoječi).

se pravi, razni

-wlani

-audio

-video

-gps

-mobitel

-nadzor klime in ostalih gizmotov v avtu

itd itd.

vso to kramo lahko po mojem danes spravijo na vezje, ki zasede skoraj nič prostora v primerjav z vsakim posebej, da ne omenjam verjetno tudi na prišparanih resursih, recikliranju itd. samo je verjetno denar pred ekologijo, glavno, da se več krame proda in ob vsaki kriči, kako malo energije požre. idiotizem..
Jan Kajfež (@Geccko) 28. januar 2010 16:45
izo vse lepo in prav dokler ti kaj ne crkne...primer...avtomatska klima je "crknila" sredi poletja in začela gret...veš kok je bila lepa pot iz morja....

Že zdej je veliko preveč elektonike v avtomobilih.

Tale iPad bi bil pa zanimiv za v avto, kot alternativa DVD playerjem in podobim igračkam...
Peter Bernik (@Noob) 28. januar 2010 17:18
Izo, mi ni treba, ker ga je itak spluval 90% folka
Oracle (@Oracle) 28. januar 2010 22:38
Jaz ga nisem
Peter Bernik (@Noob) 28. januar 2010 23:51
Ga nis, ga je pa zato nekdo drug od katerga nikol ne bi prčakval da ga bo (je še večji fanatik k ti;). Če te zanima kdo pa poglej na fb;)
primoz75 (@primoz75) 29. januar 2010 00:54
čas bo povedal svoje...
miha (@mihaaa) 29. januar 2010 10:10
@Izo: to zakaj ne vgrajujeo v avte podobnih scen, lepse grafike, touch screena (pa da avto seveda ne stane 100k+) pa sem se tudi jaz ze veckrat spraseval.... ker cena napram ceni avta bi bila res zanemarljiva
Blaž (@Jazzi) 5. februar 2010 16:00
Mogoče zato ker je več možnosti da se pokvari?
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.
Postani Slo-Foto.net član
Popularne novice
    Anketa
    Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
    Rezultati