Canon je EOS 5D Mark II nadgradil z možnostjo snemanja HD s 24 in 25 slikami na sekundo

Canon je EOS 5D Mark II nadgradil z možnostjo snemanja HD s 24 in 25 slikami na sekundo

Canon je EOS 5D Mark II nadgradil z možnostjo snemanja HD s 24 in 25 slikami na sekundo

Canon je napovedal izid posodobljene različice strojne programske opreme za večkrat nagrajeni fotoaparat EOS 5D Mark II. Posodobitev dodaja možnost snemanja videov s hitrostjo 24 in 25 slik na sekundo. Posodobitev bo na voljo sredi marca.

Programska oprema je bila razvita z upoštevanjem mnenj fotografov in snemalcev, zato Firmware 2.0.3 še dodatno izboljšuje izvrstne video zmogljivosti EOS-a 5D Mark II. Dodatek novih hitrosti snemanja razširi možnosti snemanja videa, snemalcem namreč omogoča posneti gradivo v ločljivosti 1080p Full HD s hitrostjo 24 slik/s (natančno 23,976 slike/s) - optimalno hitrostjo za kinematografski video. Podpora za hitrost 25 slik/s pri obeh ločljivostih 1920x1080 in 640x480 omogoča snemanje za televizijski standard PAL, z novo posodobitvijo pa se bo hitrost 30 slik/s v video načinu NTSC spremenila v 29,97 slike/s.
S posodobitvijo je dodan tudi histogramski prikaz med snemanjem filmov pri ročni nastavitvi osvetlitve, pri prednosti zaklopa (Tv) in prednosti zaslonke (Av), med snemanjem pa bo na voljo tudi izbira načina osvetlitve. Izboljšan nadzor nad zajemom zvoka bo uporabnikom omogočil nastavitev jakosti snemanega zvoka s pomočjo merilnika na zaslonu LCD. Frekvenca vzorčenja zvoka je povečana s 44,1 KHz na 48 KHz zaradi zagotavljanja optimalnega avdio signala, ki je običajno zahtevan v gradivu za profesionalne aplikacije ali oddajanje.

S tipalom polne velikosti CMOS in združljivostjo s Canonovim obsežnim naborom vrhunskih objektivov je EOS 5D Mark II poznan po svojih zmogljivostih snemanja HD-videa. Predstavljen je bil septembra 2008 ter je nemudoma povečal nabor možnosti za fotografe in snemalce, z dodatkom novih snemalnih hitrosti in ročnega nadzora zvoka pa so te možnosti še razširjene - snemalci lahko odslej snemajo filme, ki ustrezajo praktično vsem ustvarjalnim namenom.
Fotograf ekstremnih športov Richard Walch je bil eden prvih z možnostjo preizkusiti posodobljen EOS 5D Mark II pri snemanju deskarskega filma »I Love My Friends«. Video zmogljivosti EOS-a 5D Mark II je Richard opisal takole: »Nove hitrosti snemanja odpirajo povsem nove možnosti. Če ste snemalec, neodvisni ustvarjalec filmov ali samo ljubitelj snemanja lastnih filmov, jih morate preizkusiti.«

Film »I love My Friends«, ki ga je Richard Walch posnel z EOS-om 5D Mark II in novo strojno programsko opremo, je skupaj s filmom iz zakulisja snemanja na voljo na naslovu http://www.canon-europe.com/eos5dmarkII.

Strojna programska oprema bo za prenos s spleta na voljo sredi marca na spletni strani http://www.canon.com/eos-d/.

Komentarji
iztok (@izo) 2. marec 2010 19:07
aleluja! očitno je "jamranje" uporabnikov dalo rezultat. škoda za 50/60fps, bo treba še to kakšno leto fehtat..
Blaž (@Jazzi) 2. marec 2010 21:51
Jah še dobro da so imeli osnovo za firmware takorekoč že narejeno, le implementirali so ga. Vsekakor uporabno.
chips (@chips) 3. marec 2010 12:09
Komaj čakam!
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.
Postani Slo-Foto.net član
Popularne novice
    Anketa
    Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
    Rezultati