Canon predstavil prvi video kameri MPEG-2 Full HD

Canon predstavil prvi video kameri MPEG-2 Full HD

Canon predstavil prvi video kameri MPEG-2 Full HD

Canon je predstavil novi video kameri, ki bosta preoblikovali trg profesionalnih ročnih video kamer – XF305  in XF300. Gre za revolucionarni datotečni kameri in prva modela, ki uporabljata s Canonove strani pred kratkim prevzet nov snemalni kodek MPEG-2 Full HD (4:2:2).

Razviti sta z namenom zagotavljanja najvišje kakovosti slike in podpore kar najširšemu krogu profesionalnih uporabnikov, zato ju odlikuje tehnologija brez primere v tem razredu naprav. Popolnoma nova snemalna zasnova vključuje Canonov HD-video objektiv serije L, sistem treh tipal CMOS in visokozmogljiv procesor DIGIC DV III. Video MPEG-2 v polni visoki ločljivosti je posnet na pomnilniške kartice Compact Flash po industrijskem datotečnem standardu MXF (Material eXchange Format). Pri tem je pretok podatkov 50 Mb/s, bogatejši barvni format 4:2:2 pa zagotavlja shranjevanje več barvnih informacij za potrebe postprodukcije.

XF305 in XF300 odlikuje odličen snemalnik ter oblika, ki zagotavlja napredno mobilnost in vsestranskost. Obseg funkcij in prilagodljivost uporabnikom omogočata snemanje v skoraj vseh razmerah in v katerekoli namene, od neodvisne filmske produkcije do ustvarjanja za televizijo.

XF305 in XF300 sta razvita z namenom zagotavljanja najvišje kakovosti slike. Gre za prvi ročni video kameri, ki uporabljata kodek MPEG-2 Full HD z vzorčenjem barv 4:2:2, kar je dvakrat več kot barvni razpon formata HDV in drugih 4:2:0. Canon je svoj novi HD-video sistem razvil okoli procesorja DIGIC DV III z naprednim tipalom in 18-kratnim objektivom serije L. Tretjinski sistem tipal 3CMOS ponuja izvrstno barvno natančnost, velik dinamični razpon in nizek šum.

Oba nova modela XF snemata v odprtokodnem datotečnem formatu MXF, združljivem z vsemi največjimi sistemi v uporabi danes. Kameri XF sta združljivi z vodilno programsko opremo za obdelavo videa proizvajalcev Adobe Systems, Apple, Avid Technology in Grass Valley.

Video je posnet neposredno na kartico Compact Flash, nameščeno v eni od dveh rež. Med snemanjem je mogoče zamenjati kartico, ki ni v uporabi, in tako zagotoviti dolgotrajno snemanje. Oba modela samodejno preklopita na drugo kartico, ko se prva napolni.

Kamerama je priložena programska oprema XF Utility za PC in Mac, ki omogoča shranjevanje posnetkov, popravljanje meta podatkov v datotekah MXF, predogled posnetkov in ponovno zapisovanje na kartico CF.

Canonove objektive hvali večina televizijskih snemalcev, saj zagotavljajo izvrstno ločljivost, kontrast in nizko stopnjo popačenj. XF305 in XF300 imata objektiv visoke ločljivosti serije L z 29,3 mm širokim kotom, hitro zaslonko (F1.6) in velik razpon goriščnice z 18-kratnim zoomom.

Razpršitev svetlobe preprečuje leča Hi-UD, ki je bila doslej v uporabi samo v Canonovih objektivih za TV-kamere. Leča Hi-UD je sestavljena iz elementov UD, UA in dveh dvostranskih asferičnih elementov, ki zagotavljajo jasno in ostro sliko, brez razpršitve svetlobe. Nov stabilizator slike pozna tri načine stabilizacije – standardnega, dinamičnega in okrepljenega za preprečevanje tresljajev.

Canonovi kameri imata elektronsko iskalo EVF z 1,55 milijona točkami, poleg tega pa tudi edinstven zaslon LCD visoke ločljivosti, ki ga je mogoče uporabljati na eni ali drugi strani naprave. LCD je z 10,1 cm diagonale največji v svojem razredu in ima 1,23 milijona točk.

Kameri sta bili ergonomsko oblikovani na podlagi odzivov profesionalnih uporabnikov. Spremenjen položaj gumbov omogoča intuitivno rokovanje, osrednji položaj ročaja pa zagotavlja optimalno uravnoteženost. Zaradi teh lastnosti sta kameri primerni za dolgotrajno snemanje v raznovrstnih razmerah.

Oba modela XF ponujata različne možnosti prilagajanja uporabniku, kot na primer 26 nastavitev slike, s katerimi nadzirajo več kot 50 s sliko povezanih spremenljivk, 13 gumbom pa je mogoče določiti eno izmed 30 funkcij.

Vsaka kamera omogoča shranjevanje devetih nastavitev slike, tri pa so že standardne – VIDEO.C, CINE.V in CINE.F. Priljubljene nastavitve je mogoče shraniti in prenesti na drugo kamero s pomnilniško kartico.

Oba modela snemata 16-bitni linearni zvok PCM z 48 kHz vzorčenjem, ki zagotavlja visoko kakovost za profesionalne in televizijske vsebine. Vgrajen mikrofon snema stereo zvok, prek dveh vmesnikov XLR pa je mogoče priključiti tudi zunanje mikrofone.

Za studijsko snemanje je na modelu XF305 na voljo izhod HD-SDI, vhod GENLOCK in vhodno/izhodni signal Timecode.

Komentarji
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.
Postani Slo-Foto.net član
Popularne novice
    Anketa
    Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
    Rezultati