Nikon s kozmonavti spet v vesolju

Nikon s kozmonavti spet v vesolju

Nikon s kozmonavti spet v vesolju

Nikonovi fotoaparati, objektivi in bliskavice so že od leta 1971 stalni spremljevalci vesoljskih misij ameriške vesoljske agencije NASA. Kot dobavitelja fotografske opreme za mednarodno vesoljsko postajo ISS so družbo Nikon izbrali tudi v ruski vesoljski agenciji.

Naslednjo misijo bo tako fotografiralo več digitalnih zrcalno-refleksnih fotoaparatov Nikon D3S in Nikon D3X ter objektivov AF-S NIKKOR 400 mm f/2.8G ED VR.

Družba S.P. Korolev Rocket and Space Corporation Energia, glavni dobavitelj opreme za rusko vesoljsko agencijo, je za ruski del odprave, ki bo deloval na vesoljski postaji ISS, naročila več Nikonovih izdelkov. Aparate Nikon D3S in D3X ter objektive AF-S NIKKOR 400 mm f/2.8G ED VR bo posadka uporabljala za fotografsko dokumentiranje. Opremo bo na ISS prepeljalo vesoljsko plovilo Soyuz TMA-19, ki je na svojo pot iz kozmodroma Baikonur odrinilo 16. junija.

"Integracija Nikonove fotografske opreme v projekte raziskave vesolja ima dolgo zgodovino, saj smo že Nikonove fotoaparate na film uporabljali za zajem fotografij v vesolju. Prisotni so bili tudi na naši vesoljski postaji Mir. Razvoj fotografske opreme nam je omogočil, da bomo z najnovejšimi in najzmogljivejšimi Nikonovimi fotoaparati in objektivi kakovostno zabeležili dogajanje v vesolju. Kopica podrobnosti, ki jih lahko zajameta Nikon D3S in D3X namreč dviga fotografijo na nov, do sedaj nedosegljiv nivo," je povedal direktor programa ISS pri ruski vesoljski agenciji Nikolay Cherlenyak.

Za razliko od prejšnjih aparatov, prirejenih za uporabo v vesolju, bodo Nikoni D3S in D3X ostali serijski, torej takšni, kot jih lahko zahtevni uporabniki kupijo v trgovinah. Njihova že serijsko vrhunska kakovost izdelave je namreč tehnično ne le ustrezala, temveč tudi presegla najvišje zahteve in najtežje preizkuse vesoljskih agencij. Nikonovi izdelki so tako še enkrat več dokazali svojo izredno kakovost ter raznovrstnost uporabe.

Nikon sicer že desetletja (od leta 1971 dalje) opremlja ameriško vesoljsko agencijo NASA z vrhunskimi fotoaparati, namenjenimi vesoljskim operacijam.


 

Komentarji
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.
Postani Slo-Foto.net član
Popularne novice
    Anketa
    Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
    Rezultati