Nikon D3100

Nikon D3100

Nikon D3100

Nikon Europe je danes najavil nov zrcalno-refleksni fotoaparat Nikon D3100 z ločljivostjo 14,2 milijona točk in možnostjo snemanja filmov v resoluciji 1920x1080 točk.

Podjetje Nikon Europe danes predstavlja nov zrcalno-refleksni fotoaparat vstopnega razreda. Nikon D3100, ki ga odlikuje majhno, a ergonomsko ohišje, v sebi skriva zmogljiv senzor CMOS z ločljivostjo 14,2 milijona točk, podprt z novim slikovnim procesorjem EXPEED 2. Oba sta zagotovilo za odlične fotografije, obenem pa se D3100 odlikuje tudi z možnostjo snemanja videoposnetkov v polni visoki ločljivosti (Full HD). Da gre za vsestranski družinski fotoaparat, kar se da enostaven za uporabo, dokazuje tudi vgrajen digitalni pomočnik, ki uporabniku predlaga in razlaga možnosti za zajem kar najboljših fotografij in posnetkov.

»Fotoaparat Nikon D3100 je naslednik najbolje prodajanega fotoaparata D-SLR v Evropi*, fotoaparata D3000. Je tehnično izpopolnjen fotoaparat, saj ponuja pa senzor s 14,2 milijona slikovnih točk ter zajema videoposnetke polne visoke ločljivosti. Med funkcijami ne manjka niti ogled v živo, novi so tudi načini samodejnega ostrenja. Izboljšano ergonomsko obliko nadgrajuje priljubljeni način vodiča/pomočnika, saj uporabniku prikazuje vzorčne slike tega, kar lahko doseže z določenimi nastavitvami, npr. če spremeni hitrost sprožilca ali zaslonko. D3100 je idealen fotoaparat za uporabnike, ki želijo posneti vse pomembne trenutke v popolni kakovosti, ne da bi pri tem morali skrbeti za nastavitve,« je povedal vodja oddelka za izdelke pri družbi Nikon Europe Jordi Brinkman.

V kakovostno in priročno ohišje fotoaparata je vgrajen slikovni senzor CMOS formata DX, ki postreže s 14,2 milijona slikovnih točk. Skupaj z novo razvitim slikovnim procesorjem EXPEED 2, ki izboljša izkoristek slikovnega senzorja CMOS in zagotavlja realističnost barv, skrbi za manjši šum in gladke tonske prehode, so kakovostne fotografije in videoposnetki zagotovljeni. Nikon D3100 premore visoko občutljivost ISO (100–3200), ki jo je moč povečati do 12800, zato bodo posnetki premikajočih se motivov ostri tudi brez uporabe bliskavice.

Izboljšav je bil deležen tudi sistem ostrenja slike. 11-točkovni sistem samodejne izostritve zagotavlja hitro in natančno izostritev, v načinu AF-F pa aparat motive ohranja izostrene, ne da bi moral uporabnik za to pritisniti gumb za sprostitev sprožilca. Nikon D3100 ima vgrajen dvojni vgrajeni sistem za odpravljanje prašnih delcev, ki skrbi za čiščenje slikovnega senzorja.

Filmski mojster
Način D-Movie omogoča zajem videoposnetkov s polno visoko ločljivostjo (1920 x 1080 točk), omogočeno je snemanje HD-videoposnetkov z zvokom. Te je moč prek vmesnika HDMI hitro prikazati na sodobnih digitalnih televizorjih in videoprojektorjih. Uporabnik do vseh funkcij dostopa prek velikega in preglednega 7,5-centimetrskega (3-palčnega) zaslona. Fotoaparatu je priložena tudi nova zmogljiva programska oprema za urejanje fotografij in videoposnetkov ViewNX 2.

Pametna elektronika, ki lajša delo fotografa
Velik poudarek so razvijalci namenili tudi enostavnosti uporabe. Poleg ergonomskega ohišja z odlično razporeditvijo gumbov je za kar najboljšo uporabniško izkušnjo zadolžen vgrajen digitalni pomočnik, ki prevzema vlogo vodiča. Uporabnika po korakih vodi do želenega posnetka ali pa mu razloži, kako bo sprememba posamezne nastavitve vplivala na fotografijo. Digitalni vodič je preprosto najlažji način učenja fotografiranja. Uporabniku dejansko ni treba prebrati uporabniškega priročnika, da bi znal rokovati z aparatom.

Z Nikonom D3100 je fotografiranje otročje lahko opravilo. Nova možnost ogleda v živo ponuja intuitiven način snemanja slik, uporabnikom poznan predvsem iz kompaktnih fotoaparatov. Fotoaparat premore funkcijo samodejnega izbora scene, ki glede na podatke s slikovnega senzorja prilagodi nastavitve za kar najustreznejši zajem motiva.

Tu so še številne druge pametne funkcije: aktivno D-Osvetljevanje skrbi za ohranjanje ravnovesja med svetlobo in senco, Picture control pa omogoča prilagajanje videza fotografije pred fotografiranjem.

Naprodaj od septembra dalje
Prodaja Nikona D3100 se bo v Sloveniji začela septembra, priporočena prodajna cena za komplet z objektivom NIKKOR 18-55VR pa bo znašala 649 evrov.

Komentarji
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.
Postani Slo-Foto.net član
Popularne novice
    Anketa
    Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
    Rezultati