Canon EOS 60D

Canon EOS 60D

Canon EOS 60D

Canon je predstavil naslednika modela EOS 50D, digitalni zrcalno refleksni fotoaparat EOS 60D z 18 milijoni slikovnimi točkami in možnost snemanja video posnetkov v polni resoluciji.

Sporočilo za javnost

LONDON, 26. 8. 2010 -Canon je predstavil najnovejšega člana v priznani seriji digitalnih zrcalno–refleksnih fotoaparatov EOS -novi EOS 60D. Ta bo nadomestil model EOS 50D, namenjen pa je fotografom, ki želijo svojo fotografijo povzdigniti na novo raven, saj ponuja visoko zmogljivost, različne ustvarjalne funkcije, vrtljiv zaslon LCD in izboljšano ergonomijo. Ljubiteljskim fotografom tako omogoča zajemanje čudovitih posnetkov in videa v visoki ločljivosti Full HD za izvrstne rezultate.

Visoka hitrost, visoka ločljivost
S tipalom APS-C ločljivosti 18 milijonov točk je EOS 60D sposoben ponuditi posnetke z izjemno visokim številom podrobnosti, z 1,6–kratnim faktorjem povečave goriščnice objektiva pa omogoča slikanje posnetkov v velikosti posterja v različnih razmerjih. 1 Canonova zmogljiva procesorska tehnologija DIGIC 4 hitro obdela podatke, posredovane prek štirih kanalov tipala CMOS, zagotavlja izvrstno barvno reprodukcijo ter slikanje pri visoki hitrosti 5,3 slike na sekundo, z rafalom 58 JPEG polne ločljivosti.

Canon EOS 60D

Standardni razpon občutljivosti ISO 100-6400 je razširljiv na 12800 ter omogoča jasne fotografije z minimalnim šumom v šibkih svetlobnih pogojih. 9–točkovni sistem samodejnega ostrenja (AF) ponuja hitro in natančno ostrenje, z izjemno občutljivo centralno točko za objektive hitrejše od f/2.8. To fotografom omogoča večjo umetniško svobodo pri portretiranju z uporabo majhne globinske ostrine ali pri izraznih posnetkih.

EOS 60D odlikuje Canonov sistem merjenja iFCL, prvič predstavljen v EOS–u 7D, s 63– področnim dvoslojnim tipalom. Podatki o položaju subjekta so zbrani v sistemu samodejnega ostrenja ter so upoštevani pri merjenju svetlobe in barve zaradi zagotavljanja čim natančnejše osvetlitve v vseh pogojih. Integrirani oddajnik za bliskavico Speedlite ponuja možnost upravljanja več bliskavic EX.

Slikanje iz vseh položajev
Nov vrtljivi zaslon LCD velikosti 7,7 cm ima razmerje 3 : 2 in ločljivost 1.040.000 točk, ponuja različne možnosti snemanja in predvajanja z neverjetno natančnostjo. LCD¬zaslon s sistemom vrtenja Vari-angle pomaga pri slikanju iz zahtevnejših položajev, s predogledom prizora za lažje kadriranje, kadar uporaba iskala ni mogoča. Slikanje divjih živali, posnetkov nad glavo ali pri tleh je poenostavljeno, površina zaslona pa je poleg tega prevlečena z neodsevno in vodoodbojno plastjo za zaščito in lažje gledanje pri močni svetlobi.

Spodbujanje ustvarjalnosti
Nova funkcija Basic + fotografom omogoča preprosto dodajanje ustvarjalne note njihovim fotografijam, ne da bi morali zato spreminjati nastavitve. Fotografi lahko prizoru vdihnejo nekaj življenja z upoštevanjem svetlobe in tipa prizora, saj so jim na voljo portretni, krajinski, bližinski (Close–up), športni, nočni in samodejni ustvarjalni (Creative AUTO) načini slikanja. Različne učinke je mogoče doseči z izboljšavami Basic +, kot je dnevna svetloba, oblačno, sončni zahod ali s prednastavljenimi slikovnimi načini, vključno z Vivid, Soft, Warm in Monochrome.

EOS 60D je izdelan tako, da daje moč tistim, ki želijo razširiti svojo ustvarjalno vizijo, zato ima vrsto novih funkcij, ki omogočajo zajemanje boljših slik, ter učinke za dodajanje posebne dimenzije posnetkom. Zmogljiv procesor DIGIC 4 podpira obdelavo posnetkov RAW, tako da lahko fotografi kar sami popravljajo svetlost, kontrast, uravnoteženost bele barve, odpravljajo popačenja in barvni odklon. Obdelan posnetek je mogoče shraniti kot JPEG, saj je tako pripravljen za izpis ali nalaganje na računalnik ali splet.

Za dodajanje postprodukcijskih učinkov je EOS 60D opremljen z naborom ustvarjalnih filtrov, ki so na voljo v samem aparatu. Ti vključujejo zrnati črno–beli filter Grainy B/W in razostritveni filter Soft Focus, učinka Toy Camera in Miniature, ki dajejo posnetkom poseben videz ter s tem fotografom omogočajo izdelavo tematskih zbirk. Zrnati filter je primeren za reportažni videz posnetkov, mehke obrise pri portretiranju pa dosežemo s Soft Focusom.

Canon EOS 60D

EOS Movies: Full HD video s popolnim nadzorom
Fotografi lahko z EOS–om 60D prestopijo meje fotografije in snemajo filme v polni visoki ločljivosti HD 1920 x 1080p z različnimi hitrostmi slik 30, 25 in 24 slik/s, ali pri ločljivosti 720p in hitrostih 60 in 50 slik/s. Filmski izrezek je prav tako na voljo, pri čemer fotoaparat snema z osrednjim delom tipala površine 640 x 480 točk in ustvari dejansko 7–kratno povečavo goriščnice.

Popoln ročni nadzor v filmskem načinu daje možnost uporabe lastnih nastavitev osvetlitve in gorišča ter pri tem izkoristi lastnosti širokega nabora Canonovih objektivov EF. Priključek za zunanji stereo mikrofon in nastavitve jakosti posnetega zvoka zagotavljajo, da bo avdio zapis sledil kakovosti slike.
Tistim, ki želijo slike pokazati družini ali prijateljem, je namenjen priključek HDMI, združljiv s standardom Consumer Electronics Control (HDMI–CEC), ki omogoča predvajanje videov in slik na kateremkoli združljivem TV–sprejemniku HD–ready. Za upravljanje fotoaparata pa skrbi daljinski upravljalnik televizorja.

Prilagodljiva zasnova
EOS 60D ima popolnoma na novo oblikovano ohišje, ki združuje izboljšano ergonomsko obliko in novo razporeditev gumbov za hitrejše in udobnejše spreminjanje nastavitev. Pogosto uporabljene funkcije so združene za lažji dostop, medtem ko so gumbi Quick Control Dial, Multi–controller in SET združeni v en sam vrtljiv gumb Multi Control Dial, ki omogoča dostop do menijev in nastavitev samo s palcem. Gumb za izbiro načina slikanja ima tudi zaklep, ki preprečuje neželene spremembe med slikanjem.

Namenski gumb za hiter dostop fotografom omogoča takojšen dostop do najpogostejših nastavitev slikanja in predvajanja. Številni gumbi omogočajo spremembo funkcije in s tem popolno prilagoditev potrebam fotografa. Za popolne krajinske posnetke je v iskalu ali na zaslonu prikazan elektronski vodoravni nivo, ki pomaga pri kadriranju in izključuje potrebo po poznejših popravkih posnetkov.

Canon EOS 60D

EOS 60D je najnovejši Canonov model, ki podpira pomnilniške kartice visoke kapacitete
SDXC z do 2 TB pomnilnika za dolgotrajne posnetke HD–videa ali fotografij pri polni ločljivosti RAW in JPEG. Za boljše upravljanje z velikim številom posnetkov v fotoaparatu omogoča EOS 60D ocenjevanje najbolj priljubljenih slik od 1 do 5 in poznejše preprosto iskanje in pregledovanje. Po prenosu na računalnik se te oznake
ohranijo in so vidne v različnih aplikacijah za obdelavo fotografij, tudi Canonovih.

Lastnosti EOS–a 60D:
• Tipalo APS-C CMOS z 18 milijoni točk
• Napredne ustvarjalne funkcije z Basic +
• Vrtljiv 7,7 cm zaslon LCD z razmerjem 3 : 2
• Snemanje Full HD videa z ročnim nadzorom
• DIGIC 4
• ISO 100-6400, H: 12800
• 5,3 slike/s, 58 JPEG rafalno
• 9–točkovni navzkrižni sistem ostrenja AF
• Merjenje iFCL s 63–področnim dvoslojnim tipalom
• Vgrajen oddajnik za bliskavice Speedlite
• Obdelava posnetkov RAW v fotoaparatu
 

Komentarji
Peter (@MX_Peter) 27. avgust 2010 08:07
Kaj je res da so tem modelu odvzeli možnost nastavitve front/back focusa, kot ga je imel naprimer 50D?
Primož Fideršek (@piXi) 27. avgust 2010 09:24
Pomoje se nebi nič čudil, saj so ga pozicionirali bolj proti vstopni seriji bodyev, med tem ko je pa vlogo serije xxD prevzel 7D
Uroš Miklavčič (@Ulrich) 27. avgust 2010 09:47
Joj, čist do poženščili xxD serijo. Preveč gre v smeri trotl-ziher kompaktov in ne v smeri resnejših DSLR fotoaparatov. Sicer pa, kakor je rekel piXi - dogaja se zamik serije za eno mesto. Isto se je pri Canonu zgodilo z A serijo kompaktov, ki jo je nadomestil SX serija, medtem ko je A serija postala cheap vstopna varianta.
Peter Atanackov (@Geo) 27. avgust 2010 11:57
Samo plasticno ohisje ima... drugace je pa isto skor no, in ne niso odvzeli ima se vedno AF microadjustment...In na njemu je cheap ohisje, drugače je pa zelo spodoben imo... čeprav mu ze od 20dja niso menjali layout AF-točk .
Peter Bernik (@Noob) 27. avgust 2010 15:37
Ne, nima MF adjustment;)Zame veliko razočaranje. Ker sem len bom le kopiral kar se včeraj pisal na fb:OMG kaj je Canon naredu s 60D! Iz resnega fotiča, igračko in prisilil folk da bo kupoval pol dražjega 7D, če bo hotel isti nivo kontrole (dovolj gumbov na ohišju, pravi kolešček, joystick itd). In SD kartice so uvedl, jaooo!V odg 50D ali 60D:Mikica, mam in ko gledam 60D, mi je svetlobna leta pred njim. Ukinl so tut dvojne *****ncije knofov na vrh itd, skratka ogabno, že tko je manj gumbov, pol pa še to skenslajo. To res upočasni delo.60D ain''t got shit on 50D, razn 3 mpix več, pa... ok vrtljiv ekranček, če uporabljaš live view, sam ga ne. In ja video, še ena stvar k je ne rabm (je pa vsekakor ql).Aja pa poleg tega da je plastičen, tut nima microfocus adjustmenta, ki je men zlata vredn (brez njega je moja 85ka neuporabna). Plus je pa in camera Raw converter, sicer je to bol praktično in upor...abno na reporterskem fotiču, ampak sj bo tut s tem kdo delal, kšn mulček na partyih itd.

Ma Canon se je Nikoniziral. Povzel je njihove razrede. Kar je slabo, ful slabo. Men je enostavno idealno sedla XXD linija, več kot plastičen in preveč amaterski D90 in manj kot D300s (ali pa 7D, to je tut nov... razred), ker ne rabm izboljšav k jih mata, predvsem jih pa zato nism prpravlen plačat
uzp6 (@uzp6) 27. avgust 2010 16:20
Se strinjam z noobom... Sem upal, da canon ne bo šel po nikonovih stopinjah, a zmešnjava razredov in modelov se še poglablja. Še več, skoz večji crap je videti...Sem mnenja, da morajo biti preskoki večji, novi modeli, pa naj prihajajo ven v daljšem intervalu..Sramota!!
uzp6 (@uzp6) 27. avgust 2010 16:20
Se strinjam z noobom... Sem upal, da canon ne bo šel po nikonovih stopinjah, a zmešnjava razredov in modelov se še poglablja. Še več, skoz večji crap je videti...Sem mnenja, da morajo biti preskoki večji, novi modeli, pa naj prihajajo ven v daljšem intervalu..Sramota!!
Peter Atanackov (@Geo) 27. avgust 2010 19:21
opa, sem samo search dal adjust, in sem pozabil opazit tisti NO AF micro-adjust... :/Pol je pa res beda, zdej sem pa še jaz razocaran.
iztok (@izo) 27. avgust 2010 19:53
problem je samo to, da so pri 7d naredili "predober" (oz. skoraj to, kar folk hoče imet, vsaj v bolj semi pro/amater razredu, čeprav ga tudi pro-ji pohvalijo) fotič, pa jih zdej tepe, hehe, zdej se pa švercajo na video, kot tudi konkurenca.
Peter (@MX_Peter) 28. avgust 2010 22:10
Še sreča da sem pravkar nabavil 40d...s 60-ko nebi nič profitiral, razen snemanje video....trenutno zelo navdušen nad 40D
Žiga (@thunder_road) 29. avgust 2010 13:09
Se strinjam s predhodniki. Tudi jaz nisem pričakoval takšnega downgradeanja xxD razreda, ampak je "reorganizacija" razredov zdaj očitna. Poleg tega pa hkrati še za nasičenje EOS trga v tem "spodnjem" razredu. V to, da mi gre uvajanje video funkcije, ki zdaj ni več samo uvajanje ampak že skoraj presega ukvarjanje s primarnimi funkcijami SLR fotoaparata v nos, pa se raje ne bom spuščal.Kar pa se gumbov tiče, pa je smešno, da jih po eni strani vzamejo večino stran, medtem ko pa na mode dial ponovno uvajajo funkcijo zaklepa, kot so imeli to filmski EOS-i.
Jernej (@Munih) 29. avgust 2010 21:51
Canon ga fejla na veliko:http://www.amazon.co.uk/Canon-Digital-Camera-Body-Only/dp/B0040X3DUW/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=electronics&qid=1283110939&sr=8-1http://www.amazon.co.uk/Canon-Digital-Camera-Body-Only/dp/B002LSI1LO/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=electronics&qid=1283110963&sr=8-1Ne vem zakaj bi kdo kupil ta body, ker za 65€ več dobiš 7d

In ja, pri 550d dobiš skoraj isto upoorabnost in funkcije za skoraj 1/2 denarja.
Jernej (@Munih) 29. avgust 2010 22:09
Pa pomoje bi blo treba basic shooting pri vseh dslrjih ukint.
Peter (@MX_Peter) 30. avgust 2010 10:52
Če bi sam izbiral in imel denar za now body v tem rangu...defenitivno 7D pred 60D...brez premisleka!!!
Danijel Žagar (@Danijelz) 31. avgust 2010 09:28
Kdor je čakal naslednika v X0D bo razočaran, se pa verjetno smeji lastnikom 550D, ki za to ceno dobijo še en soliden objektiv... Dokaz da je bil 40D/50D predober za svojo ceno.
Miran (@mas) 31. avgust 2010 19:49
Zdaj sem definitivno prepričan, da moj 40D še kar dolgo časa ne gre od hiše! Ponosen lastnik 40D
rey_ (@rey_) 1. september 2010 19:00
Ko sem kupil 550D mi je bilo malo žal, da nisem raje vzel 50D (zaradi boljšega gripa in hitrosti (šport)), pa sem si rekel, da bom počakal na 60D, kr bo še malo boljši, pa takrat zamenjal.....in zdej?
confused (@confused) 10. september 2010 15:55
Lep pozdrav vsem! Že nekaj časa nameravam kupiti Canon Eos 50D. Zanima me, ob prihodu novega modela 60D .. je kakšna opcija, da bo padla vrednost in s tem tudi cena 50D? Drugače se pa strinjam z vašimi komentarji.. napaka Canona.. naredili so korak nazaj.
Matic Trepelj (@mr67) 10. november 2010 15:42
ŠE EN PONOSEN LASTNIK 50D
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.