Nikon COOLPIX P7000

Nikon COOLPIX P7000

Nikon COOLPIX P7000

Nikon Europe je predstavil nov kompaktni fotoaparat COOLPIX P7000 s 7,1x povečavo, 10,1 milijona slikovnih pik in LCD zaslonom v velikosti 7,5cm.

Nikon Europe predstavlja svoj najzmogljivejši model v razredu kompaktnih fotoaparatov COOLPIX – P7000. Z njim družba Nikon postavlja nove standarde v kakovosti, odzivnosti, delovanju pri šibki svetlobi in ročnem upravljanju. COOLPIX P7000 je po kakovosti fotografij najbližje zrcalno-refleksnim (SLR) fotoaparatom, njegova oblika pa je veliko bolj diskretna.

Model P7000 zagotavlja vrhunsko kakovost slike s širokokotnim objektivom NIKKOR, ki omogoča 7,1-kratno povečavo med 28 do 200 mm (enakovredno 35-milimetrskemu formatu). Tudi številne napredne tehnologije in rešitve kot so optično zmanjšanje vibracij (VR), dva elementa iz ED-stekla in Nikonov nov slikovni procesor za obdelavo fotografij EXPEED C2 imajo enako poslanstvo – zagotoviti najvišjo kakovost fotografij. Velik (1/1,7-palčni) senzor CCD z 10,1 milijona efektivnih slikovnih pik pripomore k širšemu dinamičnemu razponu in izboljša delovanje pri zelo šibki svetlobi, medtem ko 7,5 centimetrski (3-palčni) zaslon LCD z visoko ločljivostjo (920.000 slikovnih pik) omogoča izjemno natančnost pri kompoziciji, snemanju in predvajanju videoposnetkov.

»Fotoaparat COOLPIX P7000 se ponaša s številnimi naprednimi funkcijami in ergonomsko obliko, ki je značilna za fotoaparate SLR, zaradi česar predstavlja popolno izbiro za zahtevnejše uporabnike. COOLPIX P7000 bo zadovoljil tudi poklicne fotografe, ki si včasih želijo, da snemanje visoko kakovostnih fotografij omogoča naprava z manjšim ohišjem in dobro odzivnostjo. Prav naše profesionalne stranke so nam zelo pomagale pri oblikovanju funkcij;  rezultati – izredno kakovostne fotografije ... kjer koli – pa govorijo sami zase,« je ob predstavitvi modela COOLPIX P7000 dejal direktor oddelka za potrošniške izdelke v podjetju Nikon Europe B. V. Mark Pekelharing.

Najboljša kakovost fotografij
Fotoaparat COOLPIX P7000 vključuje številne tehnologije, ki zagotavljajo najvišjo kakovost fotografij. Velik (1/1,7-palčni) senzor in sistem za obdelavo fotografij EXPEED C2 omogočata boljše delovanje pri zelo šibki svetlobi in natančnejše snemanje videoposnetkov. Zoom objektiv  NIKKOR ponuja do 7,1-kratno povečavo motiva, vgrajena ima dva elementa iz ED-stekla, s čimer se zmanjšajo barvno odstopanje in lise pri daljših goriščnih razdaljah. Poleg tega je v fotoaparat vgrajen tudi filter ND, ki razširi možnosti osvetlitve pri zelo močni svetlobi.

COOLPIX P7000 ponuja širok razpon občutljivosti, saj je vrednosti ISO od 100 do 3200 mogoče razširiti na Hi 1 (enakovredno ISO 6400), medtem ko nočni način za nizko stopnjo šuma še vedno zagotavlja dobre posnetke v pogojih z zelo malo svetlobe. Težav mu ne povzročajo niti prostori, osvetljeni s svečami, saj funkcija »Noise Reduction« (zmanjšanje šuma) fotografu omogoča nadzor vpliva barvnega šuma na fotografijah.

V situacijah, kjer je težko izbrati ustrezno nastavitev, funkcija D-Lighting samodejno poskrbi, da so slike videti naravne, saj popravi temne sence, ki so posledica visoko kontrastnih svetlobnih pogojev. Poleg izdatnih možnosti Picture Controls, prevzetih iz digitalnih zrcalno-refleksnih fotoaparatov, so v aparat vgrajene nove funkcije za kadriranje, ki fotografu omogočajo snemanje več posnetkov z nekoliko drugačnimi nastavitvami, različno stopnjo osvetlitve, občutljivosti ISO ali nastavitve beline. Med profesionalnimi dodatki je tudi funkcija navidezni horizont, s katero uporabnik lahko preveri, ali je položaj fotoaparata povsem poravnan.

Izboljšano snemanje in predvajanje
V nekaterih primerih je bolje posneti več kot le fotografijo, zato fotoaparat COOLPIX P7000 ponuja funkcijo snemanja videoposnetkov v visoki ločljivosti (HD, 720p). Videoposnetki se snemajo s stereo zvokom, priključek za mikrofon pa omogoča tudi uporabo zunanjega mikrofona. 7,5 cm (3 palce) velik zaslon LCD z visoko ločljivostjo (920.000 slikovnih pik) nudi skoraj 100-odstotni barvni prostor sRGB. Optično iskalo aparata ponuja prilagoditev dioptrije. Poleg tega pa vrata HDMI omogočajo neposredno souporabo na zunanjih zaslonih HD.

Možnost urejanja fotografij v fotoaparatu uporabniku omogoča večji nadzor nad fotografijami. Podatki o ravni tona so prikazani na histogramu, izravnavo osvetlitve, zaslonko, hitrost sprožilca in občutljivost ISO pa lahko natančno določi med potrjevanjem najsvetlejših, najtemnejših ter vmesnih tonov. Uporabniki, ki želijo slike pregledati v osebnem računalniku ali v računalniku Apple, lahko le-te shranijo v izboljšani obliki NRW+ (COOLPIX RAW), s čimer dobijo nestisnjene digitalne »negative«, ki jih nato lahko podrobno uredijo. Datoteke NRW+ so združljive z Nikonovim kompletom programske opreme ViewNX 2 in z dodatno programsko opremo za urejanje slik Capture NX2.

Popoln nadzor
Fotoaparat COOLPIX P7000 so zasnovali fotografi, ki želijo imeti popoln nadzor nad fotografiranjem in hkrati uporabljati gumbe ter ukaze v intuitivni postavitvi, kot jo poznajo že z Nikonovih fotoaparatov D-SLR. Aparat zato premore »analogno retro« številčnico, s katero uporabnik prilagaja stopnje za izravnavo osvetlitve v korakih po 1/3 EV. Do možnosti za ročno upravljanje drugih pogosto uporabljenih funkcij lahko dostopa z gumbom za hitri meni. Funkcija uporabniških nastavitev uporabniku omogoča preklop položaja zooma na prednastavljeno goriščno razdaljo, kar je enako, kot če bi uporabljal različne objektive. Nastavitve za posamezen položaj povečave lahko uporabnik še dodatno prilagodi svojim željam. Dodatna funkcija namreč omogoča, da z novim gumbom za ročno izbiro načina delovanja z enim samim dotikom preklopi na katero koli nastavitev goriščne razdalje.

Fotoaparat P7000 bo na voljo konec septembra po priporočeni maloprodajni ceni 549 evrov.
 

Komentarji
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.
Postani Slo-Foto.net član
Popularne novice
    Anketa
    Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
    Rezultati