Olympus E-5

Olympus E-5

Olympus E-5

Olympus je predstavil vodotesni DLSR fotoaparat E-5, ki zajema fotografije v ločljivosti 12,3 milijona slikovnih točk.

Sporočilo za javnost

14. september 2010 – Olympus je v zadnjih letih osvojil tržišče z robustnimi fotoaparati D-SLR. Njegova modela E-3 in E-1 sta sinonima za profesionalno fotografiranje v vseh pogojih in v vsakem trenutku. Na prihajajoči Photokini pa bodo profesionalni fotografi lahko vzeli v roke nov Olympusov fotoaparat, izdelan za fotografiranje v najtežjih razmerah: vodilni model naslednje generacije - E-5. Lahko in trpežno ohišje neposrednega naslednika večkrat nagrajenega E-3 je zaradi protiprašne zaščite, vodoodpornosti in izjemne robustnosti primerno za fotografiranje na vsakem terenu - in pripravljeno tudi na najtežje naloge. Vendar kakovost ohišja E-5 ni njegova edina prednost pred konkurenčnimi fotoaparati. Novi vodilni model je združljiv z objektivi ŠtiriTretjine in opremljen z zmogljivejšim slikovnim procesorjem. To je kombinacija, ki prinaša fotografije najvišje kakovosti, saj tandem priznanih objektivov ZUIKO DIGITAL in novega 12,3-megapikselnega svetlobnega tipala Hi-Speed Live MOS ob slikovnem procesorju TruePic V+ s posebno tehnologijo za obdelavo finih podrobnosti na posnetku posname fotografije z več detajli in ostrine kot primerljivi D-SLR-ji. E-5 postavlja nove standarde zanesljivosti, hitrosti in ustvarjalnosti. Ob Olympusovem edinstvenem ultrazvočnem protiprašnem filtru se lahko pohvali  še s premičnim 7,6-cm VGA LCD, hitrim zaklopom, ki deluje s hitrostjo vse do 1/8000 sekunde, rafalnim fotografiranjem s 5 posnetki na sekundo, ISO 6400, HD videosnemanjem, možnostjo uporabe brezžičnih bliskavic in desetimi umetniškimi filtri. Profesionalni fotografi so lahko z E-5 ustvarjalni v praktično vseh okoliščinah. Kar zmorejo oni, zmore tudi njihov fotoaparat. Olympus E-5 bo na voljo od oktobra 2010.

Zanesljivost na svetovni ravni
Profesionalni fotografi za fotografiranje v najtežjih razmerah uporabljajo Olympusove fotoaparate D-SLR. E-5 je specifično izdelan za najboljše delovanje v ekstremnih razmerah, zato bodo lahko njegovi lastniki z njim vedno brezskrbno fotografirali. Lahko ohišje iz magnezijeve zlitine nudi zaščito pred vdorom prahu in dežja ter prenese izjemne mehanske obremenitve. V tehničnem smislu novi fotoaparat prinaša zanesljivost, kot si je fotografi želijo - od med proizvajalci fotoaparatov vodilnega ultrazvočnega protiprašnega sistema do 100-% zornega polja v velikem iskalu. Uporabniki E-5 se lahko kjerkoli in tudi v najbolj neugodnem okolju z vso drznostjo osredotočijo na bistvo: kakovost fotografij na svetovni ravni.

Kakovost fotografij
Da bi profesionalnim fotografom zagotovili delovno orodje z resnično izjemnimi zmogljivostmi, vsebuje E-5 številne Olympusove inovacije na področju zajema slike. V primerjavi s konkurenčnimi D-SLR-ji so posnetki videti ostrejši in z več podrobnostmi, kar je učinek edinstvene tehnološke kombinacije. Slikovni procesor TruePic V+ s tehnologijo za obdelavo finih podrobnosti uporablja napredne algoritme, zaradi katerih posnetki dajejo vtis večje ločljivosti kot posnetki, narejeni z drugimi fotoaparati z enakim številom pikslov. Obenem tudi zmanjšajo moare in barvne nepravilnosti, ki se pojavljajo pri slabših sistemih. Nova tehnologija omogoča poln izkoristek 12,3-megapikselnega svetlobnega tipala Hi-Speed Live MOS in objektivov ZUIKO DIGITAL, ki so med fotografi in fotoreporterji znani po svoji kakovosti. Kombinacija teh komponent zagotavlja izjemne fotografije z najvišjo kakovostjo slike pri Olympusovih fotoaparatih D-SLR do sedaj. Kakovost slike, ne glede na izbrani objektiv, še dodatno izboljša občutljivost svetlobnega tipala, ki sega vse do ISO 6400. Možnost uporabe brezžičnih bliskavic, izdelave multiposnetkov in desetih umetniških filtrov daje ustvarjalnim fotografom velik manevrski prostor za najdrznejše ideje. E-5 prinaša nov umetniški filter Dinamičen ton, s katerim lahko z le enim posnetkom naredimo simulacijo fotografije HDR. Vse umetniške filtre lahko uporabimo na fotografijah in na visoko ločljivih videoposnetkih, ki jih E-5 posname s 30 sličicami na sekundo v izvirnem formatu 720p. Z vgrajenim mono mikrofonom, vhodom za stereo mikrofon in vmesnikom HDMI™ je povsem opremljen za videosnemanje in prikaz posnetkov v polni velikosti na HD TV. Velike video datoteke lahko shranimo na pomnilniški kartici SD ali CompactFlash, za katere sta na voljo posebni reži.

Hitrost
Za vrhunske profesionalne fotografe je hitrost ključnega pomena - in E-5 tudi tu ne razočara. Opremljen je s priznanim, v ohišje vgrajenim Olympusovim stabilizatorjem slike z ultrazvočnim pogonom in nadvse hitrim 11-točkovnim povsem dvokrižnim sistemom samodejnega ostrenja, ki docela jasno ujame tudi hitro gibljive motive. Vodoravne in navpične senzorne osi sistema tvorijo 44 različnih točk, s katerimi fotoaparat učinkovito izračuna pravilno ostrino. Hitrost zaklopa vse do 1/8000 sekunde in rafalno fotografiranje s hitrostjo do 5 posnetkov na sekundo se odlično dopolnjujeta s še eno Olympusovo prednostjo: vsestranskim premičnim 7,6-cm VGA LCD z ločljivostjo 921.000 svetlobnih pik. Z velikim zaslonom in hitro odzivnostjo postane fotografiranje dinamičnih dogodkov in motivov enostavno - tudi iz neobičajnih in zahtevnejših perspektiv.

E-5 bo na voljo od oktobra 2010.

E-5 osnovne lastnosti:
Zanesljivost
• Lahko in trpežno ohišje iz magnezijeve zlitine preprečuje vdor prahu in dežja
• Ultrazvočni protiprašni sistem
• Veliko iskalo s 100-% zornim poljem
• Vzdržljiv zaklop s preizkušenim delovanjem do 150.000 proženj

Kakovost posnetkov
• Ultra-učinkovit in v ohišje fotoaparata vgrajen stabilizator slike z ultrazvočnim pogonom
• Svetlobno tipalo Hi-Speed Live MOS z 12,3 milijona učinkovitih pikslov
• Nov slikovni procesor TruePic V+
• Občutljivost ISO 6400
• Deset umetniških filtrov z novim filtrom Dinamičen ton
• Snemanje multiposnetkov
• Vgrajena bliskavica s krmilnikom brezžičnih bliskavic
• Združljivost z objektivi ŠtiriTretjine

Hitrost
• Prikaz žive slike z izjemno hitrim povsem dvokrižnim 11-točkovnim sistemom samodejnega ostrenja
• Zaklop s hitrostjo delovanja do 1/8000 sekunde in rafalno fotografiranje s 5 posnetki na sekundo

Ostale prednosti
• Po dveh oseh premičen 7,6-cm hiperkristalni LCD z ločljivostjo 921.000 svetlobnih pik
• HD videosnemanje 720p s 30 sličicami na sekundo
• Vhod za stereo mikrofon
• Reži za pomnilniške kartice SD in CompactFlash
• Serijsko fotografiranje s samodejnim stopnjevanjem osvetlitve z 2 ali 7 posnetki
• Prikaz nagiba fotoaparata (višine horizonta) v iskalu
• Dva za uporabo enostavna krmilna gumba in smerne tipke za priročnejše predvajanje posnetkov
 

Komentarji
Peter Atanackov (@Geo) 14. september 2010 12:20
2mp več, nov zasloncek in video, ki ni na nivoju konkurence. In pol ko bodo ukinli svojo DSLR lijijo, bodo rekli, da so sami kupci krivi, ker niso kupovali.
Peter Miklavc (@mikias) 15. september 2010 21:51
Poglej, bomo vidl. Mp-ji res niso tule najbolj važni, še posebej, ker tole ni studijska zadeva, na TV-ju (46col) neke razlike med 720p in 1080p realno ni videt (720p je dost kvaliteten), to ni nek hud problem. Mene bolj zanima, kaj bo rekel nov AF sistem - če bo to izboljšano in pa še boljši DR (OK, realno je že pri E-30 kar dober), potem zna bit tole kar v redu zadeva. Kvaliteta slike je že pri E-30 kar na nivoju, to je treba priznat- če jim grata še več...fajn
Peter Atanackov (@Geo) 18. september 2010 00:26
Nic ni treba cakat, ze zdaj vidim da ni konkurenčen in zato ga folk ne bo kupoval... simlpe as that.
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati