Nikon D7000

Nikon D7000

Nikon D7000

Nikon je najavil nov zrcalno refleksni fotoaparata D7000, ki ima vgrajen nov CMOS slikovni senzor formata DX s 16,2 milijoni slikovnih točk in možnost zajema video posnetkov v polnem HD formatu.

Sporočilo za javnost

Nikon predstavlja D7000, nov digitalni zrcalno refleksni fotoaparat (DSLR), ki nadomešča med naprednimi fotografi zelo priljubljen model Nikon D90. Vgrajen ima nov CMOS slikovni senzor formata DX s 16,2 milijoni slikovnih točk in slikovni procesor EXPEED 2 s podporo zajemu video posnetkov v polnem HD (1080p) formatu. Povsem nov je tudi 39-točkovni (AF) sistem avtomatskega ostrenja in RGB senzor z 2016 točkami za merjenje svetlobe. Vse te nove tehnologije, nadgrajene z Nikonovo že pregovorno zanesljivostjo in ergonomijo, zaščitene z zelo trpežnim in kompaktnim ohišjem, so zagotovilo za izvrstne fotografske rezultate.

Izjemna kakovost fotografij in video posnetkov
D7000 ima vgrajene številne nove funkcije, ki zagotavljajo vrhunsko kakovost fotografij. Poleg novega CMOS slikovnega senzorja formata DX z ločljivostjo 16,2 milijona slikovnih točk je na novo razvit tudi slikovni procesor za obdelavo fotografij EXPEED 2, ki zagotavlja še boljšo kakovost fotografij in video posnetkov v polnem HD (1080p) načinu. Povečan je tudi razpon občutljivosti slikovnega senzorja, ki znaša med ISO 100 in 6.400 z možnostjo razširitve do ISO 25.600, kar fotoaparatu D7000 omogoča, da pri fotografiranju hitro premikajočih se motivov in v slabih svetlobnih pogojih, celo brez bliskavice z minimalno količino šuma zajame tudi najmanjše podrobnosti.

Pregovorna zanesljivost
Veliko in svetlo stekleno iskalo s pentaprizmo s skoraj 100-odstotno pokritostjo slike ter 0,94-kratno povečavo omogoča zanesljiv, natančen in oster pogled na motiv. Poleg tega je ob hitrosti sprožilca 1/8000 sekunde, katerega življenjska doba znaša 150.000 sprožitev, fotoaparat vedno v popolni pripravljenosti. Zgornji del ohišja in pokrovi na zadnji strani so iz magnezijeve zlitine, fotoaparat pa je še dodatno zaščiten proti vlagi in prahu, tako da omogoča zanesljivo delovanje tudi v bolj neugodnih razmerah.

V D7000 sta vgrajeni dve reži za spominske kartice SD, ki omogočata dodatno zmogljivost in fleksibilnost pri različnih načinih hranjenja fotografij in video posnetkov. Uporaba obeh kartic hkrati lahko omogoča več razpoložljivega prostora, lahko pa izkoristimo možnost, da predstavlja druga kartica varnostnega kopijo prve. Fotografije in video posnetke pa lahko tudi razvrstimo na različni kartici glede na obliko zapisa tako, da so na obeh karticah iste fotografije v različnih formatih in kakovosti zapisa.

Sistem avtomatskega ostrenja (AF), ki je bil razvit posebej za D7000, ima 39 točk ostrenja, od tega jih je 9 križnih, ki so razporejene v sredini ostritvenega polja. Nov AF sistem zagotavlja zanesljivo ostrenje tudi v slabših svetlobnih in slabo kontrastnih pogojih. Z Nikonovim novim RGB senzorjem za merjenje svetlobe, ki ima kar 2.016 slikovnih točk, je še izboljšana že tako pregovorna zanesljivost Nikonovega barvnega merjenja svetlobe, kot tudi učinkovitost sistema za prepoznavanje motivov in obrazov. Vse skupaj se kaže tudi pri večji zanesljivosti v zaporednem načinu fotografiranja, tako da bodo z D7000 posnetki ostri tudi pri hitrosti 6 posnetkov na sekundo.

Da ne bo zmanjkalo energije, je opcijsko v D7000 na voljo vertikalno baterijsko držalo MB-D1 z dodatnim virom energije. Omogoča preprosto preklapljanje med viri energije, izboljša ergonomijo pri vertikalnem načinu fotografiranja ter stabilizira ohišje pri uporabi daljših in težjih teleobjektivov. 

Polni HD (1080p) D-Movie in AF-F način ostrenja
D7000 prek gumba na ohišju omogoča neposredni vklop zajema videoposnetkov (D-Movie) pri polni ločljivosti HD (1080p) tudi med samim fotografiranjem. Način AF-F omogoča neprekinjeno ostrenje med snemanjem videoposnetkov, ne da bi bilo treba pritiskati na gumb sprožilca. Za zajem in stiskanje posnetkov uporablja D7000 preizkušen in zelo kakovosten kodek MPG4 AVC/H.264. Za kakovostno snemanje zvoka pa skrbi stereo vhod mikrofona na ohišju.

D7000 ima vgrajeno možnost obdelave video posnetkov v fotoaparatu, ki omogoča izbiro začetne in končne točke posnetka, hkrati pa lahko iz video posnetka zajamemo tudi posamezne fotografije.

Nikon D7000 (ohišje) bo na voljo konec oktobra po priporočeni ceni 1.189 evrov oziroma 1.399 evrov v kompletu z objektivom 18-105VR.


 

Komentarji
Peter Bernik (@Noob) 15. september 2010 13:44
Take stvari se predstavlja, bravo Nikon! Edini pravi predstavnik naprednega razreda za normalno ceno. Ima pa vse in še kakšno stvar kot veliki DXi. Dejansko v nekaterih stvareh poseka D300s in dejansko mu bo prevzel precej kupcev.Sploh so mi super vse funkcije dvojnega slota, tako overflow, kot kopiranje kartic, backup (pa ne mislim RAW+JPG) itd
Tomaž Pirman (@tomovader) 16. september 2010 18:46
zdj mi je pa žou da sm lih 90tko nabavu :/... ka nism še kšn mesc počakou:(... sam je tut mal draži od D90..
Erik (@vatts) 17. september 2010 07:18
Kaj ta ima isti navoj za objektive kukr D60? me zanima če se da gor stavit objektive =))
Miran (@fisheye) 20. september 2010 14:18
Na papirju je stvar enkratna za to ceno. Pravzaprav Nikon to dokazuje s predhodnimi modeli. Jah,............ bi blo že potrebno in že čas menjat 70tko.
Janez Ford (@JanezFord) 21. september 2010 11:22
Vsaj na papirju, vec kot dostojni naslednik D90 .... zdaj je treba stvar samo se stestirat, mene bolj zanima noise preformance in dinamicni razpon (rad slikam po koncertih, kjer svetlobe praviloma zmeraj manjka).... naj bi bil nekje na nivoju D700 ...
Peter Bernik (@Noob) 21. september 2010 12:32
Kako me zabavajo špekulacije da bo imel nek crop fotič z višjo resolucijo kot FF sorodnik enak nivo šuma:D . In ne nima veze če je novejša generacija, če bi jih blo vsaj 5, bi bilo pričakovanje realno;)
Erik (@vatts) 19. november 2010 21:41
Danes je bila huda preizkušnja ISO in noise performance. slikano v športni dvorani (otvoritev novega vrtca) z 18-105 (saj vem da je skorajda en ampak drugih objektivov niso hoteli dat za -200e skupne cene ) na 7metrov, iso ni šel nikoli izpod 1250 in iznad 2500 - z flash-om ki tudi lovi daleč so slike prve kategorije na pogled. me pa čudi ralho pixeliranje. možno da je objektiv čuden ali pa moj LCD ekran prevelik!
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.