Kako v postprodukciji popraviti oz. odpraviti napake leč in objektivov?

Kako v postprodukciji popraviti oz. odpraviti napake leč in objektivov?

Kako v postprodukciji popraviti oz. odpraviti napake leč in objektivov?

Napake leč oz. objektivov niso zaželene razen, če fotografiramo s fisheye objektivi oz. z izrazitimi širokokotniki, ki jih izberemo prav zaradi teh lastnosti. Odprava napak je zelo pomembna v arhitekturni fotografiji in tam kjer želimo poudariti linije ter druge geometrijske like.

Slika, ki jo vidite je posneta z analognim aparatom Lomo lca, ki ima vgrajen 32mm Minitar objektiv. Prva fotografija je original, druga pa njena popravljena verzija. Problem, ki ga opazimo so rahlo ovalne linije namesto ravnih ter popačena vertikalna perspektiva. Pa si poglejmo kako to odpravimo.

 

1. Korak

V Photoshopu v menijski vrstici izberemo File > Open in izberemo fotografijo, ki jo želimo urediti.

 

2. Korak

V menijski vrstici izberemo funkcijo Filter ter izberemo Lens correction.

 

3. Korak

Odpre se nam naslednje okence v katerem pri funkciji Remove distortion izberemo željeno vrednost, pri moji sliki sem izbral -7. S tem so linije postale ravne. Ker pa nas moti še vertikalna popačenost pri Vertical perspective izberemo -5.

Pritisnemo OK in si ogledamo sliko, ki izgleda že malo bolje kot na začetku.

 

4. Korak

Pritisnemo ctrl+h, da se nam prikaže mreža. Motijo nas še vertikalne in horizontalne linije, ki ne potekajo čisto po horizontali in vertikali zato v orodjarni izberemo Rectangural Marquee Tool in označimo celotno sliko. Z desnim miškinem klikom izberemo funkcijo Free Transform.

Še enkrat pritisnemo desno miškino tipko in izberemo Distort.

 

5. Korak

Funkcija je narejena tako, da z vlečenjem robov v različne smeri poravnamo sliko. Najlažje je, da na začetku izberemo horizontalne linije in jih poravnamo ter za tem še vertikalne. Orientiramo se po mreži. Pri moji sliki je potrebno vleči gor oz. dol za horizontalne linije ter levo in desno za vertikalno korekcijo, lahko pa je tudi drugače-odvisno od fotografije.

 

6. Korak

Ko smo z rezultatom zadovoljni, pritisnemo tipko Enter ter Select-deselect v menijski vrstici oz. z desnim miškinim klikom izberemo Deselect. Za bolj natančno delo moramo sliko seveda povečati.

 

7. Korak

Poravnamo še vertikalne linije na enak način kot zgoraj. Z Rectangural Marquee Toolom izberemo celotno sliko. Z desnim klikom na miški izberemo Free Tranform-Distort, ter vlečemo zgornja robova v desno oz. levo. Pri nekaterih slikah je potrebno popraviti tudi spodnja robova.

 

8. Korak

Pritisnemo Enter, da potrdimo dejanje in Deselect ter ctr+h, da skrijemo mrežo in bolje vidimo rezultat. Slika nam ni še čisto všeč saj nas motijo odvečne linije zgoraj zato izberemo Crop tool. Spet izberemo celotno sliko ter ob pritisnjeni tipki shift zgornji levi rob povlečemo navzdol. Tipka shift nam služi zato, da istočasno odrežemo enako zgoraj in enako levo saj želimo ohraniti razmerje slike 3:2.

 

9. Korak

Na koncu primerjamo še rezultat in vidimo, da ja desna fotografija veliko lepša. Na tako obdelavo pa moramo misliti že med fotografiranjem, da zajamemo dovolj širok kader, sicer se nam lahko zgodi, da določeni (pomembni) deli fotografije manjkajo-v našem primeru zastava Evropske Unije.

 

Še nekaj primerov sledeče obdelave-slikano s cenejšim objektivom sigma 18-50, problem je večji pri krajših goriščnicah.

Upam da je bil tutorial koristen, hkrati pa vam želim še veliko zabave pri urejanju fotografij.

Učil vas je: Robert Dragan, v galeriji prijavljen kot Dragon

Komentarji
Zelod (@flambirana_oFca) 2. oktober 2010 17:26
Škoda, noben nič ne pohvali, ne pograja (čeprav avtor verjetno rajši vidi prvo ). Meni se zdi lep in kvaliteten prispevek. Tovrstna obdelava mi je že od prej poznana, saj se veliko tega poslužujem.

Edino kar bi še sam dodal kjer sam opažam nekoliko več težav, je takrat, kadar so na sliki še osebe slikane bodisi ob kakšnem vogalu stavbe in na drugi strani npr. droga javne razsvetljave ali kakšnega plakata, panoja, avtomobila. Takrat sam porabim nekoliko več časa za obdelavo, saj se z vsakim spreminjanjem popači tudi oseba, ki postane širša, nižja, s preveč okroglim obrazom ipd. To pa fotografirane osebe kaj hitro opazijo, da na sliki nimajo istih proporcev kot v živo.

Ponavadi se temu izognem tako, da po končanem popravljanju "perspektive", naredim še "Resize" in layer nekoliko povlečem v širino ali višino; po občutku, da dobim na osebi primerne proporce kakršni so bili na originalnem posnetku.

Drugače pa pohvale!
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.
Postani Slo-Foto.net član
Popularne novice
    Anketa
    Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
    Rezultati