Montaža video posnetkov s Corel video studiom

Montaža video posnetkov s Corel video studiom

Montaža video posnetkov s Corel video studiom

Ker ima že večina digitalnih, bodisi kompaktnih, bodisi DSLR fotoaparatov možnost zajema videa v polovični ali polni HD resoluciji, velja razmisliti tudi o uporabi programov za montažo posnetkov. Najprej nekaj besed o montaži na splošno.

Ker ima že večina digitalnih, bodisi kompaktnih, bodisi DSLR fotoaparatov možnost zajema videa v polovični ali polni HD resoluciji, velja razmisliti tudi o uporabi programov za montažo posnetkov. Najprej nekaj besed o montaži na splošno.

Šele v montaži dobijo posnetki smiselno celoto. Montaža je lahko linearna, retrospektivna, paralelna, odvisno od tega, na kašen način ustvarimo filmski čas. Z izmenjavo posnetkov po dolžini in velikosti izrezov, pa ustvarjamo montažni ritem.

Pri izbiri montažnih prehodov iz posnetka na posnetek je za gladko tekočo akcijo idealen „nevidni“ rez, za časovno-prostorske premike se uporabljajo prelivi, za prikaz daljšega časovnega obdobja zatemnitve/odtemnitve. Za posebne učinke se uporabljajo tudi opaznejši prehodi (obračanje strani, žaluzije, 3D ipd.). Pri prehodih iz posnetka na posnetek je potrebno ohranjati kontinuiteto gibanja, geografija scene mora biti gledalcu jasna (upoštevanje „pravila rampe“ ipd.). Poseben element montaže je zvok: slednji daje posnetkom tretjo dimenzijo in lepi posnetke med sabo, podčrtava atmosfero. Tako film kot glasba sta umetnosti poustvarjanja časa.

Od profesionalnih programov se največ uporablja Adobe Premiere, Avid Media Composer, Avid Liquid, Canopus Edius, Apple Final Cut, od ljubiteljskih pa je na voljo cela paleta programov kot so Adobe Premiere Elements, CyberLink PowerDirector, Sony Vegas MovieStudio, Magix MovieEdit, Pinnacle, Corel VideoStudio itd.

Če primerjamo Adobe (CS3 ter starejše) in Avid liquid (7,2) sta si po moči približno enakovredna, le da ima Avid širši spekter efektov ter preglednejšo navigacijo pri njihovi aplikaciji, a manj možnosti nastavitev oken za predogled. Pri čiščenju zvoka pa omogoča Adobe natančnejšo post produkcijo.

Od ljubiteljskih programov je precej priljubljen Pinnacle (izhaja iz Avida). Gre za uporabniku prijazen program, z množico prehodov, fx efektov ipd. Slabost programa je majhno okno za predogled ter nestabilnost. V zadnjih letih pa se je začel zelo uveljavljati Corelov video studio.

Gre za dokaj zanesljiv program, ki združuje kakovostno grafiko, hitrost, podporo vseh profesionalnih formatov, z dobrim razmerjem med ceno/lastnostmi. Program izhaja iz tajvanskega Uleada, verzija 11 je bila še Corel-Ulead, verzija X2 in X3 pa nosi Corelovo ime.

Zadnja verzija VideoStudio Pro X3 je dvakrat hitrejša od starejše (optimizirana za procesor Intel Core i7, lepo teče tudi na Dual Core), kar se pozna pri času renderiranja, podpira pa enake formate (AVI, MPEG-1, MPEG-2, AVCHD, HDV, MPEG-4, MOV...). Datoteke izvaža tudi na iPod, iPhone ter direktno na kanale Vimeo, Youtube.

Program se odlikuje tudi z bogatim naborom profesionalnih HD animiranih menijev pri izdelavi Dvd-jev ali Blu-rayjev. Velikosti okna za predogled slike in ikon za Fx efekte ter prehode med kadri so nastavljive po želji, možno pa je prezrcaliti glavno sliko, odvisno od tega, kje želimo imeti okno.

S klikom na gumb „multi-trim video“, se odpre veliko pogovorno okno, kjer se skenira posnetek frem po frem, za natančno obrezovanje.


Vse ikone so "flash“, kar omogoča hitrejše iskanje. Program omogoča montažo slike v sliki z večimi (do 6-imi) prekrivajočimi se stezami ter dinamične slideshove.

Podpira NewBlueFX efekte (vključno s 3D prehodi med kadri), filme se lahko dela tudi v ekspresnem načinu.

Pri glasbenem urejanju ima nekoliko manj možnosti (3 steze), a bogat nabor zvokov iz SmartSound menija, ter kakovost 5 kanalnega Dolby Surround zvoka. Za filtriranje so dodali NewBlue audio orodja, za izboljšavo/čiščenje zvoka.

Gre za uporabniku prijazen program, ki se ponaša z natančnostjo, Corelovo grafiko in hitrostjo, za kašne bogatejše efekte pa ostajajo na voljo profesionalnejši programi.

Članek je napisal: Tomaž Janežič

Komentarji
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati