M42, so vredni truda?

M42, so vredni truda?

M42, so vredni truda?

Starejši fotografi se zagotovo še spomnijo analognih časov in verjamem, da je marsikdo med njimi uporabljal fotoaparate in objektive z M42 navojem. Za tiste, ki se sprašujete zakaj omenjam prav slednje – objektive z M42 navojem lahko danes namreč povsem preprosto prilagodite, s pomočjo vmesnika, za uporabno na skoraj vseh modernih DSLR aparatih.

Toda, zakaj bi sploh hoteli nameščati stare, da ne rečem zastarele, objektive na moderne DSLR aparate? Ali se sploh splača?

Prva slabost je, da boste po vsej verjetnosti ostali brez avtomatskega ostrenja. Lahko se sicer odločite za nakup posebnega pretvornika, ki s pomočjo vgrajenega čipa prelisiči aparat, da je na njem pravi objektiv (je pa pretvornik posledično tudi dražji). Zaradi tega aparat potrjuje fokus enako kot ga pri modernih objektivih v MF načinu. Druga slabost je, da aparat ne ve kakšno zaslonko bomo uporabili in zato ne zna pravilno izmeriti svetlobe. Situacijo preprosto zaobidemo tako, da predhodno ročno nastavimo zaslonko in pustimo aparatu, da meri svetlobo pri zaprti zaslonki. Nov problem ki nastane zaradi tega pa je drastičen padec svetlobe v kukalu in posledično težje ostrenje »na oko«. Zadnja slabost pa je optična kvaliteta starih objektivov. Brez modernih premazov in napredne strojne izdelave leč so starejši objektivi večkrat vprašljive optične kvalitete. A ne vsi.

Da situacije le ni tako črna si oglejmo še svetle plati. Nekateri starejši objektivi, kot sem že prej omenil dosegajo zelo dobre optične lastnosti. Poleg tega je danes na trgu rabljenih fotoaparatov in objektivov relativno lahko in poceni priti do objektivov z M42 navojem – še bolje pa je, če pobrskate po podstrešjih dedkov in babic, če se kje skriva kakšen zaklad. Če upoštevamo še dejstvo, da obstajajo vmesniki za skoraj vse moderne DSLR aparate, ki so povrh vsega še relativno poceni dobimo recept za cenovno ugodno pustolovščino. Ne nazadnje pa bi omenil še dobro kvaliteto izdelave teh objektivov. V veliki večini primerov so namreč narejeni iz kovine in so zelo trdni. Nekatere bo motila teža, a to je stvar posameznika.


Slika 1: Pretvornik M42-EF EOS za Canon DSLR aparate

Moj sprehod v zgodovino se je začel, ko mi je stric moje boljše polovice omenil, da si lasti dva objektiva z M42 navojem. Hitro sem se odločil za nakup vmesnika in se dogovoril za posojilo objektivov za nedoločen čas. Kaj sem dobil? Poglejmo:

 

Luxon MC Auto Zoom 70-210mm f/4.0-5.6

Proizvajalec Luxon
Bajonet M42 navoj
Min. gor. razdalja 70mm
Max. gor. razdalja 210mm
Max. zaslonka [email protected] | [email protected]
Min. zaslonka F22
Premer 60mm
Višina [email protected] | [email protected]
Teža 439g
Velikost filtra 52mm

Kljub iskanju po spletu nisem našel nobenih konkretnih podatkov o proizvajalcu tega objektiva. Kolikor mi je uspelo izbrskati sem ugotovil, da je to kitajsko podjetje. Ali MC v imenu pomeni »multi coated« ali ne si ne bi upal ugibati. Spreminjanje goriščne razdalje je potezno medtem ko za ostrenje skrbi širok gumijast pas, ki ga vrtimo levo-desno. Za zapiranje in odpiranje zaslonke pa skrbi obroček pri začetku objektiva (pri bajonetu). Glede na specifikacije pade objektiv v sivo povprečje, a ker slike povedo več kot tisoč besed si kar oglejmo kako se je obnesel akciji (vse slike so posnete pri ISO100, s stojalom in časi osvetlitve nad 1/500s):

70mm, f/4:

Slika izgleda solidno, poglejmo si 100% izrez.

70mm, f/4, 100% izrez:

Kot vidimo ostrina ni ravno najboljša. Kromatike ni veliko. Kaj pa se zgodi, ko zaslonko zapremo na f/8?

70mm, f/8

Na prvi pogled se zdi, da je ostrina boljša. Ali je to res? Poglejmo crop:
70mm, f/8, 100% izrez:

Ostrina je občutno boljša, kromatike praktično ni več in objektiv se sploh ni izkazal slabo. Pa poglejmo še kakšna je situacija na zgornjem koncu goriščnice:

210mm, f/5.6

210mm, f/5.6, 100% izrez

Ogromno kromatike in ne ravno najboljša ostrina. Kaj se zgodi, če zaslonko zapremo na f/8?

210mm, f/8

Na prvi pogled večje razlike ni. Nekaj več ostrine je opaziti le na desnem nadstrešku zadaj. Kaj pa pravi izrez?

210mm, f/8, 100% izrez

Rahlo boljša ostrina in manj kromatike, vendar brez presežkov.

 

3M-5A 500mm f/8

Proizvajalec neznan
Bajonet M42 navoj
Min. gor. razdalja 500mm
Max. gor. razdalja 500mm
Max. zaslonka F8
Min. zaslonka F8
Premer 95mm
Višina 140mm | 170mm s sončno zaslonko
Teža 1180g
Velikost filtra 78mm

3m-5A je katadioptrični objektiv, ki je bil izdelan v bivši sovjetski zvezi. Zaslonka je fiksna na f/8, gorišče pa prav tako fiksno pri 500mm. Glede na podatke s spleta obstaja več različic in iteracij tega objektiva. Katera točno je pa niti ni tako važno. Točen proizvajalec ni popolnoma jasen. Poglejmo, kako se obnese v akciji (vse slike so posnete pri ISO100, s stojalom in časi osvetlitve nad 1/500s):

500mm, f/8:

Ostrina zgleda solidno. Kaj pa pokaže izrez?

500mm, f/8, 100% izrez
:

Glede na to, da gre za star zrcalni objektiv moram reči, da sem nad ostrino prijetno presenečen. Prav tako ni praktično nobenih sledi o kromatiki. Prisotnega je nekaj šuma.

 

Zaključek

Glede na videno moram reči, da me nobeden od objektivov sploh ni razočaral. Pravzaprav sta se odrezala popolnoma po pričakovanjih in jih celo presegla. Glede na cene, ki jih dosegajo takšni objektivi danes se mi zdi, da so zelo dobri za tiste z bolj plitvim žepom (študente?), ki si želijo kakšen sprehod med goriščne razdalje, ki jih s svojimi objektivi ne pokrivajo. Za profesionalno rabo pa je bolje, da jih kar takoj pozabite. Hobi fotografi in ljubitelji »starin« pa kar v napad.

Avtor: Uroš Mikavčič

Komentarji
Erik (@vatts) 5. oktober 2010 20:57
M42 MIR 3.5/20 ima isti navoj. Kaj je tukej glede milimetrov, kvalitete itd?
Uroš Miklavčič (@Ulrich) 5. oktober 2010 22:55
Če te prav razumem te zanima kaj več o tem objektivu. Iz prve roke ne vem nič. Tule poglej slike, ki so narejene s tem objektivom (poglej v opis, če je res): http://www.flickr.com/search/?q=Mir-20M%203.5%2F20&w=all20mm kolikor je goriščnica za ta objektiv je že lep široki kot na FF kameri, medtem ko boš na cropu (ASP-c) dobil 32mm kar je že malo izven širokokotnikov.Odvisno za kaj ga boš uporabljal. Iz vsakega objektiva se da nekaj iztisniti - le dovolj truda je potrebno vložiti. Pa mirno roko
Blaž (@Jazzi) 7. oktober 2010 21:20
Mene zanima kako deluje video, oziroma merjenje svetlobe v videu z temi objektivi?
janko (@jane7L) 8. oktober 2010 16:18
skoda le, da si vzel 2 povprecna objektiva. ce bi vzel kak dober fiksni objektiv, se pokaze da so primerljivi ali celo boljsi od podobnih modernih objektivov. dobri m42 objektivi pa znajo biti tudi zelo dragi.
Jure Dolžan (@Dimko) 7. marec 2011 11:43
Ne moreš glede na mount posploševat. Gre zgolj za univezalni navoj. M42 objektive so izdelovali tako Voigtländer, Zeiss, Mamiya, Olympus (glej serija FTL) kot crappy korejska podjetja. Med njimi je tudi precej vzhodnonemških in ruskih limon, ampak tam je ponavadi stvar slabše kvalitete kontrole. Dober sample je super sample. Najdeš profi objektive npr. Flektogon 2.4/35mm in igrače npr. Luxon zgoraj.
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.
Postani Slo-Foto.net član
Popularne novice
    Anketa
    Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
    Rezultati