Olympus PEN E-PL2 s podporo za Bluetooth

Olympus PEN E-PL2 s podporo za Bluetooth

Olympus PEN E-PL2 s podporo za Bluetooth

Olympus je predstavil najnovejšo pridobitev serije Mikro ŠtiriTretjine, Olympus PEN E-PL2 z objektivom M. ZUIKO DIGITAL 14-42 mm 1:3-5-5.6 II.

Sporočilo za javnost

6. januar 2011 – Olympus je s prvim uporabniku prijaznim, a visoko zmogljivim fotoaparatom PEN zanetil revolucijo, z novim modelom PEN E-PL2 pa si bo pridobil še nove privržence. Novi uporabniki še nikoli niso imeli možnosti tako zlahka fotografirati in snemati videov v profesionalni SLR-kakovosti. Zakaj? Predvsem zaradi novih funkcij PEN E-PL2: Enostavni vodič je sedaj na voljo tudi med HD videosnemanjem, tu je dodatno kolesce za spreminjanje nastavitev v živo, pregleden 7,6-cm zaslon ter hitrejši, lažji in skorajda neslišen objektiv M. ZUIKO DIGITAL 14-42 mm 1:3-5-5.6 II. Najnovejši član Olympusove družine Mikro ŠtiriTretjine je resnično paša za oči, fotoaparat s svežim, sodobnim videzom. Kar je povsem razumljivo, saj je namenjen generaciji, ki živi s socialnimi omrežji. To potrjuje združljivost z novo Olympusovo Bluetooth® komunikacijsko napravo PENPAL** in čedalje večji izbor namenske dodatne opreme PEN. Tudi ambicioznejšim uporabnikom nudi E-PL2 dovolj priložnosti za raziskovanje in izkazovanje ustvarjalnosti. Umetniške filtre, na primer, ki jih lahko sproti dodajamo fotografijam in HD videoposnetkom. Med njimi velja še posebej omeniti novi Dramatični ton. Potem je tu še 16 namenskih objektivov Mikro ŠtiriTretjine, trije novi konverzijski objektivi (makro, ribje oko in širokokotni) ter 27 objektivov ŠtiriTretjine in več kot 500 drugih objektivov, ki jih lahko uporabljamo z ustreznim adapterjem. Ljubiteljem nezapletenega fotografiranja nudi E-PL2 vrhunsko kakovost slike in neomejeno ustvarjalno svobodo brez odvečnih zapletov. Na voljo je od konca januarja 2011.

Uporabnost
Lahki in kompaktni E-PL2 prinaša svež veter na področju prijaznosti do uporabnika in lepega videza. S celo vrsto naprednih izboljšav je tako nadgradnja večkrat nagrajenega modela Olympus PEN E-PL1. Tako kot ta, je tudi E-PL2 opremljen s priročnim Enostavnim vodičem, ki celo popolnega fotografskega novinca korak za korakom pripelje do dobrih posnetkov. Za razliko od svojega predhodnika pa E-PL2 nudi Enostavnega vodiča tudi med HD videosnemanjem.

Na hrbtni strani fotoaparata nam sprehajanje med funkcijami olajša posebno kolesce, s katerim lahko nekatere nastavitve spreminjamo sproti, npr. med videosnemanjem. Poleg njega se nahaja 7,6-cm LCD z ločljivostjo 460 000 svetlobnih pik, kar je ravno prav za iskanje najboljše kompozicije in natančen ogled posnetega gradiva. Naslednja lastnost, je podpora za pomnilniške kartice SDXC*, ki so nedvomno pomnilniški medij prihodnosti, saj zagotavljajo ogromen pomnilniški potencial, ki bo do polnega izraza prišel pri večjih datotekah, kot so videoposnetki v visoki ločljivosti.

Ustvarjalnost
Tako kot E-PL1, je tudi E-PL2 dvoje v enem - vrhunski fotoaparat in kompaktna kamera za snemanje visoko ločljivih videov. Ljubitelji videov lahko uporabljajo kateregakoli od šestih Umetniških filtrov tudi v HD kakovosti snemanja. To je nekaj, čemur konkurenčni fotoaparati zaenkrat še niso kos. Med filtri je novost Dramatični ton (prvotno izdelan za Olympusov profesionalni D-SLR E-5), ki zviša kontrast in posnetkom doda močno, skoraj onstransko vzdušje. Tu je še nadgrajena funkcija Umetniški filtri II, s katero lahko nekatere filtre (Umetniški okvir, Starinski fotoaparat in Mehka ostrina) dodajamo tudi fotografijam, ki so že preoblikovane z umetniškim filtrom.

Kakovost   
Fotoaparati PEN so znani po svoji kakovosti posnetkov. Da bi to kakovost dosegli tudi pri hitrih motivih, je E-PL2 v kompletih priložen povsem nov objektiv M. ZUIKO DIGITAL 14-42 mm 1 : 3.5-5.6 II (enakovredno 28-84 mm pri 35-mm standardu). Objektiv ostri hitreje in skoraj neslišno, zato se ni treba bati motečega brnenja na videih. Vsekakor tudi E-PL2 z ISO vse do 6400, hitrostjo zaklopa do 1/4000 sekunde in rafalnim fotografiranjem s hitrostjo 3 posnetkov na sekundo zagotavlja kar najboljši izkoristek objektivov M. ZUIKO DIGITAL. Dobri posnetki celo v mraku tako niso presenečenje. Naslednja prednost, ki jo PEN prinaša svojim lastnikom, je učinkovit sistem za stabilizacijo slike. Ta je vgrajen v samo ohišje fotoaparata, zato lahko poskrbi za ostre posnetke ob uporabi kateregakoli objektiva ali adapterja. Posledično so objektivi M. ZUIKO DIGITAL lažji in kompaktnejši od konkurenčnih, saj vanje ni potrebno vgrajevati stabilizatorjev slike. Svetlobno tipalo High Speed Live MOS z 12,3 milijona učinkovitih pikslov, funkcija Multiposnetek, ki omogoča »zlitje« do treh fotografij RAW, in vgrajena bliskavica zaokrožajo tehnološko zakladnico
E-PL2. Nedvomno jo boste opazili v izjemni kakovosti fotografij in HD videoposnetkov tudi pri najbolj neizkušenih uporabnikih.

Dodatna oprema naslednje generacije
Uporabniki E-PL2 imajo številne možnosti za nadgradnjo in popoln izkoristek zmogljivosti fotoaparata. Z vhodom za elektronsko dodatno opremo 2 lahko uporabljamo novo dodatno opremo in si privoščimo nove poti ustvarjanja in posredovanja posnetkov. Najopaznejša novost je PENPAL**, naprava za posredovanje posnetkov, pisana na kožo generaciji, ki živi in diha s socialnimi omrežji, npr. facebookom®. Deluje na vseh fotoaparatih z novejšim vhodom za elektronsko dodatno opremo tipa 2, uporabniki pa si lahko posnetke na njej shranjujejo in jih z njo prek Bluetootha® izmenjujejo v stisnjeni obliki s fotoaparata na računalnik, »pametne« telefone ali na druge fotoaparate. Zgolj s preprostim pritiskom na tipko lahko najboljše fotografije pošljemo prijateljem, družinskim članom ali kolegom na družabnih omrežjih. Med ostalimi pripomočki velja omeniti še mikrofonski komplet z adapterjem SEMA-1, optično in elektronsko iskalo ter novo premično makro lučko MAL-1, namenjeno natančnemu osvetljevanju motivov pri makro fotografiranju. Makro lučka bo še posebej navdušila tiste, ki se ukvarjajo s spletno prodajo in potrebujejo čim boljše makro fotografije prodajnih artiklov. Uporabnike čaka resnično širok nabor objektivov. E-PL2 je združljiv s 27 objektivi standarda ŠtiriTretjine, 500 drugimi objektivi, ki jih je mogoče uporabljati z adapterji, in z večkrat nagrajenimi Olympusovimi objektivi M. ZUIKO DIGITAL, ki so del nabora namenskih objektivov standarda Mikro ŠtiriTretjine. Družina slednjih je zdaj bogatejša še za tri konverterje: širokokotni konverter WCON-P01, ki se izkaže na zabavah ali ob fotografiranju pejsažev, konverter »ribje oko« FCON-P01, namenjen ustvarjalnim fotografom z umetniško žilico, in makro konverter MCON-P01 za skrajne povečave motivov. Na E-PL2 lahko uporabljamo tudi žični sprožilnik RM-UC1, s katerim zaklenemo sprožilec in tako osvetlitev poljubno podaljšano.

Osnovne značilnosti E-PL2:

Kakovost posnetkov

• Umetniški filtri pri fotografiranju in videosnemanju, med njimi tudi Dramatični ton
• Ultrazvočni protiprašni filter
• Visoko učinkovit v ohišje fotoaparata vgrajen stabilizator slike
• Kompakten objektiv M. ZUIKO DIGITAL 14-42 mm 1 : 3.5-5.6 II - hitro in skoraj neslišno ostrenje (primeren za fotografiranje in videosnemanje)
• Svetlobno tipalo High Speed Live MOS z 12,3 milijona učinkovitih pikslov

Enostavna uporaba
• 7,6-cm LCD z ločljivostjo 460 000 svetlobnih pik
• Kolesce za upravljanje v živo omogoča enostavno spreminjanje nastavitev
• Enostavni vodič po HD videosnemanju in fotografiranju
• Prikaz žive slike ob fotografiranju in HD videosnemanju

Ustvarjalnost in prilagodljivost
• Vhod za dodatno opremo 2 omogoča uporabo čedalje večjega izbora dodatne opreme PEN
• Združljiv s komunikacijsko napravo PENPAL**
• Združljiv z novo premično makro lučko MAL-1
• Hitrost zaklopa do 1/4000 sekunde in rafalno fotografiranje s 3 posnetki na sekundo
• Funkcija Multiposnetek omogoča prekrivanje do 3 posnetkov RAW
• Občutljivost ISO 6400
• Dolga življenjska doba litij-ionske baterije BLS-5
• Združljiv s tremi novimi konverterji:
širokokotnim WCON-P01 (za objektiv 14-42 mm 1 : 3.5-5.6 II).
»ribjim očesom« FCON-P01 (za objektiv 14-42 mm 1 : 3.5-5.6 II)  in
makrom MCON-P01 (za objektive 14-42 mm 1 : 3.5-5.6 II,
40-150 mm 1 : 4.0-5.6 in 14-150 mm 1 : 4.0-5.6)

Ostale lastnosti
• Združljiv s 16 objektivi standarda Mikro ŠtiriTretjine, s 27 objektivi standarda ŠtiriTretjine in z več kot 500 drugimi objektivi (z adapterji)
• Mikaven nov videz PEN
• Združljiv s pomnilniškimi karticami SDXC*

Olympus PEN E-PL2 je na voljo v naslednjih kompletih:
• Komplet E-PL2 z objektivom M. ZUIKO DIGITAL 14-42 mm 1 : 3.5-5.6 II
• Dvojni zoom komplet E-PL2 (DZK) z objektivoma
M. ZUIKO DIGITAL ED 14-42 mm 1 : 3.5-5.6 II in
M. ZUIKO DIGITAL ED 40-150 mm 1 : 4.0-5.6
• Komplet E-PL2 z 10,7-kratnim zoom objektivom
M. ZUIKO DIGITAL ED 14-150 mm 1 : 4.0-5.6

* SD je tržna znamka SD Card Association.
** Posnetke je prek komunikacijske PENPAL Bluetooth® naprava mogoče pošiljati na »pametne« telefone, ki podpirajo profil Bluetooth®  OOP ali BIP. Pred nakupom preverite združljivost svojega »pametnega« telefona.
 

Komentarji
Peter Bernik (@Noob) 11. januar 2011 10:20
Zgleda super osvežitev
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati