Nikon Coolpix P300 in Coolpix P500

Nikon Coolpix P300 in Coolpix P500

Nikon Coolpix P300 in Coolpix P500

Nikon je predstavil v svoji zbirki COOLPIX dva nova modela Coolpix P300 z 24-milimetrski širokokotni objektiv s svetlobno jakostjo (f/1,8) in Coolpix P500 z nadgrajenim 36-kratnim zoom objektivom z razponom od širokega kota 22,5 mm do 810 mm super-teleobjektiva.

 

Sporočilo za javnost

Zbirka fotoaparatov COOLPIX Performance je bogatejša za modela Coolpix P300 in Coolpix P500. Prvi, povsem nov model serije P, je namenjen fotografom, ki želijo uporabljati tudi napredne načine fotografiranja v kompaktnem fotoaparatu, medtem ko je drugi, zamenjava za fotoaparat P100 s še boljšim razponom zooma.

Za uspešno fotografiranje imata oba nova modela serije P vgrajen visoko občutljiv slikovni senzor CMOS z naprej premaknjenim na svetlobo občutljivi element, tako da pri šibki ali zelo močni svetlobi lahko poustvarimo takšne posnetke, kakršni so videli v resnici. P300 ima nov 24-milimetrski širokokotni objektiv s svetlobno jakostjo (f/1,8), medtem ko bodo pri modelu P500 fotografski navdušenci prepoznali vsestranskost predhodnika z nadgrajenim 36-kratnim zoom objektivom z razponom od širokega kota 22,5 mm do 810 mm super-teleobjektiva.

Coolpix P300 - za popoln ustvarjalni nadzor
Coolpix P300 je zmogljiv kompakten fotoaparat, ki se še posebej izkaže pri fotografiranju ponoči in v slabših svetlobnih pogojih. Objektiv Nikkor ima hitro zaslonko f/1,8, njegova goriščna razdalja pa se začne pri 24 mm in ima vgrajen 4,2-kratni zoom. Izdelan je iz stekla z visokim refraktivnim indeksom, ki zagotavlja ostre slike z visokim kontrastom.

Z modelom Coolpix P300 in njegovimi možnostmi ročnega nadzora osvetlitve boste odkrili svoje fotografske sposobnosti - na voljo so načini programirano samodejno (P), nastavitev prioritete hitrosti sprožilca (S), nastavitev prioritete zaslonke (A) in ročnih nastavitev (M). Če k navedenemu prištejemo še zelo občutljiv slikovni senzor CMOS z 12,2 milijona slikovnih točk z direktno osvetlitvijo ozadja senzorja, ta fotoaparat nudi ustvarjalno svobodno zajemanje prizorov tako pri močni svetlobi kot tudi v mraku.

P300 omogoča zajem do 7 zaporednih proženj s hitrostjo zajema 8 fotografij na sekundo za zajem hitro premikajočih se motivov. Omogoča enostaven preklop na zajem video posnetkov v polni HD ločljivosti (1080p) s stereo zvokom. Med snemanjem videoposnetka, ki nudi v hitrem načinu, možnost zajema 120 posnetki na sekundo, lahko uporabljamo tudi optično povečavo s samodejnim ostenjem.

Fotografije in videoposnetke lahko pregledujemo na velikem in kontrastnem 7,5-centimetrskem (3-palčnem) zaslonu LCD z 921.000 slikovnimi pikami.

Fotoaparat COOLPIX P300 bo na voljo v črni barvi po priporočeni maloprodajni ceni 329€.

Coolpix P500 - Zmogljivi zoom, ki pokriva vse
Coolpix P500 je nadgradnja zelo dobro prodajanega modela P100 s 36-kratni zoomom, nagibnim zaslonom LCD z visoko ločljivostjo 921.000 pik in možnostjo snemanja videoposnetkov v polni HD ločljivosti (1080p). S kotom pokritosti od širokokotnega 22,5-milimetrskega do 810-centimetrskega super-teleobjektiva boste lahko posneli širok pogled na pokrajino ali se v tej pokrajini varno približali živalim oz. drugim zanimivim motivom.

Tehnologije preprečevanja zamegljenih posnetkov to počnejo na sedem različnih načinov. Prva je nastavitev hibridnega VR (premikanje senzorja in elektronsko zmanjšanje vibracij), ki zmanjša  stresenost fotografije, visoka svetlobna občutljivost ISO (do 3200) preprečuje nastanek zamegljenih slik pri fotografiranju hitro premikajočih se motivov ali fotografiranju pri šibki svetlobi. Samodejno zaznavanje gibanja izravnava premikanje fotoaparata in motiva, izbirnik najboljšega posnetka (BSS) pa iz niza do 10 zaporednih posnetkov samodejno izbere najbolj ostrega. Način za zajem nočnega portreta kombinira fotografije z različno osvetlitvijo, način fotografiranja nočne pokrajine pa omogoča snemanje ostrih slik pri nizki vrednosti ISO. Na voljo je tudi način fotografiranja motivov, ki so osvetljeni od zadaj (HDR), ki omogoča izjemen tonski razpon v kakršnih koli pogojih.

Pri snemanju v polni HD ločljivosti (1080p) s stereo zvokom sta na voljo tako optični zoom in samodejna izostritev kot možnost, da v kateremkoli trenutku posnamemo tudi fotografijo. S fotoaparatom Coolpix P500 lahko posnamete videoposnetek v počasnem ali hitrem načinu s hitrostjo do 240 posnetkov na sekundo (QVGA). Fotoaparat P500 ima vgrajen priključek HDMI s podporo za HDMI-CEC, tako da ga lahko priključite neposredno v HD televizor in si ogledate fotografije oziroma videoposnetke skupaj z družino in prijatelji.

Svojo ustvarjalnost lahko preizkusite z nagibnim zaslonom LCD, s pomočjo katerega preprosto fotografirate motive od zgoraj ali od spodaj. Napredni načini osvetlitve omogočajo nadzor nad pomembnejšimi nastavitvami, s pritiskom na ločen gumb za neprekinjeno fotografiranje pa hitro preklapljate med fotografiranjem posameznih posnetkov in načinom delovanja za neprekinjeno fotografiranje.

Fotoaparat COOLPIX P500 bo na voljo v črni barvi po priporočeni maloprodajni ceni 429€.

Komentarji
Bostjan (@Archie) 10. februar 2011 08:08
To, da je P300 brez RAW-a (ki ga ima vsa konkurenca) se lahko pa spomnijo samo pri Nikonu. Pri kompaktih nič novega - Canon ali Panasonic.
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.