Her Morning Elegance

Her Morning Elegance

Her Morning Elegance

Tokrat vam na Slo-Foto.net predstavljamo animirani video „Her Morning Elegance“, projekt izraelskih ustvarjalcev, ki je zaokrožil po spletu in z več milijoni ogledov postal svetovna uspešnica.

Kaj se zgodi, ko se združijo režiserji, igralci, glasbeniki in fotografi? Kot v vsakem filmu, bi se bržkone glasil odgovor, toda avtorji videa za pesem „Her Morning Elegance“, stop-motion animacije, ki je postala svetovni hit, so ubrali nekoliko zanimivejši pristop k ustvarjanju. Tako se je rodil glasbeno-fotografsko-animacijski projekt, katerega začetek sega v čas nastajanja in pisanja pesmi „Her Morning Elegance“, izraelskega  skladatelja, glasbenika in režiserja Orena Lavija, ki je luč sveta ugledala leta 2007 na albumu „Opposite Side of the Sea“, sicer njegovem prvencu. Tudi sam ljubitelj animacije, se je povezal z režiserskim parom, ki ga tvorita Merav in Yuval Nathan.  Takrat sta se oba že lahko pohvalila z uspešnimi ustvarjalskimi podvigi. Njun opus med drugim obsega režiranje videov za razne izraelske glasbenike in neodvisne kratke animirane filme. 

Ker so si avtorji video zamislili kot sestavljanko več fotografij, so k sodelovanju povabili znanega izraelskega fotografa, Eyala Landesmana, nekoč fotoreporterja, ki se je kasneje ustvarjalno našel v fotografiranju gledaliških nastopov in plesa. Primerno torej, da je kot nekakšen preučevalec gibanja sodeloval ravno pri projektu, katerega ključna točka je bila ravno animacija posnetkov igralke Shire Shomron. Kar 2096 fotografij, posnetih v Landesmanovem studiu v Tel Avivu, sestavlja obravnavano animacijo, ki sledi besedilu pesmi. 48 ur fotografiranja ter več tednov priprav animacije je obrodilo sadove, saj si je od januarja 2009, ko je bil video naložen na Youtube, pa do danes, le-tega ogledalo že več kot 17 milijonov ljudi. To pa še ni vse. Video je  namreč prejel več nagrad, med drugim za najboljši video na  Mednarodnem festivalu animiranega filma Stuttgart, ter za najboljši kratki neodvisni animirani film na Festivalu animacije v Tel Avivu. Decembra 2009 pa je bil med nominiranci za nagrado Grammy.

Večina videov bi s tem zaključila svojo aktualno pot in se prepustila času, v katerem bi živeli dalje, odvisno od zanimanja javnosti, si morda pridobili kulten status ali pa šli v pozabo. Tudi tukaj so se ustvarjalci odločili za samosvoj pristop in videa niso kar tako prepustili toku zgodovine, ampak so ga razgradili v njegovo elementarno formo, torej v fotografije. Januarja 2010 so fotografije razstavili, vsako od njih pa dali naprodaj. V trenutku pisanja je na voljo še 1748 fotografij, ogledate pa si jih lahko na spletni strani projekta: http://www.hmegallery.com/indexphp.php

Ni kaj, „Her Morning Elegance“ je kot interdisciplinarni projekt, ki je povezal vizualno in glasbeno ustvarjanje, lahko zgled za ustvarjalce po vsem svetu. Posamezne fotografije, ki se kot neodvisni kosi celote sedaj širijo po svetu, pa dajejo vsakemu možnost, da tudi sam postane sodelujoči člen tega projekta.

 

 

Še zanimiv video kako je posnetek nastal:

Novico spisal: thunder_road

Komentarji
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.
Postani Slo-Foto.net član
Popularne novice
    Anketa
    Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
    Rezultati