Nikon D5100

Nikon D5100

Nikon D5100

Nikon je predstavil nov zrcalno-refleksni fotoaparat D5100 za zahtevne ljubiteljske fotografe. Naslednik zelo priljubljenega modela D5000 ima še kompaktnejše ohišje, medtem ko je kakovost fotografiranja, funkcije ter tehnologije prevzel od zmogljivejšega modela D7000.

Specifikacije Nikon D5100

Sporočilo za javnost

Posebnost aparata je vrtljivi in nagibni 7,5-centimetrski zaslon in paleta posebnih učinkov za fotografije in video posnetke, kot so selektivna izbira barv, učinek miniature, učinek stripovske barvne risbe in nočni vid, ki omogoča zajem fotografij in videoposnetkov v skoraj popolni temi z občutljivostjo do ISO 102.400.

V primerjavi z Nikonom D5000 so Nikonovi inženirji pri D5100 uspeli izboljšati rokovanje z aparatom, katerega ohišje je manjše in za 10 odstotkov lažje od predhodnika. Gumb za snemanje videoposnetkov je poleg sprožilca, kar omogoča lažjo in bolj stabilno držo fotoaparata, nova pa je tudi ročica za hiter dostop do ogleda v živo (Live View). Za pomoč pri fotografiranju in snemanju iz novih zornih kotov in perspektiv je vgrajen vrtljiv in nagibni 7,5-centimetrski zaslon z ločljivostjo 921.000 slikovnih točk. V fotoaparatu se nahaja tudi prilagodljiv sistem 11-točkovnega sistema AF s štirimi načini delovanja, vključno s 3D sledenjem, pri katerem lahko neprekinjeno fotografiramo s hitrostjo do 4 posnetkov na sekundo.

Na funkcijskem gumbu je med izbirniki nov meni "Effects"(posebni učinki), s katerim preklopimo na enega od sedmih novih ustvarjalnih učinkov. Delovanje posebnega učinka na posnetek lahko preverite v načinu ogleda v živo (Live View), še preden naredite posnetek. Pri učinku "selektivne barve" lahko izberete do tri barve na motivu, ki jih želite videti na posnetku, vse ostale barve bodo črno-bele. Z učinkom "barvne risbe" lahko na fotografiji ustvarite učinek, ki spominja na stripe, pri čemer so parametri barvnega nasičenja in debeline obrisov natančno nastavljiva. Pri snemanju video posnetkov se zmanjša število slik na sekundo in nastane učinek Stop-motion. Posebni učinek "miniature" pa z usmerjeno zožitvijo pasu ostrine doseže, da bo motiv videti kot miniatura, pri čemer je območje ostrine lahko postavljen vodoravno ali navpično. Pri tem učinku se pri snemanju videoposnetkov zmanjša število sličic na sekundo, posnetki pa se predvajajo v pospešenem tempu.

Nikonova nova funkcija HDR (High Dynamic Range – visok dinamični razpon) in funkcija Active D-Lighting ohranjata podrobnosti pri ekstremnih svetlobnih kontrastih. HDR z enim pritiskom na sprožilec posname dve sliki pri različnih osvetlitvah, ki sta nato združeni v eno sliko z višjim dinamičnim razponom.

Dogajanje pred objektivom lahko posnamete v polni visoki HD ločljivosti (1080p) s hitrostjo do 30 posnetkov na sekundo, pri čemer lahko izbirate med številnimi različnimi posebnimi učinki, z načinom AF-F pa bo vaš motiv vedno izostren.

Od zmogljivejšega modela je prevzel slikovno tipalo CMOS formata DX s 16,2 milijona svetlobnih točk, s katerim lahko zajamemo kakovostne fotografije tudi pri šibki svetlobi. Občutljivost tipala ISO 100 do 6.400 se lahko razširi na H2 (enakovredno ISO 25.600), pri preklopu na učinek nočni vid, ki omogoča fotografiranje in zajem videoposnetkov v skoraj popolni temi, v črno-beli tehniki, pa razširimo občutljivost do ISO 102.400. D5100 premore še dvojni vgrajeni sistem za odpravljanje prašnih delcev.

Novi Nikon D5100 bo pri nas na voljo konec aprila, za samo ohišje bo treba odšteti 699 evrov, v kompletu z objektivom 18-55 VRII pa 809 evrov.


 

Komentarji
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.
Postani Slo-Foto.net član
Popularne novice
    Anketa
    Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
    Rezultati