Intervju z Benom Saradžićem

Intervju z Benom Saradžićem

Intervju z Benom Saradžićem

Slo-Foto.net vam tokrat predstavlja pogovor z Benom Saradžićem, video ustvarjalcem in fotografom živečim v Abu Dhabiju, prestolnici Združenih Arabskih Emiratov. Njegov time lapse video „Abu Dhabi 2011“ je po objavi na spletu naletel na številne pozitivne odzive, predstavil pa ga je tudi na našem forumu. Zato se je trenutek zdel pravi, da mu tudi sami zastavimo nekaj vprašanj.

1) Beno, najprej neizogibno vprašanje; kje ste dobili idejo za svoj video, torej "Abu Dhabi 2011"? V začetku videa lahko vidimo nekaj zgodovinskih posnetkov Šejka Zayeda, ustanovitelja Združenih arabskih emiratov.

Ideja za ta film se je porodila čisto slučajno; 26. marca letos, med fotografiranjem hotela Emirates Palace v Abu Dabiju, za fotografski natečaj kampanje "EARTH HOUR", ki jo vsako leto organizira organizacija WWF. Fotografija naj bi prikazala učinkovitost izklopa električnega toka v 60. minutah, tako da se prikaže določena zgradba pred in med akcijo.
Fotografiral sem iz 70. nadstropja stolpnice NATION TOWERS, ki je trenutno v izgradnji. Pričel sem ob 20:15 in Abu Dabi je iz tega zornega kota izgledal fenomenalno. Takoj sem se spomnil na dva filma, ki sta mi še posebej pri srcu; "Koyaanisqatsi" in "Baraka". Oba filma sta dokumentarca, ki sta zaslovela zaradi spektakularnih posnetkov urbanih scen in revolucionarne implementacije time lapse fotografije. V tistem trenutku sem se odločil, da začnem snemati svoj prvi time lapse film.
Zgodba o fenomenalni transformaciji Abu Dabija in Združenih arabskih emiratov iz puščave v ultra-moderno prestolnico in državo, je zgodba o Šejku Zayedu, nafti in bogastvu, njegovi viziji bodočnosti in ljubezni do svojega naroda. Če govoriš o zgodovini Emiratov, govoriš o njegovem življenju. Vse kar se je zgodilo v zadnjih 40 letih tukaj je zaradi njega in njega samega.

ABU DHABI 2011 - DEFINITIVE VERSION, English intro from Beno Saradzic on Vimeo.

 

2) Morda vsi ne vedo točno kaj je "time lapse" video, lahko to malce razložite našim bralcem?

Time Lapse fotografija je posebna snemalna tehnika v kateri je posneta frekvenca slik mnogo nižja od predvajane. Za snemanje se ponavadi uporablja digitalni fotoaparat.
Ko se time lapse sekvenca odvrti na "normalni" hitrosti (25 slik na sekundo za evropski PAL sistem) dobi gledalec iluzijo, da se čas premika mnogo hitreje in da preskakuje.
Preskakovalna fotografija je potemtakem dobeseden prevod za "Time Lapse Photography".
Time Lapse fotografija se ponavadi uporablja v situacijah kjer bi radi pospešili gibanja naravnih fenomenov, ki se odvijajo prepočasi, da bi jih zaznali s prostim očesom. Dobri primeri za to so npr. zvezdno nebo, luna in sonce, oblaki, rast in razkroj listov in rastlin, ter gradnja objektov.
Time Lapse fotografijo pa režiserji in direktorji fotografije uporabljajo tudi kadar hočejo poudariti časovni oz. daljinski prehod iz ene scene v drugo, ali za dodatek drame oz. komičnosti določenega filmskega momenta.
V zadnjih nekaj leti je T-L fotografija še posebej popularna; Vimeo in Youtube sta polna kratkih T-L filmov, ki jih ustvarjajo snemalci po celem svetu.

 

3) Samo predstavljamo si lahko za kako ogromen podvig je pravzaprav šlo, da je izdelek danes tak, kot ga lahko vidimo. Pravite, da ste posneli 21, 000 fotografij, ki tvorijo končni izdelek. Lahko poveste še kaj več o produkciji, koliko časa vam je vzela? Kako je bilo z dovoljenji za snemanje z različnih lokacij? Nekje smo zasledili, da ste nekaj posnetkov naredili tudi na še nedokončanem stolpu Trust.

No, če sem bolj natančen sem posnel 29,440 slik, a od tega jih je v filmu končalo "le" 21,000. Snemanje je trajalo polnih 8 tednov, skoraj vsak večer. Postprodukcija je vzela približno 3 tedne, glasba sama pa še 1 teden.
Kar se dovoljenj tiče je bilo tako: večino slik sem posnel kot gverilec iz diskretnih lokacij, tako da sem se izognil nepotrebnemu izpostavljanju. A v arabskem svetu so veliko bolj občutljivi kar se fotografije tiče kot npr. v Evropi.
Za fotografijo iz stolpnic pa sem šel po legalnih kanalih z vso predpisano varnostjo, ki je potrebna na gradbiščih, tako da ni bilo kakšnega posebnega problema. V Abu Dabiju me arhitekti in gradbinci zelo dobro poznajo, tako da je šlo vse precej gladko. Trust Tower bo najvišja rezidenčna stolpnica na svetu, ko bo končana konca tega leta. Dostop je bil precej težaven, a po nekaj dneh in kakšnem ducatu telefonskih klicev, mi je uspelo priti do glavnega direktorja projekta ki mi je dovolil, da grem na najvišje, 75. nadstropje nedokončanega "Trust Tower 1". Bil sem pod neprekinjeno kontrolo - kamorkoli sem šel s fotoaparatom mi je sledilo 5 varnostnikov in to celih 6 ur!

 

4) Nekako ne moreva mimo opreme, ki ste jo uporabili. Povejte, koliko je ta pravzaprav pomembna za nastanek takega izdelka, ter koliko pomena sami posvečate opremi?

Oprema je seveda izredno pomembna: slikam s Canon 5D Mk 2, Canon 60D in Canon PowerShot G9/11/12. Majhne kamere so izredno pomembne v urbanih okoljih kjer je zelo pametno, da ostaneš diskreten in neopazen.
Uporabljam objektive od 14mm do 1600mm in mešam Canon, Nikon (z Novoflex adapterjem za Canon EOS) ter Sigma super teleobjektive. Velikokrat imam s sabo notebook, ki je povezan s fotoaparati preko USB kabla. To mi pomaga pri fokusiranju, kontroli kontrasta ter barv in tudi pri shranjevanju ogromnih podatkovnih količin. Pri sebi imam velik arsenal intervalometrov - Canon, Satechi in Promote. Uporabljam tudi Fader ND, LEE ND, Grad ND filtre, B+W UV in polarizacijske filtre.

 

5) Od objave videa ste imeli že kar nekaj intervjujev in tudi sicer se je ogromno pisalo o vašem izdelku. Kako tak odziv vpliva na vas? Imate kakšne nadaljnje načrte v tej smeri, mogoče nove videe?

Odziv je bil fenomenalen in v zadnjem tednu sem dobil velik ponudb za snemanje raznih kratkih filmov, reklam ter dokumentarcev. V planu imam time lapse film, ki bo pokril cele Emirate vključno z Dubajem. Uporabljal bom motion control platformo CamBlock za "dolly" T-L posnetke, ultra slow motion kamero (Phantom Gold) in še nekaj drugih tehnik, ki jih trenutno raziskujem. Obeta se mi torej izredno zanimivo leto!

 

6) Kakšen pa je bil odziv prebivalcev Abu Dabija? Navsezadnje je vaš video lep poklon temu glavnemu mestu Emiratov.

Zelo topel - vsi so izredno navdušeni in hvaležni. Čeprav je Abu Dabi prestolnica Emiratov je po svetu skoraj neznan. Dubaj je nekako "medijska zvezda", ki se pojavlja v novicah, filmih in knjigah. Upam, da se bo zaradi mojega filma pozornost obrnila tudi na Abu Dabi, če že ne za kaj več, pa vsaj za 4 minute in 16 sekund!

 

7) Morda še bolj osebno vprašanje. Kaj vas je vodilo v Abu Dabi?

Radovednost. Moj stric je v Emiratih živel v zgodnih 90. letih in ko sem ga prišel obiskat so me Emirati fascinirali. Zelo drugačna kultura, neskončnost puščav, arabske tradicije, ter skrivnost in up novega sveta. Po 20. letih še vedno čutim isto.

 

8) Ker smo smo na fotografskem portalu je vprašanje o tem kaj najraje fotografirate skorajda neizbežno. Na vašem Flickr računu sem zasledil arhitekturo. Je to tisto, kar vas najbolj privlači?

Ja - arhitektura je moja strast in ljubezen. Več kot 15 let sem delal kot arhitekturni "visualizer" in 3D animator in sodeloval pri razvoju in prezentacijah na več kot 1000 raznih projektih po celem Bližnjem vzhodu. Arhitektura je izraz estetike človeškega intelekta, simbol razvoja in moderne umetnosti. Nekateri ji pravijo "zmrznjena glasba" in mislim, da to ni daleč od resnice.

 

9) Imate morda še kakšno sporočilo za bralce portala Slo-Foto.net? Ali pa kak nasvet vsem tistim, ki se šele podajajo v svet fotografije in videa, ter kombiniranja obojega?

Moje sporočilo je enostavno: fotoaparat, objektivi in druga oprema so sicer zelo pomembni, a na koncu koncev so to le orodja, ki brez fotografa ne pomenijo čisto nič. Estetika fotografije je v očesu izurjenega fotografa. Ne izgubljajte preveč časa v tehničnih podatkih, "ostrosti" in povečevanju slik do enega samega pixla, ker v kontekstu fotografije kot umetnosti ne pomenijo kaj veliko.
Vadite, vadite, vadite - ne pred računalnikom ampak zunaj, z aparatom roki. Slikajte na ulicah, v parkih, v gozdovih, na peščenih plažah in na vrhu planin!
Toliko prelepih slik je se neposnetih, ki čakajo prav na vas.

 

10) Beno, hvala za pogovor!

Ni za kaj - hvala vam za povabilo!

 

Intervju za Slo-Foto.net pripravil: Žiga Šmidovnik

 

Komentarji
Sašo (@Snap) 27. maj 2011 12:32
Zanimivo :-) Film je pa super.
Matic Zalaznik (@LazyBones) 14. december 2012 17:58
bravo Beno! čestitke še enkrat
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.
Postani Slo-Foto.net član
Popularne novice
    Anketa
    Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
    Rezultati