Photoshop Actions

Photoshop Actions

Photoshop Actions

Na portalu Slo-Foto.net vam predstavljamo nov članek, ki ga je pripravil Robert Dragan, o uporabi akcij v Photoshopu.

Akcija je postopek s pomočjo katerega lahko s pritiskom na en sam gumb prihranimo zelo veliko časa. Če nam je postopek, ki ga ponavadi uporabljamo za obdelavo fotografij, npr. sprememba fotografije v kontrastno črnobelo z vinjeto, različne barve korekture,  ali samo sprememba velikosti slike, všeč, si ga lahko shranimo kot akcijo. S pritiskom na gumb »play«, Photoshop izvede vse posamezne korake  izbrane akcije v relativno kratkem času. Kot vidimo, lahko akcijo naredimo oz. shranimo sami, lahko pa že narejene prenesemo z interneta.

Največ jih najdemo na spletni strani: http://browse.deviantart.com/resources/applications/psactions/?alltime=yes&order=9
Veliko akcij je skoraj neuporabnih, saj so avtorji pretiravali pri manipulaciji fotografij, kljub temu pa jih je nekaj čisto v redu. Ker zadnje čase veliko uporabljam cross process, sem si na računalnik shranil akcijo za ta postopek, ki se nahaja na naslovu: http://browse.deviantart.com/resources/applications/psactions/?alltime=yes&order=9#/d1548bi
Akcijo je treba najprej prenesti na računalnik, nato pa jo odpremo še v Photoshopu. Gumb za prenos se nahaja na desni strani.

POSTOPEK

1. V Photoshopu odpremo sliko, ki jo želimo urediti.

2. Akcije oz. Actions najdemo v spustnem meniju okna Windows, kjer jih za prikaz odkljukamo ali pa pritisnemo bližnjico alt+F9.

 

3.Okno Actions se bistveno ne razlikuje od drugih. Akcije so urejene po mapah, kjer vidimo, da je v prvi mapi lahko tudi več akcij. Če želimo videti celoten postopek akcije, pritisnemo  trikotnik pred imenom akcije.

 

4.Izberemo si določeno akcijo in jo označimo, ter pritisnemo gumb Play Selection, ki se nahaja na spodnjem delu okna Actions.

 

5. Akcija se izvede in rezultat je viden.

 

Prej

Potem

Kot vidimo je akcija potekla zelo hitro, saj je precej preprosta - vključuje namreč le spremembe krivulj za posamezno barvo, torej je celotna fotografija iz dveh plasti. Poglejmo si še malce bolj zapleteno akcijo, ki se imenuje Polaroid Generator. Kot nam pove že ime, bo končni izgled slike približek polaroida.

 

POLAROID GENERATOR

1. V Photoshopu odpremo fotografijo, ki ji želimo vdahniti izgled polaroida.

2. Na enak način kot zgoraj, prikličemo okno Actions in izberemo eno izmed akcij v mapi Polaroid Generator.

 

3. S pritiskom na gumb Play Selection, akcija poteče. Ker je bolj zapletena, poteka dalj časa. Avtor je vanjo vložil tudi precej več dela. Med samim postopkom se odpre še nekaj oken, pri vseh pa pritisnemo OK oz. Continue za nadaljevanje akcije.

 

4. Ko akcija poteče, lahko sliko za okvirjem poljubno premikamo do želene pozicije. Na koncu si ogledamo še paleto Layers (plasti). Vidimo, da je celotna fotografija sestavljena iz 10 plasti, ter da je bilo vanjo vloženega precej dela.

 

Primerjava prej in potem


 

Še nekaj popularnih akcij na strani www.deviantart.com.

1. Sa-cool action (http://sa-cool.deviantart.com/art/sa-cool-actions-2-06-97804939)

Mapa vsebuje 7 posameznih akcij, ki fotografijo barvno spremenijo. Odločite se lahko med vintage efekti ali pa bolj blagimi toniranji.

 

2. Photoshop postwork actions (http://manicho.deviantart.com/art/50-Photoshop-Postwork-Actions-65223059)

Mapa vsebuje 50 različnih akcij, od katerih je nekaj bolj preprostih, saj popravljajo  le kontrast oz. posvetlijo ali potemnijo fotografijo, ostale pa se že bolj zapletene, saj z njimi lahko dosežemo tudi retro filing oz. fashion mood. Priporočam, saj se najde nekaj za vsakega.

 

3. Photoshop Action 22 (http://saturn-rings.deviantart.com/art/Photoshop-Action-22-97768044)

Akcija ni primerna za vse fotografije. Spominja na cross process postopek. Najbolje, da jo preizkusite na različnih fotografijah in se odločite ali vam je učinek všeč ali ne.

Kot vidimo nas uporaba akcij sicer pripeljejo do nekega končnega rezultata, vendar je vsaka fotografija drugačna: ima drugačno svetlobo, drugačne barve in kot taki se ji je treba tudi individualno posvetiti. Akcije so nam lahko tudi v neko vodilo, oz.  pomoč na poti do končnega rezultata, saj si lahko ogledamo celoten postopek in s tem posamezne korake na poti do končnega efekta. Nekatere so uporabne, vendar do najboljšega rezultata na koncu lahko pridemo le sami, saj je vsaka fotografija drugačna in potrebuje drugačno post produkcijo.

Upam, da je bil tutorial koristen in lep pozdrav

Učil vas je: Robert Dragan v galeriji prijavljen kot Dragon

Komentarji
Uroš Miklavčič (@Ulrich) 8. junij 2011 16:24
Super, hvala za uporabne povezave.
Tine (@nikonfoto) 11. oktober 2011 18:03
tole je super. najlepša hvala!
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.
Postani Slo-Foto.net član
Popularne novice
    Anketa
    Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
    Rezultati