Olympus PEN E-P3

Olympus PEN E-P3

Olympus PEN E-P3

Olympus je predstavil nov fotoaparat PEN sistema Mikro ŠtiriTretjine PEN E-P3.

Sporočilo za javnost

Olympus je s predstavitvijo fotoaparatov PEN sistema Mikro ŠtiriTretjine vzpostavil povsem novo kategorijo fotoaparatov. Tokrat pa predstavlja nov vizionarski vodilni model PEN, ki se upira kakršnikoli kategorizaciji. Z najhitrejšim* samodejnim ostrenjem med vsemi fotoaparati z izmenljivimi objektivi na svetu, poimenovanem »FAST AF« (Frequency Acceleration Sensor Technology), trpežnim kovinskim ohišjem in vrhunskim na dotik občutljivim zaslonom OLED je PEN E-P3, ali preprosto samo »PEN«, neposreden tekmec večjim in dražjim SLR-jem. Vodilni model najnovejše tričlanske generacije PEN ima najhitrejši sistem samodejnega ostrenja zaradi novega slikovnega procesorja TruePic VI, ki je izdelan posebej za fotoaparate brez refleksnega zrcala. Poleg novega sistema samodejnega ostrenja »FAST« poganja tudi deset Umetniških filtrov in velik, na dotik občutljiv zaslon OLED, ki prikazuje živo sliko in posnetke v fotografski kakovosti. TruePic VI v kombinaciji z 12,3-megapikselnim svetlobnim tipalom zagotavlja izjemno kakovost posnetkov, še posebej ob šibki svetlobi. Za zahtevnejše uporabnike ima PEN prav tako pripravljen odgovor - dve kolesci na hrbtni strani, s katerima lahko hitro spreminjamo zaslonko in osvetlitev, ter v ohišje fotoaparata vgrajen stabilizator slike, ki ob kateremkoli objektivu preprečuje zameglitev slike zaradi tresenja fotoaparata. Ohišje PEN E-P3 bo na voljo od avgusta 2011.

Klasika je rojena
Ko v roke vzamemo E-P3, nam v trenutku postane jasno, da gre za novo stilsko ikono. Olympusovim oblikovalcem je uspel veliki met s črpanjem navdiha iz zlate dobe oblike fotoaparatov pred približno 50 leti. Izdelali so fotoaparat, ki bo tudi čez 50 let pritegnil pogled. Če so si za cilj zadali oblikovati brezčasno klasiko, potem jim je uspelo.

Samodejna ostrina
Zaradi kompaktne oblike, uporabniku prijaznega delovanja in prvovrstne kakovosti posnetkov so Olympusovi fotoaparati sistema PEN, ki je prejel že številna priznanja in nagrade, trdno zasidrani med ambicioznimi ljubiteljskimi fotografi in tudi med profesionalci, ki jih uporabljajo kot pomožne fotoaparate. Najnovejša generacija PEN pod vodstvom E-P3 svoj sloves le še potrjuje. Ena od najočitnejših in najuporabnejših lastnosti je rekordna hitrost samodejnega ostrenja in njegovega delovanja v najrazličnejših okoljih. Ob podpori novega zmogljivega Olympusovega slikovnega procesorja TruePic VI, deluje novi samodejni ostrilni sistem »FAST« hitreje kot pri kateremkoli drugem fotoaparatu z izmenljivimi objektivi na svetu*, zato lahko brez težav posnamemo tudi hitro premikajoče se motive. Sistem samodejnega ostrenja sestavlja 35 ostrilnih točk, ki so porazdeljene po skoraj celotnem svetloben tipalu, zato lahko izostrimo tudi najmanjše motive, ne glede na to, kje na sliki se nahajajo. Vgrajena pomožna lučka samodejnega ostrenja poskrbi za ustrezno natančno izostritev v mraku in ob pomanjkanju svetlobe. Sledilno samodejno ostrenje pa motivom sledi, tudi če za trenutek izginejo iz slike in se nato spet pojavijo. Naslednja možnost, s katero lahko ujamemo marsikateri neponovljiv motiv, je stalno samodejno ostrenje, pri katerem je ostrilni sistem vedno aktiven in posledično slika vedno ostra, zato ob pritisku na sprožilec fotoaparat ne potrebuje dodatnega časa za ostrenje, temveč se sproži takoj.

Neposreden nadzor
Naslednji edinstven element novega vodilnega modela PEN je 7,6-cm zaslon OLED, občutljiv na dotik, ki ga ni le intuitivno in praktično uporabljati, temveč tudi ob vseh svetlobnih pogojih prikazuje izvrstno sliko v fotografski kakovosti. V primerjavi s podobnimi zasloni LCD lahko OLED prikaže močnejši kontrast, globljo črnino in širšo barvno paleto. Poleg tega je slika tudi svetlejša, vidni kot širši in poraba energije manjša. S konico prsta se na zaslonu E-P3 lahko sprehajamo med posnetki, jih povečamo ali pomanjšamo, fotoaparat sprožimo, spreminjamo točke samodejnega ostrenja in vključimo Enostavnega vodiča - znanega asistenta PEN, ki manj izkušenim uporabnikom pomaga pravilno poskrbeti za najpomembnejše nastavitve, kot sta na primer zaslonka in globinska ostrina. Tudi izkušenim fotografom bo nedvomno všeč možnost neposrednega dostopa do Enostavnega vodiča v delovnih programih P, S, M in A. Za razliko od nekaterih konkurenčnih fotoaparatov si z Enostavnim vodičem lahko pomagamo tako pri fotografiranju kot pri videosnemanju.

Za najresnejše fotografe pa je preizkušanje različnih nastavitev sestavni del fotografiranja, čeprav je iskanje po neskončnih menijih lahko precej neudobno opravilo. Zato je Olympus na hrbtno stran E-P3 vgradil dve dodatni kolesci, s katerima uporabniki lahko v trenutku že samo s palcem povsem natančno nastavijo zaslonko in osvetlitev - ne da bi za to morali prehajati med različnimi meniji. Izbrane nastavitve so svetlo in razločno prikazane na zaslonu OLED ali v elektronskem optičnem iskalu, ki je na voljo posebej. Tisti, ki radi veliko spreminjajo nastavitve, bodo na svoj račun prišli s tremi tipkami, ki jim lahko dodelimo različne funkcije. Z njimi ter s kolescema za nastavitve in izjemno hitrim samodejnim ostrenjem »FAST« se lahko hitreje odzovemo, ko se nepričakovano pojavi enkraten ali hiter motiv, in ga še pravočasno posnamemo. Zato bo manj obžalovanja za zamujenimi neponovljivimi fotografskimi priložnostmi.

Vedno umetnost
Ambicioznim ljubiteljskim in profesionalnim fotografom bo široka paleta Umetniških filtrov odprla nove poti umetniškega izraza. E-P3 nudi deset različnih Umetniških filtrov, s katerimi lahko fotografijam in videoposnetkom dodajamo posebne učinke brez uporabe posebne računalniške programske opreme. Nekatere od teh je mogoče kombinirati z dodatnimi učinki, npr. novim učinkom »Zvezdna svetloba« ali belim robom. Uporabniki lahko izbirajo med Poudarjenimi barvami, Mehko ostrino, Bledimi in svetlimi barvami, Mehko svetlobo, Zrnato sliko, Starinskim fotoaparatom, Dioramo, Križnim postopkom, Nežno sepijo in Dramatičnim tonom.

Novi PEN snema videe s stereo zvokom v polni HD-kakovosti 1080i s 60 posnetki na sekundo in v različnih formatih. Če jih nameravamo predvajati na televiziji, je najprimernejši format AVCHD, s katerim so datoteke videoposnetkov nekoliko manjše. Za predhodno obdelavo na računalniku pa je boljši format 720p HD Motion JPEG, s katerim so datoteke sicer nekoliko večje, vendar je njegova obdelava z računalniško programsko opremo lažja.

Neomejena moč
V srcu vsakega novega PEN-a je zmogljivi slikovni procesor TruePic VI. Tako kot računalniške procesorje, tudi TruePic VI v bistvu sestavljati dve jedri, od katerih je eno namenjeno izključno reprodukciji slike. S tem je Olympus dosegel izvrstno kakovost slike, reprodukcijo barv in podrobnosti in zvišano svetlobno občutljivost, ki sega vse do zavidljivih ISO 12.800. TruePic VI poleg tega tudi skrajša čas med posnetki in opazno zniža glasnost delovanja med videosnemanjem.

Velika združljivost
Tako kot vsi fotoaparati PEN, je tudi PEN E-P3 sistemski fotoaparat. Na njem lahko uporabimo več kot 500 različnih objektivov, od Mikro ŠtiriTretjine in ŠtiriTretjine do objektivov drugih standardov (prek adapterja). Seveda so mu najbolj na kožo pisani Olympusovi namenski objektivi
M. ZUIKO DIGITAL z visokokakovostno optiko. Med njimi velja posebej izpostaviti dva nova objektiva z veliko svetlobno močjo. Prvi je širokokotni M. ZUIKO DIGITAL 12 mm (24 mm**) 1 : 2,0, najprimernejši za posnetke širnih motivov, npr. pokrajine, še posebej ob šibki svetlobi. Drugi je portretni objektiv M. ZUIKO DIGITAL 45 mm (90 mm**) 1 : 1,8, ki s čudovito zamegljenim ozadjem portretirance nadvse lepo poudari. Omeniti velja še en prenovljen prvovrstni objektiv, M. ZUIKO DIGITAL 14-42 mm
(28-84 mm**) 1 : 3,5-5,6 II R. Vsi trije so namensko izdelani za fotografiranje in HD-videosnemanje, kar pomeni, da delujejo skoraj neslišno, zato se na videoposnetkih ob ostrenju ne bo pojavljalo moteče brnenje. Ker so lahki, kompaktni in v kovinskih ohišjih, se idealno ujemajo z novim E-P3. Ta ima v svojem ohišju sicer vgrajen stabilizator slike, zato posnetki skorajda nikoli niso zamegljeni zaradi tresenja fotoaparata, četudi uporabljamo nenamenske objektive drugih proizvajalcev. Fotoaparat ima vhod za elektronsko dodatno opremo 2, na katerega lahko priključimo čedalje večji izbor namenske dodatne opreme za PEN, med drugim PENPAL, ki fotografije samodejno preoblikuje in jih prek Bluetootha® prenese na združljive naprave in družabne medije.   

Ohišje PEN E-P3 bo na voljo v klasični črni, beli ali srebrni barvi od sredine junija 2011 oz. kot komplet z različnimi objektivi.

 

PEN E-P3 - osnovne značilnosti:

Kakovost posnetkov
• Zmogljiv slikovni procesor TruePic VI skrajša čas med posameznimi posnetki in zagotavlja odlično kakovost posnetkov
• Izjemno učinkovit v ohišje fotoaparata vgrajen stabilizator slike skrbi za nezamegljene fotografije in videoposnetke ob uporabi kateregakoli objektiva
• Hitro svetlobno tipalo Live MOS z 12,3 milijona delujočih pikslov odlično zajema sliko ob šibki svetlobi in snema video v polni ločljivosti HD
• Občutljivost ISO 12.800
• Videosnemanje s stereo zvokom v polni ločljivosti HD 1080i v formatih AVCHD ali Motion JPEG s 60 posnetki na sekundo
• Združljiv z namenskimi objektivi PEN nove generacije

Enostavna uporaba
• Neprekinjeno in najhitrejše samodejno ostrenje na svetu* »FAST« s
35 ostrilnimi točkami. Pomožna lučka za samodejno ostrenje ob šibki svetlobi in sledilno samodejno ostrenje  - tudi motivov, ki s slike izginjajo in se pojavljajo.
• Na dotik občutljiv širokokotni 7,6-cm zaslon OLED s 610.000 slikovnimi pikami zagotavlja svetel prikaz slike in reprodukcijo barv v fotografski kakovosti
• Posebni kolesci za hitro ročno uravnavanje zaslonke in trajanja osvetlitve
• Vklop Enostavnega vodiča prek zaslona na dotik med
HD-videosnemanjem, fotografiranjem in v delovnih programih P/S/M/A
• Prikaz žive slike ob HD-videosnemanju in fotografiranju
• 3 uporabniško nastavljive tipke
• Merilnik naklona omogoča neposredno oceno nagiba fotoaparata glede na obzorje
• Enostavno spreminjanje nastavitev v živo s kolescem za upravljanje

Ustvarjalnost in prilagodljivost
• Deset Umetniških filtrov za ustvarjalne učinke na HD-videih in fotografijah
• Pet učinkov je mogoče kombinirati z Umetniškimi filtri: Starinski fotoaparat, Mehka ostrina, dodajanje okvirja in nova učinka Zvezdna svetloba in bel rob
• Vhod za dodatno opremo 2 in združljivost s čedalje večjim naborom namenske dodatne opreme PEN, npr. elektronskim iskalom VF-2 in komunikacijsko napravo PENPAL
• Združljiv z 20 objektivi Mikro ŠtiriTretjine, 27 objektivi ŠtiriTretjine in več kot 500 drugimi objektivi (prek adapterja)
• Hitrost zaklopa 1/4000 sekunde in rafalno fotografiranje s 3 posnetki na sekundo
• Multi-posnetek omogoča združitev 2 posnetkov RAW v 1 nov posnetek
• Litij-ionska baterija BLS-5 z dolgo življenjsko dobo

Druge pomembnejše lastnosti
• Klasična oblika PEN in izmenljivo držalo v dveh velikostih
• Možnost 3D-fotografiranja
• Združljiv s pomnilniškimi karticami SDXC*** in Eye-Fi
• Možnost fotografiranja z brezžičnimi bliskavicami

* Podatek velja za junij 2011.
** Navedene vrednosti so enakovredne goriščne razdalje pri 35-mm standardu.
*** SD je tržna znamka SD Card Association.

Komentarji
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.