Olympus PEN Mini - E-PM1

Olympus PEN Mini - E-PM1

Olympus PEN Mini - E-PM1

Olympus je predstavil nov sistemski fotoaparat z izmenljivimi objektivi PEN Mini - E-PM1.

Sporočilo za javnost

Novi PEN Mini je najmanjši in najlažji sistemski fotoaparat z izmenljivimi objektivi na svetu. Je čudovit fotoaparat, s katerim lahko posnamemo še čudovitejše posnetke. Odlikuje ga izjemno enostavna uporaba. Mini je idealen za tiste, ki želijo nezapleten fotoaparat, primeren za vsako priložnost, in ga lahko brez težav nosijo s seboj v žepu. Tako kot večina pomeri-in-sproži fotoaparatov, tudi Mini prihaja v šestih barvah, toda v resnici se za videzom preprostega kompaktnega fotoaparata skriva kakovost, primerljiva s fotoaparati SLR. Z njim je kakovostno fotografiranje in videosnemanje zelo lahko. Ob Olympusovem Enostavnem vodiču lahko tudi popolni začetniki povsem intuitivno uravnavajo ključne nastavitve, npr. zaslonko in globinsko ostrino, ne da bi sploh morali karkoli vedeti o njih. S šestimi Umetniškimi filtri lahko fotografijam in HD-videoposnetkom ustvarjalno dodajamo različne učinke in če se nam pri nastavitvah v meniju zatakne, nam bo razlaga v pojavnih oknih sproti pomagala iz zagate. Ob najhitrejšem samodejnem ostrenju na svetu*, odličen delovanju tudi v mraku, številnih visokokakovostnih Olympusovih objektivih in široki paleti dodatne opreme si je težko zamisliti nekaj, česar PEN Mini ne bi zmogel. Znan tudi kot E-PM1 bo na voljo zgodaj jeseni 2011.

Fotoaparat za vsakogar
Olympus je razvil serijo fotoaparatov PEN za ljudi, ki jim veliko pomeni visoka kakovost posnetkov, vendar se jim zdi fotografiranje z vrhunskimi fotoaparati težavno, saj je večina fotoaparatov SLR pretežkih in relativno zapletenih za uporabo. Toda nič od tega ne velja za novi Olympusov PEN Mini. Z njim lahko naredimo posnetke enake kakovosti, kot bi jih s fotoaparatom SLR, vendar brez zapletenih postopkov in težke prtljage. Je namreč manjši in lažji od vseh drugih sistemskih fotoaparatov z izmenljivimi objektivi, ima najhitrejši sistem za samodejno ostrenje na svetu*, poleg tega ga je enostavno uporabljati in tudi čudovito zgleda. Nedvomno bo njegov edinstven videz hitro našel privržence med modno ozaveščeno javnostjo. Zaradi vitke oblike in kakovostnega ohišja ga namreč lahko ob vsaki priložnosti s ponosom pokažemo. Enako velja tudi za priloženi objektiv.

Vodič od posnetka do posnetka
Tako kot za ostale fotoaparate serije PEN, tudi pri Miniju ni pomembno, kako (ne)izkušen je fotograf, saj za najboljše nastavitve poskrbi fotoaparat. Če se v meniju izgubimo med različnimi funkcijami, nam njihov opis v pojavnih oknih vedno priskoči na pomoč. S pritiskom na tipko lahko na pomoč pokličemo tudi Enostavnega vodiča, ob katerem si lahko na LCD ogledamo, kaj je potrebno spremeniti, da bo posnetek izgledal prav. Učinek posameznih sprememb je že takoj viden na zaslonu, zato lahko brez vsakršnih izkušenj ali znanja povsem pravilno uravnamo nastavitve, ki bistveno vplivajo na kakovost in končni videz posnetka, med drugim poudarjenost barv, svetlobno vzdušje, svetlost posnetka, zamegljenost ozadja in prikaz gibanja motiva. Enostavni vodič je seveda na voljo tako ob fotografiranju kot ob HD-videosnemanju. Mini lahko posname video polne HD-ločljivosti 1080i v formatu AVCHD, ki ima datoteke manjše velikosti in je idealen za predvajanje na TV. Za videosnemanje lahko uporabimo tudi format 720p HD Motion JPEG, ki je primernejši za obdelavo posnetkov na računalniku.

Umetniški filtri za posebne učinke
Če so vam všeč vizualni učinki, ki jih grafični oblikovalci dodajajo fotografijam v revijah, boste gotovo navdušeni nad ustvarjalnimi Umetniškimi filtri na PEN-u Mini. Na voljo so Poudarjene barve, Mehka ostrina, Zrnata slika, Starinski fotoaparat, Diorama in Dramatični ton, ki na posnetkih zviša kontrast in s tem vnese dinamično vzdušje. Vseh šest filtrov je mogoče uporabiti že na samem fotoaparatu na fotografijah in na HD-videoposnetkih s preprostim pritiskom na tipko, brez dodatne programske opreme ali računalnika. Takoj ko so posnetki pripravljeni, si jih lahko v družbi kot projekcijo ogledamo na LCD ali na HD TV.

Sistemski objektivi za najboljše posnetke
Kot sistemski fotoaparat je Mini združljiv s širokim naborom dodatne opreme in objektivov za najrazličnejše priložnosti. V osnovnem kompletu je sicer priložen zelo kakovosten objektiv M. ZUIKO DIGITAL 14-42 mm
(28-84 mm**) 1 : 3,5-5,6 II R, vendar je Mini združljiv še z več kot 500 drugimi objektivi (z nekaterimi prek adapterja), med drugim tudi z znanimi vrhunskimi Olympusovimi objektivi M. ZUIKO DIGITAL. Ker ima Mini v svoje ohišje vgrajen stabilizator slike, so ne glede na uporabljeni objektiv skoraj vedno zagotovljeni nezamegljeni, ostri posnetki. Pri tem ima veliko vlogo tudi njegov sistem samodejnega ostrenja. Gre namreč za najhitrejše samodejno ostrenje med fotoaparati z izmenljivimi objektivi na svetu*.

Uporabniki lahko v vhod za elektronsko dodatno opremo 2 priključijo čedalje večji izbor namenske dodatne opreme, med drugim tudi v kompletu priloženo zunanjo bliskavico ali komunikacijsko napravo PENPAL, ki samodejno pretvori fotografije in jih prek Bluetootha® brezžično prenese na druge združljive naprave in družabne medije. Za varno, elegantno in diskretno hrambo novega Mini je na voljo elegantni Mestni etui, ki se fotoaparatu povsem prilega.

PEN Mini bo na voljo v črni, beli, srebrni, temno rjavi, škrlatni in srebrno rožnati barvi od zgodnje jeseni 2011.

 

Osnovne značilnosti PEN-a Mini:

Oblika

• Najmanjši in najlažji fotoaparat na sistemski svetu z izmenljivimi objektivi
• Izjemno eleganten videz v šestih privlačnih barvah
• Izmenljiv okrasni obroček na priloženem objektivu

Kakovost posnetkov
• Zmogljiv slikovni procesor TruePic VI skrajša čas med posameznimi posnetki in zagotavlja odlično kakovost posnetkov
• Izjemno učinkovit v ohišje fotoaparata vgrajen stabilizator slike skrbi za nezamegljene fotografije in videoposnetke ob uporabi kateregakoli objektiva
• Kompaktni objektiv M. ZUIKO DIGITAL 14-42 mm (28-84 mm**)
1 : 3,5-5,6 II R s hitrim in skoraj neslišnim delovanjem (primeren za fotografiranje in videosnemanje)
• Hitro svetlobno tipalo Live MOS z 12,3 milijona delujočih pikslov odlično zajema sliko ob šibki svetlobi in snema video v polni ločljivosti HD.
• Občutljivost ISO 12.800
• Videosnemanje s stereo zvokom v polni ločljivosti HD 1080i v formatih AVCHD ali Motion JPEG

Enostavna uporaba
• 7,6-cm LCD s 460.000 slikovnimi pikami
• Neprekinjeno in najhitrejše samodejno ostrenje na svetu* s 35 ostrilnimi točkami. Pomožna lučka za samodejno ostrenje ob šibki svetlobi in sledilno samodejno ostrenje tudi motivov, ki s slike izginjajo in se pojavljajo. 
• Intuitivni Enostavni vodič ob HD-videosnemanju, fotografiranju in v delovnih programih P/A/S/M
• Opis posameznih menijskih funkcij in njihovih nastavitev v pojavnih oknih
• Prikaz žive slike ob HD-videosnemanju in fotografiranju
• Za uporabo enostavno kolesce za sprotno upravljanje nastavitev
• Manj tipk za enostavnejše upravljanje

Ustvarjalnost in prilagodljivost
• Šest ustvarjalnih Umetniških filtrov za uporabo na fotografijah in
HD-videoposnetkih
• Vhod za dodatno elektronsko opremo 2 zagotavlja združljivost s čedalje večjim naborom namenske dodatne opreme PEN
• Združljiv z 20 objektivi Mikro ŠtiriTretjine, 27 objektivi ŠtiriTretjine in več kot 500 drugimi objektivi (prek adapterja)
• Združljiv s podvodnim ohišjem (na voljo posebej)
• Hitrost zaklopa 1/4000 sekunde in rafalno fotografiranje s 5 posnetki na sekundo
• Multi-osvetlitev omogoča združitev 2 posnetkov RAW v 1 nov posnetek
• Litij-ionska baterija BLS-5 z dolgo življenjsko dobo

Druge pomembnejše lastnosti
• Priložena zunanja premična bliskavica
• Možnost 3D-fotografiranja
• Prikaz posnetkov v obliki projekcije
• Združljiv s pomnilniškimi karticami SDXC*** in Eye-Fi
• Možnost fotografiranja z brezžičnimi bliskavicami

* Podatek velja za julij 2011.
** Naveden vrednosti so enakovredne goriščne razdalje pri 35-mm standardu.
*** SD je tržna znamka SD Card Association.

 

Komentarji
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.
Postani Slo-Foto.net član
Popularne novice
    Anketa
    Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
    Rezultati