Nikon 1

Nikon 1

Nikon 1

Nikon je predstavil novo serijo naprednih digitalnih fotoaparatov z izmenljivimi objektivi Nikon 1 (Nikon One) in prva dva predstavnika nove serije, Nikon 1 J1 in Nikon 1 V1.

Sporočilo za javnost

Nikon je predstavil novo serijo naprednih digitalnih fotoaparatov z izmenljivimi objektivi Nikon 1 (Nikon One) in prva dva predstavnika nove serije, Nikon 1 J1 in Nikon 1 V1. Pionirja Nikonovih A-CIL (Advanced Camera with Interchangeable Lens) fotoaparatov predstavljata tudi novi fotografski funkciji, kot sta "fotografija v gibanju" (Motion Snapshot) in "pametni izbor fotografij" (Smart Photo Selector). Nikonovi inženirji so v elegantno ohišje serije Nikon 1 vgradili CMOS senzor ločljivosti 10.1 milijona slikovnih točk formata CX in zelo zmogljiv dvojedrni procesor EXPEED 3 ter jo opremili s trenutno najhitrejšim 135-točkovnim sistemom samodejnega ostrenja na svetu. Posebej za omenjeno serijo so pri Nikonu razvili nov bajonetni nastavek nove serije 1-mount (One mount) in objektive 1 Nikkor (One Nikkor). Z Nikon 1 fotoaparati so s pomočjo vmesnika F mount združljivi tudi obstoječi Nikkor objektivi AF-S.

Moč zagotavlja dvojedrni procesor EXPEED 3
Nova serija naprednih fotoaparatov z izmenljivimi objektivi Nikon 1 je po 14-ih letih, ko so pri Nikonu predstavili prvi digitalni fotoaparat, najpomembnejša tehnološko novost. Za serijo Nikon 1 je razvit čisto nov dvojedrni procesor EXPEED 3, ki lahko obdela 600 milijonov svetlobnih točk na sekundo. Nov procesor je tudi razlog, da lahko fotoaparat uporablja nove načine fotografiranja, ter zmore zajem fotografije v polni ločljivosti med snemanjem videoposnetka v polnem HD formatu. Zajame pa lahko tudi do 60 fotografij v sekundi pri polni ločljivosti.

Senzor CMOS formata CX
Svoje mesto je poleg senzorjev formata DX in FX zavzel tudi senzor CMOS formata CX, ki je bil zasnovan posebej za fotoaparate Nikon 1. Zagotavlja popolno ravnotežje med velikostjo sistema, hitrostjo, občutljivostjo, ločljivostjo in globinsko ostrino. Hkrati pa omenjeni senzor sistemu Nikon 1 omogoča tudi verodostojno reprodukcijo barv z občutljivostmi ISO od 100 do 6.400 z nizkim šumom ter RAW zapisom z ločljivostjo 10,1 milijona slikovnih točk.

Tehnologije pred in po zajemu
Slikovni senzor nadgrajuje zelo napreden sistem samodejnega ostrenja. Pri fotografiranju in snemanju svetlečih ali gibljivih motivov, samodejno preklopi na 73-točkovni sistem ostrenja s faznim zaznavanjem. Pri fotografiranju stacionarnega ali slabo osvetljenega motiva pa fotoaparat uporabi 135-točkovni sistem samodejnega ostrenja z zaznavanjem kontrasta.

Način fotografiranja oz. funkcija "fotografija v gibanju" (Motion Snapshot) omogoča nov koncept zajema "zgodbe trenutka", saj poleg fotografije zajame še eno-sekundni video v počasnem posnetku, ki ju na koncu združi v pravo živo sliko.

Nikon 1 so prvi fotoaparati z izmenljivimi objektivi, ki lahko začnejo fotografirati pred in po tem, ko smo pritisnili sprožilec. To tehnično lastnost fotoaparatov Nikon 1 pametno izkoristi nov način fotografiranja oz. način "pametni izbor fotografij" (Smart Photo Selector), ki pomaga izbrati najboljšo fotografijo. Fotoaparat pri uporabi tega načina fotografiranja posname 20 fotografij v visoki ločljivosti, nato pa samodejno izbere pet najboljših posnetkov glede na izraze na obrazih, kompozicijo in ostrino.

Ker fotografija ali hitra fotografija v gibanju nista vedno dovolj, imata oba fotoaparata Nikon 1 J1 in Nikon 1 V1 možnost snemanja videoposnetkov v polni ločljivosti HD pri 60 ali 30 posnetkih na sekundo. Fotoaparata lahko zajameta tudi fotografijo v visoki ločljivosti, ne da bi pri tem prekinili snemanje videoposnetka. Tako lahko npr. kapljico vode, ki se razbije na površini in ustvari zanimive vodne krone, ki traja vsega dve ali tri sekunde, predvajamo z vsemi detajli v več-minutnem videoposnetku.

Nova serija Nikon 1 predstavlja Nikonov nov oblikovalski slog s čistimi in enostavnimi linijami in minimalnim številom gumbov na trpežnem in lahkem ohišju.

Prva dva predstavnika
Nikon 1 V1 z robustnim ohišjem iz magnezijeve litine je pravi fotoaparat za tehnološke navdušence. Visokoločljivo elektronsko iskalo z ločljivostjo 1,44 milijona pik zagotavlja jasen in stabilen pogled ter 100-odstotno pokritost kadra. Nikon 1 V1 je z vgrajenim večnamenskim vmesnikom moč razširiti s sistemskimi dodatki za Nikon 1, kot je zunanja bliskavica, GPS enota in drugo. Nikon 1 V1 je na voljo v mat črni in svetleče beli barvi. Fotoaparat Nikon 1 J1 je idealen za vse, ki želijo fotoaparat, s katerim kar najlažje zajamete "žive" osebne in družinske spomine. Je preprost za uporabo, ima vgrajeno bliskavico, ter je dovolj majhen in lahek, da ga imate lahko kadar koli in kjer koli pri sebi. Nikon 1 J1 je na voljo v mat črni, svetleče beli, srebrni, svetleče rdeči in rožnati barvi. Na voljo so tudi ustrezni dodatki.

Nikon 1 J1 in Nikon 1 V1 bosta na policah slovenskih trgovcev oktobra, njuni priporočeni ceni pa bosta za Nikon 1 J1 od 599 €, za Nikon 1 V1 pa od 879 €, oba v kit kompletu z objektivom 1 NIKKOR VR 10-30 mm.
 

Komentarji
Uroš Miklavčič (@Ulrich) 21. september 2011 12:53
Če so moji podatki o velikosti senzorja pravilni potem bo tole polom. Žal.
Erik (@vatts) 21. september 2011 16:58
Jst bo tido EXPEED 3 ;D

Ja, senzor ima večji crop factor kot 2. če se ne motim okrog 2.5 ali 3.

(Polom!)
RZ67 (@RZ67) 21. september 2011 18:03
David Hobby alias Strobist (sicer Nikonaš) meni, da gre za BIG FAIL http://strobist.blogspot.com/2011/09/nikon-announces-nikon-1-mirrorless.html

Tudi DigitalRev in njih bralci so enotnega mnenja, da gre za FAIL http://blog.digitalrev.com/2011/09/21/nikon-1-mirrorless-camera-that-misses-the-mark/

Wired Gadget Lab deli mnenje, da gre za EPIC FAIL http://www.wired.com/gadgetlab/2011/09/nikon-goes-mirrorless-with-the-1-system/ in najbolje poda 3 bistvene medsebojno povezane pomanjkljivosti:

1. Senzor s crop faktorjem 2,7.
2. Počasni objektivi (najhitrejša je 10mm (27mm ekviv. 135 formatu) palačinka z f/2.8, ostali predstavljeni so f/3.5 - 5.6).
3. Neuporabnost obstoječih fiksnih hitrih Nikkorjev prek F adapterja (50 f/1.4 postane 135mm, 85 f/1.8 pa 255mm).

Po mojem mnenju imajo brezzrcalni fotoaparati svoj smisel le v obliki Fuji X100 (torej APS-C senzor), če bi jemal izmenljive objektive, ki bi bili vsi hitri, fiksni in za v žep, npr. 15mm f/1.8 (ekviv. 24mm), 20mm f/1.8 (ekviv. 35mm), 35mm f/1.4 (ekviv. 50mm), 50mm f/1.4 (ekviv. 85mm) in 85mm f/1.8 (ekviv. 135mm). Več kot to noben eksotični izletnik, družinski fotograf, umetniški ekscentrik ipd. ne potrebuje. Seveda, če bi bil senzor FF, bi bila ljubezen do njih še toplejša. Tistih 5 objektivov pa bi se zložilo v največ en klasični zoom
Marko (@fe64970103) 22. september 2011 08:53
Po moje je edini fail pri Nikon 1 njegova cena. Verjetno jo bodo z raznimi akcija skoregirali, da bo bolj privlacno.
Vse drugo je namenjeno drugi ciljni skupini. Ni namenjeno vam, ki se razumete na crop faktorje, sum,... Namenjeno je uporabnikom, ki se zelijo preprostega aparata, lahkega za uporabo. Uporabniki, ki radi zgledajo cool. Poglejet samo design tega Nikon 1. Ciste linije, preprost, lep. Cudno, da ni "iNikon1" Pa se to. Fotoaparat je (skoraj) prvic namenjen zenski populaciji (barve, design).

Btw...prodajam mojega Fuji x100. Ce koga zanima...

Marko
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati