Canon EOS-1D X

Canon EOS-1D X

Canon EOS-1D X

Canon je danes najavil EOS-1D X – profesionalni digitalni zrcalno-refleksni fotoaparat naslednje generacije. EOS-1D X ponuja doslej še nevideno kombinacijo hitrosti, ločljivosti in kakovosti slike, zaradi česar je ultimativna kamera za zajemanje osupljivih posnetkov in filmov Full HD.

Sporočilo za javnost

Ta model je idealen za skoraj vsakega profesionalnega fotografa, bodisi da fotografira v studiu bodisi na športnem igrišču ali kjerkoli vmes. Nov model je paradni konj v seriji Canonovih zrcalnih fotoaparatov – 10. generacijo Canonovih profesionalnih sistemov zaznamuje kot najnaprednejši model EOS doslej.
EOS-1D X je vrhunec 40-letnih izkušenj pri razvoju profesionalnih fotoaparatov in predstavlja novo dobo sistema EOS, saj bo nadomestil EOS-1D Mark IV in EOS-1DS Mark III. Kombinacija novega tipala polne velikosti (full-frame) z 18,1 milijona točke, prenovljenega sistema samodejnega ostrenja (AF), zmogljive nove tehnologije merjenja in novega dvojnega procesorja DIGIC 5+ kaže na to, da je bil fotoaparat zasnovan z mislijo na edinstveno uporabnost in kakovost slike. Tako zagotavlja, da bo vsak prizor zajet z večjo natančnostjo in hitrostjo kot kdajkoli prej.
»EOS-1D X je ultimativni fotoaparat za vse vrste fotografov,« je dejal Kieran Magee, direktor za trženje profesionalnih izdelkov v Canonu Europe. »Profesionalci pogosto fotografirajo v hitrih in napetih okoliščinah, zato jim EOS-1D X v teh trenutkih ponudi lastnosti in zmogljivosti, ki jih potrebujejo. Pozorno smo prisluhnili potrebam profesionalnih uporabnikov in izdelali vsestranski, zmogljiv fotoaparat, ki bo ustrezal zahtevam več fotografov kot kdajkoli doslej.«

Določanje novih standardov
EOS-1D X prinaša v celoti nadgrajene tehnične lastnosti in nove tehnologije. Na novo zasnovano 18,1 MP tipalo CMOS ponuja izjemno prilagodljivost, saj fotografom dopušča slikanje večjega nabora prizorov in subjektov v visoki ločljivosti. Prenovljena arhitektura ponuja neverjeten razpon ISO med 100 in 51200, razširljiv na 204800, medtem pa procesorja DIGIC 5+ ponujata za dve stopnji zaslonke boljše zmogljivosti, kar zadeva šum. To še olajša zajemanje izjemno kakovostnih posnetkov z malo šuma, celo pri zelo šibki svetlobi.
Nov 61-točkovni širok sistem samodejnega ostrenja ponuja še višjo občutljivost in prinaša povečano natančnost in hitrost. Z 41 križno razporejenimi točkami in petimi dvojnimi križnimi točkami ima sistem AF najvišjo možno stopnjo natančnosti v celotnem okvirju, medtem ko so novi prednastavljeni načini AF narejeni posebej za fotografiranje zahtevnih subjektov – pri tem nudijo izjemno zanesljivost v najzahtevnejših snemalnih pogojih.
EOS-1D X prav tako odlikuje na novo izdelan sistem RGB-merjenja, ki prinaša neverjetno stopnjo natančnosti. 100.000-točkovno tipalo RGB je povezano s sistemom AF in opremljeno z lastnim procesorjem DIGIC 4, ki zaznava obraze in barve za natančnejše zagotavljanje ustrezne osvetlitve in izboljšano AF-sledenje.

Izjemna zmogljivost
Poganja ga procesorska tehnologija naslednje generacije, saj je EOS-1D X prvi fotoaparat, opremljen z dvojnim procesorjem DIGIC 5+. Ponuja do trikrat boljše zmogljivosti kot standardni DIGIC 5, saj je posamezni procesor namenjen obdelavi velikanskih količin slikovnih podatkov, pri tem pa hkrati zmanjšuje slikovni šum. V kombinaciji s 16-kanalnim izhodom tipala sta procesorja sposobna zaporednega snemanja pri polni ločljivosti s hitrostjo 12 posnetkov/sekundo in s 14-bitno analogno/digitalno pretvorbo – najhitreje izmed vseh digitalnih zrcalno-refleksnih fotoaparatov trenutno na trgu . Super hitri način delovanja poviša hitrost na 14 posnetkov/sekundo , pri tem pa nov mehanizem zaklopa in ogledala zmanjša zakasnitev prožilca in dviga ogledala, zaradi česar zagotavlja konsistentno visoko zmogljivost med slikanjem pri visokih hitrostih.

Fotoaparat za filmske ustvarjalce
EOS-1D X je idealen za vse profesionalce, ki želijo izkoristiti širok izbor objektivov in dodatne opreme sistema EOS za fotografiranje ali snemanje HD-filmov. Uporabniki lahko snemajo filme v visoki ločljivosti Full HD (1920x1080 točk) s tipalom polne velikosti in z različnimi ročnimi nastavitvami za nadzor osvetlitve, ostrine in hitrosti slik . Raven zvoka je mogoče preveriti in nastaviti na zaslonu LCD, kar zagotavlja popoln nadzor nad vsemi področji snemanja.
Zaradi zmogljivosti procesorjev DIGIC 5+ je znatno zmanjšan učinek moiré, EOS Movie pa odslej ponuja daljše čase snemanja s samodejnim ustvarjanjem nove datoteke, ko je dosežena meja 4 GB. Nov video kodek intra frame prav tako zagotavlja najvišjo možno kakovost videa z omejevanjem stiskanja slikovnih podatkov, da se ohrani čim večja količina podatkov za postprodukcijsko obdelavo.

Narejen za profesionalce
EOS-1D X ima skrbno predelano različico klasične oblike serije EOS-1 z večjimi, bolje otipljivimi gumbi, ki uporabnikom tudi v ekstremnih vremenskih pogojih in v rokavicah omogočajo nadzor nastavitev. Dva vsestranska nadzorna gumba in na dotik občutljivo kolesce za uporabo v filmskem načinu poenostavljajo spreminjanje nastavitev. Različni nastavljivi gumbi omogočajo, da si uporabnik fotoaparat prilagodi osebnim potrebam z bližnjicami do najpogosteje uporabljenih funkcij.
Iskalo s 100-odstotnim vidnim poljem poenostavlja kadriranje prizorov, inteligentna iskalna funkcija pa samodejno prikaže črtno mrežo, ko je to potrebno. Velik, 8,11 cm zaslon LCD Clear View II ima ločljivosti 1.040.000 točk, protiodbojna konstrukcija pa preprečuje odsevanje svetlobe ali bleščanje pri uporabi v svetlih pogojih. Kaljeno steklo prav tako ponuja zaščito pred udarci in odrgninami, ki so pogosto posledica dela na terenu.

Sistem menijev odlikuje celovito prenovljen uporabniški vmesnik, z vključenimi funkcijami pomoči, ki pomagajo doseči hitrejše, jasnejše in enostavnejše rokovanje s fotoaparatom. Poleg tega zavihek AF fotografom omogoča dostop in prilagoditev prednastavitev AF za pogosto fotografirane prizore ali subjekte. Uporabnik se lahko tako povsem posveti fotografiji, saj mu ni treba stalno skrbeti za nastavitve fotoaparata.

Narejen, da traja
EOS-1D X ponuja zelo robustno ohišje, narejeno iz visokokakovostne magnezijeve zlitine, ki ščiti pred vremenskimi vplivi in vsakdanjimi poškodbami. Najnovejša vgradnja Canonovega sistema čiščenja EOS Integrated Cleaning System uporablja iz objektivov sposojeno tehnologijo, ki s pomočjo valovnih vibracij, podobnih vibracijam ultrazvočnih pogonov, še učinkoviteje strese prah in umazanijo s tipala.

Izboljšan mehanizem zaklopa ponuja daljšo zdržljivost s 400.000 proženji, tako da se fotografi med intenzivnim delom lahko zanesejo na svoj fotoaparat. EOS-1D X ima Canonova zaščitna tesnila okoli gumbov in pokrovov, zato je aparat v kombinaciji s Canonovimi vremensko odpornimi EF-objektivi odporen na prah in vlago. Izboljšana povezljivost omogoča hitro in varno pošiljanje posnetkov v obdelavo. Integriran priključek za gigabitni Ethernet je hiter in zanesljiv način za prenašanje posnetkov z dogodkov ali v studiu, pri čemer vmesnik ni potreben.

Sistem EOS – neomejena ustvarjalnost
Kot del večkrat nagrajenega sistema EOS je EOS-1D X združljiv z največjim izborom objektivov na svetu, z bliskavicami Speedlite EX in širokim naborom dodatne opreme. Predstavlja idealno nadgradnjo za obstoječe uporabnike fotoaparatov EOS-1D Mark IV in EOS-1Ds Mark III, je pa tudi združljiv z dodatno opremo EOS, zato lahko z njim brez težav dopolnimo obstoječ fotografski komplet EOS-1.

Skupaj z EOS-1D X je Canon predstavil tudi kompaktni brezžični oddajnik WFT-E6 za prenašanje fotografij, ko žična povezava ni na voljo. Podpira Wi-Fi standard 802.11n in ponuja Bluetooth za povezavo z zunanjimi napravami GPS. WFT-E6 omogoča varen prenos slik in videov na strežnik FTP, omogoča pa tudi prikazovanje vsebin na združljivih zaslonih prek povezave DLNA .

EOS-1D X bo združljiv tudi z novim sprejemnikom GPS – GP-E1. Ta bo uporabnikom omogočil, da EXIF-podatkom dodajo lokacijsko informacijo in tako geografsko spremljajo napredovanje fotografskega potovanja. Še posebej je uporaben za divjinske fotografe ali fotografe, ki morajo opravljati slikanje na različnih lokacijah ter jih sproti beležiti.

Canon EOS-1D X – ključne lastnosti
• 18,1 MP tipalo CMOS Full frame
• Hitrost 12 in 14 slik/s
• 100-51200 ISO, do H:204800
• 61-točkovni sistem AF
• 100.000-točkovno RGB AE-merjenje z DIGIC 4
• Full HD 1080p EOS snemanje
• Dvojni DIGIC 5+ procesor
• Zaslon LCD Clear View II 8,11 cm z 1.040.000 točkami
• Priključek Ethernet
 

Komentarji
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.
Postani Slo-Foto.net član
Popularne novice
    Anketa
    Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
    Rezultati