Photoshop vodič: Ostrenje

Photoshop vodič: Ostrenje

V tem vodiču vam bo Uroš Miklavčič pokazal po njegovem mnenju enega najboljših, če ne celo najboljši, način ostrenja slik v programu Photoshop. Verzija programa je nepomembna, da le podpira High pass filter in mešalne načine.

Najboljši trenutek za ostrenje slik je po tem ko sliko že zmanjšate na končno velikost ter tik preden jo shranite.

Korak 1: podvojimo plast
Podvojite plast na kateri se nahaja vaša slika. Če imate sliko v več plasteh (vključno s plastmi prilagoditev – adjustment layers) te najprej združite z ukazom cmd / crtl + shift + e in pri tem pazite, da imate izbrano eno izmed plasti ki je vidna (ima ikono z očesom na levi strani v plati s plastmi).
Ko imate sliko združeno v eno plast jo podvojite z ukazom cmd / ctrl + j.

 

Korak 2: nanesemo High pass filter
Sedaj, ko imamo osnovno plast podvojeno bomo na njeno kopijo nanesli Hugh pass filter, ki se nahaja v meniju pod: Filter > Other > Hight pass.
V pojavnem oknu, ki se pojavi v polje Radius vnesemo vrednost okoli 0,5 px (malo eksperimentirajte, da ugotovite kaj vam bolj ugaja, a ne pretiravajte). Potrdimo nastanitve in izvedemo nanos filtra.

 

Korak 3: zamenjajmo mešalni način
Na plasti z navešenim filtrom bomo sedaj zamenjali mešalni načni (blending mode). To storimo preko spustnega menija v paleti s plastmi (bližnjica do palete, če nimate odprte je F7), ki se nahaja na vrhu palete in ima običajno izbrano vrednost Normal. V meniju izberemo namesto Normal bodisi Hard light bodisi Soft light (malo eksperimentirajte kakšna je razlika in kaj vam bolj ugaja).

 

Končni rezultat
Tukaj lahko sedaj vidite končni rezultat (bodite pozorni na ikone in zveze na ozadju namizja). Če bi želeli učinek ostrenja delno omiliti lahko to storite tako, da plasti na katero ste nanašali odvzamete nasičenost ali pa ponovite vse korake in pri nanašanju filtra vnesete nižjo vrednost v okno radius. Če želite učinek poudariti pa lahko kar direktno naredite dvojnik plast s filtrom (cmd + j) oz. ponovite vse korake in v oknu s filtrom vnesete višjo vrednost.

http://miklavcic.si

Uroš Miklavčič

Komentarji
Jernej Lasič (@Sviri) 30. november 2011 19:58
jaz ne opazim razlike na podanem primeru.

sicer sem pa pristaš smart sharpen filtra, ... brez nepotrebnih komplikacij.
Uroš Miklavčič (@Ulrich) 30. november 2011 21:01
Poskusi na svojem primeru, jaz namenoma nisem pretiraval (vidim pa razliko). Je pa ta način zame optimalen, ker je nedestruktiven do osnovne plasti. Način sovpada z mojim workflowom. Maske, prilagoditvene plasti ...
Jernej Lasič (@Sviri) 30. november 2011 23:40
Ne sej, vsakmu svoje, nič ne rečem.
Jaz naredim nov layer in dam smart sharpen.
Marko (@fe64970103) 1. december 2011 10:14
Uh. Jaz bistveno bolj zakompliciram. Najprej si naredim masko za robove. Ponavadi izhajam iz Red maske. Nato to masko malo zabluram in z levelsi prilagodim. Ko imam masko narejeno naredim nov layer ki ga ustrim z USM. Ko je narejeno prilepim gor prej pirdobljeno masko. Blending mode je pa luminosity, da ne vplivam na barve. Nisem nek strokovnjak, vendar mi je zgorja opisan postopek mimo.
Marko (@fe64970103) 1. december 2011 10:15
Se oproscam za tipkarse skrate zgoraj
Jernej Lasič (@Sviri) 1. december 2011 12:22
pa govorimo o ostrenju fotk za na web al za print?
jaz po pravici povedano ne vidim smisla kompliciranja za fotke objavljene na webu, kjer daljša stranica redko preseže 1000px.
Uroš Miklavčič (@Ulrich) 1. december 2011 12:50
Ne razumem kaj točno ti počneš, a zgoraj opisani način (moj način) lepo ostri celo sliko. Če imaš min. DOF fotko lahko zamegljene dele fotke na plasti s high pass filtom lepo zamaskiraš in je to to. Popolnoma nedestruktivno z malo kompliciranja in hitro narejeno.

Z Red masko verjetno misliš Red (rdeči) kanal. Ne vem pa kaj ti smatraš pod masko? Kolikor jaz razumem ti preko rdečega kanala narediš izbor (selection) in nato kopijo izbora originalne slike. Potem narediš še kopijo originalne plasti in jo ostriš z unsharp mask. Glede na to, da na "maski" spreminjaš mešalni način (blending mode) sklepam, da sploh ne govoriš o maski, ampak o tem kar sem pisal prej, selection, narejen na podlagi rdečega kanala in potem na podlagi izbora narejeni kopiji originalne plasti.

Ostrenje slike je v velikem delu zelo subjektivno početje. Imaš več načino. Od unsharp mask preko high pass filtra do LAB ostrenja. Na nekaterih fotkah določeni načini delujejo bolje kot drugi, to je res. Vsak im svoj stil in ve kaj mu paše. A, če bi moral nekomu svetovati kako naj ostri fotko, da bo vedno dobil zadovoljive rezultate bi mu svetoval high pass.

Bi pa bil vesel, če spišeš tutorial in bom na tvoj in moj način ostril eno fotko pa za štos primerjal, ker ne bom čisto nič jezen, če najdem učinkovitejši način ostrenja.
robert (@robz) 3. december 2011 17:15
točno to delam tudi sam, samo da dam high pass vrednost tam okoli 2
Erik Bačar Sr. (@ErikBacarSr) 7. december 2011 10:41
Vse lepo in prav, ampak pozabil si na en bistven korak. In sicer, ko na podvojen layer daš HiPass filter, je potrebno layer pred nadaljno obdelavo desaturirat!
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.
Postani Slo-Foto.net član
Popularne novice
    Anketa
    Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
    Rezultati