Compact Flash se poslavlja, prihaja XQD

Compact Flash se poslavlja, prihaja XQD

Po dobrih 17 letih, kolikor je preteklo od prve pomnilniške kartice tipa Compact Flash je počasi prišel čas za menjavo. Nov standard se imenuje XQD in predstavlja konkretno nadgradnjo.

Zasnova ostaja ista, kar pomeni, da bo kartica imela lastni krmilnik, le da bo ta temeljil na PCI Express vodilu namesto že danes krepko zastarelemu ATA. Teoretična hitrost prenosa je do 600 MB/s, prve kartice pa naj bi dosegale realno hitrost okoli 125 MB/s. Obenem naj bi bila nova kartica manjša, z merami 38.5x29.8x3.8mm bi se približala karticam tipa SD, ki so še manjše. Za primerjavo, klasična kartica Compact Flash meri 43×36×3.3 mm, kartica SD pa 32×24×2.1 mm. O ostalih tehničnih podatkih še ni nobenih informacij, tako da lahko o kapacitetah le ugibamo. Prav tako še ni znano, kdo vse bo proizvajal nove kartice, a glede na to, da je pri karticah Compact Flash imel glavno besedo Sandisk, tudi tu verjetno ne bo bistveno drugače. Nov format je seveda odziv na veliko popularnost kartic tipa Secure Digital, ki so prevzele večino pomnilniškega trga, ne le na fotografskem področju, ampak z različicami mini in micro tudi mobilno telefonijo in druge prenosne naprave. Kakšno vlogo bo nov standard igral v fotografiji, bomo videli v naslednjem letu, če ne prej na Photokini, ko bo že znano, kateri novi fotoaparati ga bodo uporabljali.

Komentarji
Luka Luka (@LukaLuka) 12. december 2011 21:46
Tudi novi D4 naj bi že imel XQD slot... Več na: http://nikonrumors.com/2011/12/11/nikon-d4-specs-16-2mp-11-fps-102400-native-iso-xqd-memory-card.aspx/
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.
Postani Slo-Foto.net član
Popularne novice
    Anketa
    Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
    Rezultati