Nikon D4

Nikon D4

Nikon je predstavil fotoaparat Nikon D4, nov in najzmogljivejši Nikonov profesionalni fotoaparat formata FX, ki zagotavlja povsem nove ravni kakovosti slike, hitrosti ter natančnosti v fotografiji in videu ter postavlja nove standarde pri šumu.

Sporočilo za javnost

Novo tipalo CMOS formata FX s 16,2 milijona slikovnih točk omogoča zajem do enajstih posnetkov na sekundo.

Razpon občutljivosti ISO postavlja povsem nove standarde pri ISO 12.800, za zahtevnejše pogoje lahko nastavite ustreznika ISO 50 in ISO 204.800, zaradi katerih je fotoaparat D4 primeren za fotografe, ki navadno delajo v izjemno zahtevnih svetlobnih pogojih. Novi 14-bitni A/D-pretvornik, ki je vgrajen v tipalo, omogoča, da je celo pri najvišjih občutljivostih ISO mogoče ustvariti fotografije z nizko stopnjo šuma in širokim dinamičnim razponom. Nov Nikonov procesor EXPEED 3 lahko v D4 obdela velike količine podatkov, ne da bi pri tem žrtvoval odzivnost fotoaparata in kakovost fotografij.

Video
Profesionalnim fotografom, ki so pri svojem delu vse pogosteje tudi videografi, omogoča D4 različne vrste zajema gibljive slike. Videoposnetki, ki so lahko dolgi do 30 minut, se v polni visoki ločljivosti 1080p zajemajo s hitrostmi 30p, 25p in 24p, pri ločljivosti 720p pa so posneti s hitrostmi 60p, 50p, 30p in 25p. Snemanje v polni visoki ločljivosti 1080p je mogoče tako v formatih FX in DX, kakor tudi v izrezu polne visoke ločljivosti z ločljivostjo 1920 x 1080 pik. Poleg vhoda za zunanji stereo-mikrofon je vgrajen izhod za slušalke za lažje in natančnejše nastavitve zvoka.

Nikon D4 ima vgrajen HDMI vmesnik, prek katerega lahko prvič v zgodovini fotoaparatov DSLR prenašamo podatke v nestisnjeni polni visoki ločljivosti 1080i pri označeni velikosti slike in številu posnetkov na sekundo.

Nova raven hitrosti in natančnosti
Pri zajemu odločilnih trenutkov so Nikonovi inženirji izboljšali delovanje fotoaparata D4 v samodejnem načinu - vgrajeno je namreč novo tipalo za prepoznavanje scen z 91.000 RGB-slikovnimi točkami. Tako je zelo izboljšano sledenje manjšim motivom v 3D-prostoru, fotoaparat pa bolj natančno prepoznava obraze. Bolj podrobne analize scen pa se izkažejo tudi pri natančnejšem samodejnem ostrenju in samodejni osvetlitvi v najtežjih svetlobnih pogojih.

V Nikon D4 je vgrajen izboljšani modul tipala za samodejno ostrenje Multi-CAM 3500FX, ki omogoča izbiro posameznih točk ali pokrivanje z 9, 21 ali 51 točkami. Modul tipala za samodejno ostrenje in algoritmi pomembno izboljšajo hitrost zajema v slabi svetlobi do –2 EV (ISO 100, 20 °C/68 °F). Vseh 51 tipal, od katerih je 15 križnih, z vsakim objektivom AF NIKKOR delujejo pri zaslonki do f/5,6. Fotoaparat D4 se lahko še vedno zanaša na enajst tipal tudi takrat, ko je kombinirana vrednost odprte zaslonke f/8, kar je še posebej dobrodošlo pri športni fotografiji in fotografiranju situacij v divjini. Če pa je kombinirana vrednost zaslonke med f/5,6 in f/8, je na voljo kar petnajst tipal za samodejno ostrenje, od katerih je devet tipal križnih.

Hitrejši delovni tok
Na novo je razvita enota zaklopa iz kompozita kevlarja in karbonskih vlaken s standardno življenjsko dobo 400.000 proženj. Inteligentni modul za samodiagnostiko zaklopa in pogonska enota, ki je zasnovana tako, da zniža porabo energije, ko je zaklop dlje časa odprt, na primer med snemanjem videa.

Zagonski čas Nikona D4 je 0,12 sekunde, časovni zamik proženja pa je zmanjšan na približno 0,042 sekunde, z zmožnostjo do 11 posnetkov na sekundo v formatu FX in vseh načinih z izrezom. D4 ima dve reži za pomnilniške kartice. Ena je za hitre kartice CF (UDMA 7), druga za izjemno hitre kartice z visoko kapaciteto XQD.

Povezljivost
Nikon D4 je komunikacijsko podprt z vgrajenim mrežnim vmesnikom, podpora za brezžične komunikacije pa je omogočena z na novo zasnovanim kompaktnim brezžičnim oddajnikom WT-5. Prek tega oddajnika je omogočena komunikacija s protokoloma HTTP in FTP, hkrati pa omogoča istočasno proženje več fotoaparatov, ki so opremljeni z WT-5.

Vedno pripravljen na delo
D4 pri fotografiranju v navpičnem in vodoravnem položaju omogoča intuitivno upravljanje, saj so krmilni elementi v obeh položajih postavljeni enako. Poenostavljena je tudi izbira načina področja samodejnega ostrenja.

Vgrajeni 8-centimetrski (3,2-palčni) LCD zaslon z 921 tisoč točkami in širokim vidnim kotom ima vgrajen sistem samodejnega nadzora svetlosti. Svetlost zaslona LCD se samodejno ponastavi skladno s svetlobnimi razmerami okolice, fotografije pa lahko med predvajanjem povečamo do 46-krat, kar je fotografom v veliko pomoč pri potrjevanju pravilnosti ostrenja.

Optično iskalo s stekleno prizmo s skoraj 100-odstotno pokritostjo kadra prikazuje motiv z 0,7-kratno povečavo in zato kar najmanj utruja fotografov vid pri dolgotrajnejšem fotografiranju. Vgrajen je še navidezni horizont z dvema osema, ki zagotavljata, da bodo posnetki vedno poravnani. Na zaslonu LCD ali v iskalu je prikazan položaj fotoaparata glede na vodoravnico in njegov nagib naprej ali nazaj.

Popoln nadzor nad delovnim tokom
Fotoaparat D4 ima izboljšano funkcijo intervalnega fotografiranja, saj shranjuje fotografije kot videoposnetek. Hitrost predvajanja je lahko od 24 do 36.000-krat hitrejša kot običajno.

HDR (High Dynamic Range – visoki dinamični razpon) način omogoča, da z enim pritiskom sprožilca D4 posname en preosvetljen in en podosvetljen posnetek. Razpon je za različen videz razširljiv do 3 EV. Gladkost robov na meji med obema osvetlitvama je nastavljiva.

Izboljšan je nadzor temperature barv, omogočen je natančen nadzor nad nastavitvijo beline. Prilagodimo lahko tudi odtenek prikaza na LCD zaslonu pri predogledu v živo tako, da ustreza nastavljenemu odtenku beline. Nastavitev barvne beline lahko nastavimo ročno po korakih 10 K (oziroma v enotah mired).

Fotografi lahko prvič v fotoaparatu tega razreda izbirajo med različnimi načini izreza, ki so vizualno maskirani v iskalu, in sicer v razmerju 5 : 4 (30,0 x 24,0 mm), 1,2x (30,0 x 19,9 mm) in v formatu DX (23,4 x 15,6 mm).

Zajete fotografije in videoposnetke se lahko, če je to potrebno, spremeni in uredi kar v fotoaparatu. Meniji za retuširanje imajo veliko uporabnih funkcij, kot so obdelava NEF (RAW), sprememba velikosti, nadzor optičnih popačenj in nadzor perspektive.

Od dodatne opreme je poleg kompaktnega brezžičnega oddajnika WT-5 na voljo še enota GPS GP-1, kompaktni stereo-mikrofon ME-1 ter pred kratkim predstavljena najzmogljivejša bliskavica SB-910.

Fotoaparat bo na voljo slovenskim kupcem po priporočeni ceni 5.999 € od sredine februarja dalje.

Komentarji
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.