Nikon D800

Nikon D800

Nikon z novim profesionalnim fotoaparatom D800 odpira nov fotografski razred. Novinec s senzorjem polnega formata FX z ločljivostjo 36,3 milijona pik in slikovnim procesorjem EXPEED 3 predstavlja ustvarjalni potencial, ki ga lahko primerjamo s fotoaparati srednjega formata, hkrati pa nudi priročnost in prilagodljivost DSLR fotoaparatov.

Sporočilo za javnost

S spektrom možnosti zajema in obdelave video posnetkov zadosti pričakovanjem še tako zahtevnih snemalcev v različnih disciplinah.

CMOS senzor polnega formata FX z razponom občutljivosti od ISO 100 do 6.400 z možnostjo razširitve na 50 in 25.600 predstavlja nov mejnik DSLR-jev pri tej ločljivosti senzorja. Nov slikovni procesor EXPEED 3, ki ga poznamo že iz modela D4, lahko v D800 obdela velike količine podatkov, ne da bi pri tem žrtvoval odzivnost fotoaparata in kakovost fotografij.

Video
Številni snemalci, videografi in fotografi so z novim D800 dobili zmogljivo orodje za svoje delo. Videoposnetke lahko zajemajo pri polni ločljivosti 1080p v formatih FX in DX s hitrostjo 30p, 25p ali 24p, pri ločljivosti 720p pa s hitrostjo 60p, 50p in 25p. Videoposnetki so lahko dolgi do 29 minut in 59 sekund.

Poleg vhoda za zunanji stereo-mikrofon je vgrajen tudi izhod za slušalke za lažje in natančnejše nastavitve zvoka pred in po snemanju videa. Na voljo je tudi linijski vhod za snemalnike z linearnim PCM, vgrajen pa ima še HDMI izhod, prek katerega lahko prenašamo video v nestisnjeni polni ločljivosti na zunanje snemalnike in prikazovalnike.

Napredno prepoznavanje scen
V D800 so Nikonovi inženirji namenili novo tipalo za prepoznavanje scen z 91.000 RGB-slikovnimi točkami, ki zelo izboljša samodejno ostrenje in sledenje premikajočim motivom. Bolj podrobna analiza scen se izkaže tudi pri natančnem samodejnem ostrenju in samodejni osvetlitvi v najtežjih svetlobnih pogojih. Vgrajen je tudi modul tipala za samodejno ostrenje Multi-CAM 3500FX, ki omogoča izbiro posameznih točk ali pokrivanje z 9, 21 ali 51 točkami.

Odziven in intuitiven
Zagonski čas D800 znaša 0,12 sekunde, medtem ko je časovni zamik proženja 0,042 sekunde. D800 lahko posname do 4 posnetke na sekundo v formatu FX v vseh načinih izreza, v formatu DX pa se hitrost zajema z vgrajenim baterijskim držalom zviša na 6 posnetkov na sekundo.

Novinec je opremljen z 8-centimetrskim (3,2-palčni) LCD zaslonom z 921 tisoč točkami in širokim vidnim kotom s samodejnim nadzorom svetlosti. Fotografije lahko na zaslonu med predvajanjem povečamo do 46-krat, kar je fotografom v veliko pomoč pri potrjevanju pravilnosti ostrenja. Navidezni horizont z dvema osema, vodoravno in naprej-nazaj, pa zagotavlja, da bodo posnetki vedno ravni.

Vzdržljivost
Čeprav manjši, je D800 enako vzdržljiv kot Nikonov profesionalni fotoaparat Nikon D4, saj je zaščiten pred vremenskimi vplivi in vdorom prahu. Enota zaklopa je bila testirana na več kot 200.000 ciklov proženja, tako da je dokazano vzdržljiva in natančna. Razpon hitrosti je od 1/8000 do 30 s, hkrati pa ima inteligenten modul za samodejno diagnostiko zaklopa.

Učinkovito upravljanje z energijo
Nadgradnja elektronskih sklopov v D800 omogoča, da z enim samim polnjenjem litij-ionske baterije posnamemo približno 850 posnetkov oziroma približno 60 minut videoposnetkov pri ogledu v živo. D800 ima vgrajeni dve reži za hitre pomnilniške kartice CF (UDMA 7) in SD (SDXC in UHS-1), za hiter prenos podatkov na zunanje enote pa ima vgrajen vmesnik USB 3.0.

D800 vključuje več različnih ustvarjalnih in praktičnih orodij za vse tiste, ki nimajo časa za obsežno postprodukcijo. Funkcija intervalnega fotografiranja je izboljšana tako, da shranjuje fotografije kot videoposnetek v fotoaparatu. Hitrost predvajanja je lahko od 24- do 36.000-krat hitrejša kot običajno.

Fotografi lahko prvič v fotoaparatu tega razreda izbirajo med različnimi načini izreza, ki so vizualno maskirani v iskalu, in sicer v razmerju 5 : 4 (30,0 x 24,0 mm), 1,2x (30,0 x 19,9 mm) in v formatu DX (23,4 x 15,6 mm).

Urejanje v fotoaparatu
Zajete fotografije in videoposnetke lahko spremenite in uredite v fotoaparatu kar sproti. Meniji za retuširanje imajo veliko uporabnih funkcij, kot so obdelava NEF (RAW), sprememba velikosti, nadzor optičnih popačenj, ribje oko, učinek miniature, popravek rdečih oči, učinki filtrov in prekrivanje slike – hkrati pa lahko tudi označite začetno in končno točko videoposnetkov, da jih lahko učinkoviteje shranite.

Nikon tokrat predstavlja tudi posebno različico Nikon D800E z odstranjenim nizkopasovnim filtrom, ki mu omogoča, da lahko zajame resnično ostre fotografije. D800E je posebej primeren za naravoslovno fotografijo in fotografiranje oglasov in izdelkov v studijskem okolju.

D800 bo naprodaj od 22. marca po priporočeni maloprodajni ceni 2.899 €, njegova različica D800E pa od 4. aprila po 3.249 €.
 

Komentarji
David Kovacic (@DavidKovacic) 7. februar 2012 11:31
Veliko fotografiram okolico, naravo, stavbe, tut zlo rad ustvarjam zoom fotke, pa me zanima kateri je bolj primeren za moje pocetje navadn d800 ali d800e? hvala za odg.
Kris R (@zidar42) 7. februar 2012 13:27
kaj je to nizkopasovni filter?
Andrej (@fotokaj) 7. februar 2012 17:35
Nizkopasovni (Low-pass) filter je pravzaprav AA (anti-aliasing, poznan tudi kot blur filter)) filter, pri katerem gre za tanko prosojno plast pred samim CMOS tipalom, njegova naloga pa je preprečevanje moire efekta. Moire efekt nosi ime po zelo fini tkanini, gre pa za optično motnjo pri zajemu slike; pojavi se takrat, ko zabeležimo motiv s ponavljajočim se vzorcem (recimo neko mrežo, tkanino ...), ki se na končnem posnetku popači.

AA filter sta v bistvu dve zelo tanki plasti kristala oz kristalnega stekla (litijev niobat) ki sta spojeni skupaj in nameščeni pred CMOS tipalom, poskrbita pa, da vsako optično točko (žarek svetlobe, po domače) razbijeta na snop štirih točk. Dejansko ne gre za nič drugega, kot zato, da ta filter sliko tik pred zajemom malo zablura.

To pomeni, da je D800E v primerjavi z "običajnim" D800 z enakim tipalom sposoben zajema še več detajlov. A ob tem se ne moremo izogniti pojavu moira, zato se bo na posnetkih, zajetih z D800E, ta pojav oz napako odpravljalo v postprodukciji.
Andrej (@fotokaj) 7. februar 2012 17:37
David, mislim, da bo D800 s svojimi 36 mio slikovnimi točkami povsem OK za zgoraj opisano delo, ta extra mikro ostrina, ki jo bo sposoben zajeti D800E, pa dvomim, da ti bi kdaj v praksi prišla hudo prav.
David Kovacic (@DavidKovacic) 23. februar 2012 04:45
Hvala za odg. fotokaj...
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.
Postani Slo-Foto.net član
Popularne novice
    Anketa
    Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
    Rezultati