Olympus E-M5

Olympus E-M5

Olympus predstavlja izročilo svoje priljubljene serije OM SLR v novi generaciji OM-D s fotoaparatom E-M5.

Sporočilo za javnost

8. februar 2012 - Olympus nadaljuje izročilo serije OM z novo generacijo OM-D, ki ima prvi*1 5-osni stabilizator slike na svetu za učinkovito preprečevanje zamegljenosti na fotografijah in videoposnetkih. Uporabniki si lahko učinek stabilizacije med samim fotografiranjem ogledajo neposredno v elektronskem iskalu z izjemno kratkim zamikom slike. Na voljo je tudi najhitrejše*2 samodejno ostrenje na svetu med vsemi fotoaparati z izmenljivimi objektivi (vključno z D-SLR), ki ga poganja dodatno izboljšan sistem že doslej najhitrejšega ostrenja »FAST« (Frequency Acceleration Sensor Technology - svetlobno tipalo z višjo frekvenco odčitavanja signala), vgrajenega tudi v fotoaparate PEN. Inovativno 16,1-megapikselno svetlobno tipalo Live MOS deluje v tandemu z zmogljivim slikovnim procesorjem TruePic VI, s čimer zagotavlja izjemno natančne visoko kakovostne posnetke in veliko občutljivost fotoaparata pri fotografiranju v mraku. V vsestransko izboljšanem elektronskem iskalu z visoko ločljivostjo 1,44 milijona slikovnih pik in novim okularjem za boljši pogled lahko uporabniki sproti spremljajo učinek ročne nastavitve svetlosti in barvnih tonov. Hitrejši, ostrejši in elegantnejši fotoaparat je zaščiten s privlačnim trpežnim ohišjem iz magnezijeve zlitine, zaščitenim pred prahom in dežjem, zaradi česar je OM-D fotoaparat, ki ga lahko s seboj vzamemo kamorkoli. Za večjo prilagodljivost različnim okoliščinam je na voljo izbor dodatne opreme, ki obsega npr. baterijski okvir HLD-6, adapter MFF-3 za objektive ŠtiriTretjine in elektronsko bliskavico FL-600R in tudi kasneje letos tudi dva nova objektiva - portretni M. ZUIKO DIGITAL ED 75 mm 1 : 1,8 in makro objektiv M. ZUIKO DIGITAL ED 60 mm 1 : 2,8.

OM-D (E-M5) je na voljo v srebni in črni barvi in bo na voljo od aprila 2012.

Najhitrejši
Izkušenim fotografom bo všeč višja hitrost in odzivnost novega OM-D, ki jo omogoča sistem samodejnega ostrenja »FAST« (Frequency Acceleration Sensor Technology - svetlobno tipalo z višjo frekvenco odčitavanja signala), najhitrejši ostrilni sistem, vgrajen tudi v PEN E-P3, ki s svetlobnega tipala Live MOS odčitava podatke s hitrostjo 120 posnetkov na sekundo. Tudi hitrost prenosa podatkov za upravljanje objektiva je večja, pri čemer sistem, ki omogoča uporabo objektivov za fotografiranje in videosnemanje (MSC), podpira hitrejše ostrenje z manj brnenja. Pri rafalnem fotografiranju lahko fotoaparat posname do 9 posnetkov v sekundi v polni ločljivosti 16 megapikslov. Če pri tem uporabimo samodejno ostrenje lahko posnamemo do 4,2 posnetka v sekundi*3, kar je še vedno zavidljiva hitrost. Uporabnikom bo všeč tudi opazno hitrejši povratek žive slike na zaslon po sproženju fotoaparata. Olympus je to dosegel z uporabo ločenih jeder v novem slikovnem procesorju TruePic VI za fotografiranje in živo sliko, kjer je signal za monitor na hrbtni strani fotoaparata neodvisen od obdelave posnetka.

Najboljša kakovost posnetkov in reprodukcija barv ter Umetniški filtri
Novo izjemno hitro svetlobno tipalo na OM-D ima 16,1-megapiksla in v sodelovanju s slikovnim procesorjem TruePic VI zagotavlja učinkovito zmanjšanje šuma na posnetkih in občutljivost ob fotografiranju vse do ISO 25.600. Zaradi večjega dinamičnega razpona je reprodukcija svetlobnih odtenkov v pristnejša širšem razponu. Tehnologija za obdelavo finih podrobnosti, ki se je prvič pojavila na E-5, preprečuje moare in popačenje barv, tehnologija za reprodukcijo realnih barv pa prikaže tudi barve, ki jih je bilo doslej težko poustvariti, npr. smaragdno zeleno.
Med Umetniškimi filtri je tudi novi »Poster«, ki poudari linije, zaradi česar posnetki nekoliko spominjajo na ilustracije. Na voljo sta dve različici z različno izraženim učinkom. Serijsko fotografiranje z Umetniškimi filtri omogoča izdelavo več fotografij z različnimi filtri iz enega posnetka, s čimer želi Olympus uporabnike spodbuditi k raziskovanju različnih možnosti in ustvarjalnejšemu fotografiranju.

Izvrstna kakovost iskala
Na fotoaparat vgrajeno elektronsko iskalo z visoko ločljivostjo 1,44 milijona slikovnih pik je prvo tovrstno iskalo na Olympusovih fotoaparatih z izmenljivimi objektivi in bo nedvomno našlo svoje privržence. Prikaže
100 % zorno polje in do 1,15-kratno povečavo pri oddaljenosti očesa od leče 18 mm. Krajši zamik prikaza slike je še posebej dobrodošel ob fotografiranju hitrih športnih akcij, medtem ko z edinstveno optično zasnovo lahko sliko vidimo povsem jasno in s kar najmanj senčenja od sredine do robov. Očesni senzor na zadnji strani samodejno preklaplja sliko med elektronskim iskalom in zaslonom na hrbtni strani fotoaparata, kar je majhen, a pomemben prispevek k lažji uporabi. Na dnu iskala so izpisane vse ključne informacije, npr. hitrost zaklopa ipd., zato se lahko med uporabo bolj posvetimo kompoziciji. Za razliko od drugih elektronskih iskal je tu na voljo prikaz vseh učinkov različnih nastavitev in Umetniških filtrov, zato lahko sproti vidimo, kakšen bo končni posnetek. Za boljše upravljanje prek iskala je na voljo nov uporabniški vmesnik (EVF Creative Control), ki omogoča ločeno uravnavanje svetlosti na svetlih in temnih delih kompozicije in spremljanje osvetlitve s prikazom krivulje tonov. Tudi temperaturo beline, povečavo in razmerje stranic posnetka je mogoče podobno spreminjati, ne da bi morali odmakniti oko od iskala.

 

Vrhunski prvi*1 5-osni stabilizator slike na svetu
Dosedanji mehanizmi so tresenje fotoaparata preprečevali s kompenziranjem dveh vrst gibanja ob navpični in vodoravni osi. Vendar tresenje fotoaparata dejansko sestavljajo premiki v petih različnih smereh, zato novi stabilizator učinkovito nevtralizira tudi premike v vodoravni in navpični smeri ter krožne gibe. Uporabniki bodo še posebej ob večjih povečavah med makro fotografiranjem opazili jasnejšo sliko in učinkovitost stabilizatorja. OM-D je pripravljen tudi na videosnemanje med hojo, zato ima vgrajen večsmerni video stabilizator, ki učinkovito kompenzira širok razpon frekvenc tresljajev.

Vrhunske video funkcije
Dosedanji v ohišje fotoaparata vgrajen stabilizator slike je Olympus razvil v stabilizacijski sistem za fotografiranje in video MSC (Movie and Still Compatible), ki zagotavlja boljšo video stabilizacijo. Uporabnikom, ki svoje videe naknadno računalniško obdelujejo, bo prav prišlo videosnemanje v polni ločljivosti in v video formatu MOV (MPEG-4 AVC/H.264). Posamezen posnetek lahko traja približno 29 minut. Na voljo je tudi klasični format AVI (Motion JPEG). Za snemanje zvoka je pri obeh video formatih namenjen linearni PCM. Za ustvarjalnejše snemanje sta uporabnikom na voljo dva nova filtra, Odsev in Sled motiva.

Najlažja uporaba in zanesljivost
Poleg novega iskala in vseh izboljšav, ki olajšajo upravljanje prek njega, je ima OM-D na hrbtni strani še 7,6-cm zaslon OLED, ki ga je mogoče pri fotografiranju visoko nad glavo ali nizko nad tlemi zasukati do 80° navzgor oz. 50° navzdol. Ima posebno matrico s 610 000 slikovnimi pikami in lahko prikaže video sliko v kakovosti VGA. Hitro odzivni kapacitivni del omogoča intuitivno upravljanje fotoaparata na dotik, tudi samodejno ostrenje in proženje z dotikom motiva na OLED. Tudi fotografiranje s podaljšanim časom osvetlitve (Bulb) je izboljšano z rednim osveževanjem slike na zaslonu v predhodno določenih časovnih presledkih. Uporabniki lahko tudi na podlagi prikazane slike ocenijo osvetlitev končnega posnetka in temu primerno, medtem ko je fotoaparat sprožen, sproti prilagajajo njeno trajanje.

OM-D je fotoaparat, na katerega se lahko zanesemo tudi v najzahtevnejših okoliščinah. Je izdatno zaščiten in odporen na prašno okolje in pršenje vode. Zaradi lažje uporabe izmenljivih objektivov je Olympus svetlobno tipalo zaščitil z ultrazvočnim protiprašnim filtrom, ki ga je sam razvil. Nameščen je pred svetlobnim tipalom in se sproži ob vsakem vklopu fotoaparata ter z ultrazvočnim vibriranjem odstrani prašne delce, ki bi se sicer usedli na svetlobno tipalo.

Vrhunska izbira objektivov
OM-D je združljiv z vsemi Olympusovimi objektivi Mikro ŠtiriTretjine, h katerim bo letos dodal še dva nova objektiva: M. ZUIKO DIGITAL ED 75 mm 1 : 1,8 in M. ZUIKO DIGITAL ED 60 mm 1 : 2,8. 75-mm objektiv ima kakovostno kovinsko ohišje in veliko aperturo, zato je zelo primeren za portretno fotografijo in fotografiranje dvoranskih športov. Pred prahom in dežjem zaščiteni 60-mm objektiv omogoča 1 : 1 makro posnetke iz najmanjše razdalje le 19 cm.

Ohišje OM-D (E-M5) bo na voljo v črni in srebrni barvi od aprila.

Osnovne značilnosti OM-D:
• Hitrost - najhitrejši sistem*2 samodejnega ostrenja na svetu »FAST« in 3D sledenje zagotavljata boljše sledenje premikajočih motivov
• Novo 16,1-megapikselno svetlobno tipalo Live MOS z visoko ločljivostjo in odličnim delovanjem ob šibki svetlobi
• Elektronsko iskalo z 1,44 milijona slikovnih pik in edinstveno optiko, ki zmanjša senčenje na robovih slike, s prikazom 100 % zornega polja in izjemno kratkim zamikom slike
• Zmogljiv slikovni procesor TruePic VI omogoča krajše presledke med posnetki in njihovo odlično kakovost (občutljivost pri fotografiranju vse do ISO 25.600)
• Ultra-učinkovita stabilizacija slike s prvim* 5-osnim stabilizatorjem na svetu, vgrajenim v ohišje fotoaparata, zagotavlja jasne in nezamegljene videe in fotografije ob uporabi kateregakoli objektiva.
• Kompaktno in lahko ohišje v skladu z izročilom priljubljene serije OM iz magnezijeve zlitine, dodatno zaščiteno pred prahom in dežjem, tako kot ohišje E-5
• V celoti izdelan po standardu Mikro ŠtiriTretjine
• V 2012 bosta na voljo še dva nova objektiva - portretni M. ZUIKO DIGITAL ED 75 mm 1 : 1,8 in makro objektiv M. ZUIKO DIGITAL ED 60 mm 1 : 2,8

Ostale lastnosti:
• Premični LCD (7,6-cm premični zaslon OLED, kapacitiven zaslon na dotik s hitro odzivnostjo omogoča ostrenje in proženje fotoaparata na dotik)
• Videosnemanje v polni ločljivosti HD (1920 x 1080) v formatu MPEG4
• Novi video učinki (Odsev motiva in Sled motiva)
• Fotografiranje s podaljšano osvetlitvijo, med katerim se slika na monitorju osvežuje v predhodno določenih časovnih presledkih
• Nov Umetniški filter »Poster« s poudarkom potez fotografiji doda videz ilustracije; na voljo sta tudi novi različici filtrov »Križni postopek II« in »Dramatični ton II«

Dodatna oprema
• Baterijski okvir HLD-6 je prav tako zaščiten pred prahom in pršenjem vode, kot ohišje OM-D. Inovativen in prilagodljiv dvodelni ročaj in baterijski okvir v enem lahko uporabljamo po potrebi ločeno ob fotografiranju v krajinskem in tudi, z nameščenim tudi drugim delom, v portretnem formatu, ko je na voljo tudi dodatni sprožilec. V njem je prostora za dodatno litij-ionsko baterijo, kar skupaj z baterijo v ohišju OM-D omogoča daljšo uporabo fotoaparata. Z obema baterijama skupaj lahko posnamemo približno 650 fotografij (standardni test CIPA).
• Elektronska bliskavica FL-600R (GN 50 pri ISO 200 oz. GN 36 pri ISO 100) ima krajši cikel polnjenja med proženji in med videosnemanjem zagotavlja večjo prilagodljivost ter učinkovitejše brezžično upravljanje. Ima tudi LED-luč za osvetljevanje prizorov med videosnemanjem in močnejšo pomožno lučko za samodejno ostrenje.
• Pred prahom in dežjem zaščiten adapter MMF-3 za namestitev objektivov ŠtiriTretjine na ohišja fotoaparatov Mikro ŠtiriTretjine. Idealen je za uporabo v kombinaciji z Olympusovimi profesionalnimi in vrhunskimi objektivi ŠtiriTretjine, ki so prav tako zaščiteni pred prahom in dežjem.
• Olympus razvija tudi dodatno podvodno ohišje, ki bo na voljo sredi poletja. Omogočalo bo potope do globine 45 m in bo opremljeno z ohišjem za objektive.
 

Komentarji
chips (@chips) 9. februar 2012 10:46
Lahko kdo prešteje koliko krat so v tem tekstu uporabljene besede "vrhunsko", "najboljše", "najlažje", "najhitrejše"...? Doh...
Jernej (@JernejZ) 15. februar 2012 21:59
Se strinjam chips. Kdo zdaj tu koga nateguje. Olympus skos paca z nekimi novimi tehnologijami, vendar še osnov nimajo poštimanih.
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati