Projekt »Izginjajoče kulture«

Projekt »Izginjajoče kulture«

Priznani ameriški fotograf Dennis Manarchy je zastavil zelo smel in edinstven projekt. Fotograf je deset let posvetil izdelavi prototipa ogromne filmske kamere – ta meri kar 35 čevljev – kar je skoraj 11 metrov.

Tudi negativi so ogromni – merijo namreč kar 183 krat 137 centimetrov. To omogoča, da so razvite fotografije gromozanske – v višini dveh nadstropij in hkrati z izjemnimi podrobnostmi – poznajo se celo kožne pore. Fotograf sedaj zbira sredstva, s katerimi bi izdelali novo, izboljšano kamero ter jo nato namestili v prikolico polpriklopnika. S tem naj bi prevozili 20.000 milj, prekrižarili ZDA in na film ujeli izginjajoče in pozabljene kulture ter jih tako ohranili zanamcem.

Dennis Manarchy je fotograf z več kot tridesetletnimi izkušnjami in številnimi nagradami, za ta projekt pa se je odločil kot poklon filmu – fotografskemu mediju, ki, kot nekatere kulture, izginja. Samo fotografiranje s to največjo kamero je izredno zahtevno – sploh iz vidika svetlobnih pogojev, saj je po navedbah avtorja ISO občutljivost filma 3, najmanjša zaslonka je f11, za dovolj globinske ostrine pa jo je potrebno zapreti na f32, kar pomeni, da je za uspešen posnetek potrebne ogromno svetlobe. A vse to je poplačano z ogromno ločljivostjo in posledično osupljivimi podrobnostmi. Avtor namerava po zaključenem fotografiranju pripraviti potujočo razstavo nastalih fotografij, obenem pa bo nastajal tudi dokumentarni film o projektu.

Vanishing Cultures (via PopPhoto.com, filmsnotdead.com)

Komentarji
Jan Kajfež (@Geccko) 28. februar 2012 22:17
Think big
Me pa prov zanima tretja faza, kak dokumentarec po končani pustolovščini...
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.
Postani Slo-Foto.net član
Popularne novice
    Anketa
    Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
    Rezultati