Nokia prestavlja meje

Nokia prestavlja meje "pixel" manije

Finsko podjetje Nokia je predstavilo pametni telefon 808 Pure View, ki premore kamero z ločljivostjo neverjetnih 41 milijonov točk.

Človek ob tem najprej pomisli na ogromne datoteke in veliko šuma, a pri Nokiji so uporabili zanimive rešitve pod imenom Pure View, ki zagotavljajo impresivno kakovost slike. Fotofon namreč združuje več točk v ( do sedem ) v eno samo, kar drastično zmanjša neželeni šum. Rezultat so izredne fotografije povsem zadostne ločljivosti do 8 milijonov točk, največja efektivna ločljivost pa je 7152x5368 pik ( 4/3 ), oziroma 38MP. Tipalo je kar petkrat večje, kot tista običajno vgrajena v telefone, pa tudi večje od tistega v večini kompaktnih kamer. K kvaliteti slike pripomore še objektiv Carl Zeiss s preračunano goriščnico 26mm ( v razmerju 16/9 ) in največjo zaslonko f2.4. Tu je še seveda snemanje 1080p videa, kjer proizvajalec izpostavlja tudi zelo kvaliteten zvočni zapis s posebej občutljivim mikrofonom.

Ostale značilnosti so še 4-palčni AMOLED zaslon, 1,3GHz procesor, 16 GB vgrajenega pomnilnika, vse skupaj pa poganja Symbian Belle.

Telefon ni nikakršen prototip, saj naj bi se na policah znašel že maja.

Fotografije originalnih velikosti (38MB) lahko pogledate preko strani Nokia Converstations.

Nokia blog (via Dpreview, PetaPixel)

Sorodne novice
Komentarji
miha (@sivkar)   28. Feb 2012 12:55
Kdo rabi Hasselblad, če imaš lahko Nokio ...
Uroš Miklavčič (@Ulrich)   28. Feb 2012 19:45
No, tole lepo kaže kje je grob kompaktov.
iztok (@izo)   28. Feb 2012 23:10
to očitno je (pametni)kompakt, samo še telefon so notr stlačli.
"Tipalo je kar petkrat večje, kot tista običajno vgrajena v telefone, pa tudi večje od tistega v večini kompaktnih kamer. " to je še vedno vsa filozofija, če hočeš kvaliteto..
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati