Canon EOS 5D Mark III

Canon EOS 5D Mark III

Canon je napovedal razširitev svetovno priznane serije EOS s predstavitvijo novega EOS-a 5D Mark III. Ta gradi na zmogljivostih legendarnega EOS-a 5D Mark II ter prinaša večjo hitrost, višjo ločljivost, izboljšano zmogljivost obdelave posnetkov in razširjene možnosti ustvarjanja tako pri fotografiji kot pri Full HD-filmih.

Sporočilo za javnost

Ob upoštevanju odzivov fotografov po vsem svetu prinaša EOS 5D Mark III izboljšave na skoraj vseh področjih. Novo tipalo polnega formata (full-frame) z 22,3 milijona točkami ločljivosti ponuja idealno razmerje ločljivosti za fotografiranje in HD-filme ter hitrost 6 slik/sekundo, medtem ko 61-točkovni sistem samodejnega ostrenja AF in 63-področno merjenje ponujata večjo hitrost, prilagodljivost in natančnost. Poganja ga najnovejša procesorska tehnologija DIGIC 5+, zato EOS 5D Mark III odlikujejo še izboljšane funkcije videa, ki zagotavljajo višjo kakovost slike in večji nadzor nad zajemom zvoka. S tem odpira nove možnosti ustvarjanja tako fotografom kot tudi video navdušencem.

»EOS 5D Mark III predstavlja velik korak naprej za serijo EOS 5D,« je dejal Kieran Magee, vodja trženja za profesionalne naprave v Canonu Europe. »EOS 5D Mark II je izjemen fotoaparat, zato smo pozorno prisluhnili mnenjem strastne skupnosti uporabnikov, kako izboljšati delovanje na vseh področjih. Ta fotoaparat je zasnovan tako, da zmore sprejeti katerikoli ustvarjalni izziv – je hitrejši, bolj odziven in prinaša orodja, s katerimi se prilagaja bodisi studijski bodisi ustvarjalni fotografiji, z rezultati najvišjega kakovostnega razreda.«

Izboljšane zmogljivosti
Z v celoti posodobljenimi specifikacijami se EOS 5D Mark III ponaša kot idealno orodje za vse večje število fotografov, ki poleg fotografiranja snemajo tudi filme. Vključuje številne možnosti, ki jih je uvedel Canonov revolucionarni EOS-1D X, saj ponuja občutno izboljšane zmogljivosti, prilagodljivost in trpežnost.

Novo tipalo polne velikosti z 22,3 milijona točkami prinaša povečano ločljivost in več podrobnosti, pri čemer omogoča zajemanje velikega izbora motivov, od dih jemajočih pokrajin do čudovitih portretov. Visoko hitrostno zaporedno slikanje dodatno prinaša širše možnosti ustvarjanja. S povečanim, 8-kanalnim izhodom tipala fotoaparat brez težav upravlja s posnetki polne ločljivosti, narejenimi s hitrostjo 6 slik/sekundo in v zaporedju 18 posnetkov RAW ali 16.000 JPEG , brez potrebe po dodatni opremi. Poleg tega napredna zgradba tipala ponuja velikanski razpon občutljivosti ISO 100-25.600, razširljivi do 102.400, ki omogoča zajemanje jasnih slik visoke kakovosti tudi v izjemno temnih svetlobnih razmerah.

EOS 5D Mark III uporablja enak 61-točkovni razširjen sistem samodejnega ostrenja kot EOS-1D X ter s tem omogoča izjemno občutljivost, natančnost in hitrost. Eden najnaprednejših sistemov samodejnega ostrenja AF na svetu ima impresivnih 41 križno razporejenih točk in 5 dvojnih križnih točk, zaradi česar zagotavlja najvišjo natančnost v celotnem okvirju. Na voljo so tudi možnosti osebnih nastavitev samodejnega ostrenja kot pri modelu EOS-1D X, ki pomagajo zajemati običajno zahtevne subjekte z dodatno zanesljivostjo v primerih, ko je gibanje subjekta nepredvidljivo.

Izjemno natančno osvetlitev zagotavlja Canonov priznani sistem merjenja iFCL, ki ima 63-področno dvoslojno tipalo, povezano z vsako od točk sistema samodejnega ostrenja AF. Informacije o ostrenju sistema AF so obdelane vzporedno s podatki o barvi in svetilnosti, ki jih posreduje tipalo, zaradi česar EOS 5D Mark III skrbi za konsistentnost in natančnost kožnih tonov in daje izvrstne rezultate v različnih snemalnih okoliščinah.

Ustvarjalne zmogljivosti brez kompromisov
EOS 5D Mark III ima Canonov najnovejši slikovni procesor DIGIC 5+, ki poganja različne nove funkcije, ne da bi to vplivalo na delovanje fotoaparata. 14-bitni analogno-digitalni pretvornik zagotavlja mehkejše prehode med toni in barvami, medtem ko vgrajeno snemanje HDR združi tri posnetke različnih osvetlitev, ki jim lahko dodamo enega izmed petih prednastavljenih tonskih profilov. Tako fotografi posnamejo vse podrobnosti pri izredno kontrastnih motivih. Z integrirano obdelavo posnetkov RAW imajo fotografi možnost obdelovanja posnetkov, medtem ko še fotografirajo.

Povečana zmogljivost DIGIC 5+ prav tako prinaša različna orodja, ki doprinesejo k večji kakovosti slik. Samodejno popravljanje periferne osvetlitve (vinjetiranja) objektivov, popravljanje barvnega odklona objektiva in zmanjševanje šuma pri visokih vrednostih ISO se izvajajo v fotoaparatu, vendar to ne vpliva na zmogljivosti. Zato lahko fotograf nadaljuje s snemanjem brez zakasnitev fotoaparata. Ocenjevanje posnetkov s posebnim gumbom na fotoaparatu omogoča enostavno urejanje slik še pred procesom poobdelave.

EOS 5D Mark III ima nov namenski gumb Creative Photo, ki omogoča uporabnikom hitro izbiro slikovnih načinov ter zajemanje posnetkov z različnimi osvetlitvami, daje pa tudi neposreden dostop do načina HDR. Med pregledovanjem posnetkov pritisk na ta gumb prikliče funkcijo primerjalnega prikaza dveh slik ene poleg druge. Fotografom to omogoča primerjavo različnih osvetlitev med fotografiranjem.

Za priložnosti, ko je zaželena diskretnost, na primer na porokah, je EOS 5D Mark III opremljen s posebnim tihim načinom, ki močno zmanjša zvok zaklopa in zrcala. Na voljo je tudi rafalni tihi način, ki omogoča slikanje hitro premikajočih se subjektov brez zbujanja pozornosti.

Filmi naslednje generacije EOS
EOS 5D Mark III gradi na ugledu EOS-a 5D Mark II ter prinaša različne nove možnosti za še boljše delovanje Full HD-videa. Poleg nadzora nad globinsko ostrino, ki je priljubljen med profesionalnimi snemalci, tipalo polne ločljivosti dopolnjuje procesorsko moč procesorja DIGIC 5 za izboljšanje kakovosti slike, saj onemogoča pojav moiréja, nepravilnih barv in drugih motečih elementov.

Med dodatnimi možnostmi snemanja videa so ročni nadzor nad osvetlitvijo ter razširjen nabor možnosti za stiskanje posnetkov, s podporo metodama intraframe (ALL-I) in interframe (IPB). Spremenljive hitrosti snemanja so na voljo v razponu med 24 in 60 slikami/sekundo, časovna koda SMPTE pa omogoča večjo prilagodljivost pri obdelavi posnetkov in uporabo večjega števila kamer. Uporabniki lahko preverjajo in spreminjajo nastavitve snemanja zvoka, priključek za slušalke namreč omogoča nadzor med snemanjem in po njem. Večja procesorska moč DIGIC 5+ omogoča krajšanje filmov v kameri.

Profesionalna izdelava, enostavna uporaba
EOS 5D Mark III je zasnovan z namenom, da fotografom zagotavlja lažje rokovanje in trpežnost. Lahko ohišje iz magnezija ščiti pred vremenskimi vplivi, zaklop fotoaparata pa je narejen za 150.000 ponovitev. Izboljšano inteligentno iskalo, ki ga ima EOS 7D ponuja približno 100-odstotno pokritost.

Utrjen 8,11 cm zaslon LCD Clear View II je enak tistemu v EOS-1D X ter zagotavlja kakovostno kadriranje in predvajanje v vseh pogojih. Ločljivost zaslona 1.040.000 točk omogoča natančno preverjanje jasnosti in ostrine, posebna zasnova, ki so jo uvedli z EOS-1D Mark IV, pa preprečuje odboje svetlobe ter ščiti pred prahom in praskami. Na voljo je priključek za slušalke, uporaba CF-kartic, združljivih z UDMA 7, in SD-kartic pa omogoča snemanje na oba tipa pomnilniških kartic s samodejnim preklopom na prazno kartico. Obstaja tudi možnost kopiranja posnetkov z ene kartice na drugo v fotoaparatu.

Digital Lens Optimizer – novo v Digital Photo Professional v3.11
EOS 5D Mark III prinaša najnaprednejšo različico programske opreme Digital Photo Professional (DPP). Gre za brezplačno Canonovo programsko opremo, ki omogoča hitro in kakovostno obdelavo posnetkov RAW. V različici DPP v3.11 je novost Digital Lens Optimizer (DLO), revolucionarno orodje, namenjeno izboljšanju ločljivosti slik.

DLO natančno simulira delovanje objektiva s serijo kompleksnih enačb, ki poustvarjajo vse stopnje potovanja svetlobe skozi objektiv. S temi informacijami lahko DLO popravi različne tipične optične napake in izgubo ločljivosti. S tem ustvarja izredno natančne, visokokakovostne fotografije v datotekah sprejemljivih velikosti.

Združljivost sistema EOS
Ker je del serije EOS, je EOS 5D Mark III takoj združljiv z več kot 60 objektivi EF, vključno z modelom EF 24-70mm f/2.8L II USM – novim širokokotnim zoom objektivom iz Canonove slavne serije L. Fotoaparat je prav tako združljiv z novo dodatno opremo, kot je bliskavica Speedlite 600EX-RT – visokozmogljiva bliskavica TTL z brezžično povezljivostjo.

Dodaten baterijski ročaj BG-E11 ponuja boljšo prilagodljivost različnim snemalnim položajem, poleg tega pa podvoji zdržljivost baterije.

Canon EOS 5D Mark III – ključne lastnosti:
• Tipalo polne ločljivosti z 22,3 milijona točkami
• 61-točkovno samodejno ostrenje
• Hitrost do 6 slik/sekundo
• ISO 100-25.600
• Video Full HD z ročnim nadzorom
• 14-bitni procesor DIGIC 5+
• Izboljšana zaščita pred vremenskimi vplivi
• 8,11 cm zaslon s 1.040.000 točkami
• Način HDR v prednastavitvah
 

Komentarji
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati