NHK razvija UHDTV tipalo

NHK razvija UHDTV tipalo

Japonska državna televizija NHK je objavila, da razvijajo senzor, ki bo sposoben zajemati video v ločljivosti 8K pri 120 sličicah na sekundo.

8K ločljivost, oziroma osupljivih 7680 krat 4320 točk (kar skupaj znese 33 milijonov točk) bo osnova za nov UHDTV standard, ki se bo ponašal s kar 16 krat višjo ločljivostjo kot dosedanji, že širše uveljavljeni HD standard. Senzor razvijajo skupaj z univerzo Shizuoka, prvič pa so ga omenili na konferenci IEEE International Solid-State Circuit v San Franciscu konec februarja. NHK je sicer pričela s produkcijo v HD tehniki že davnega leta 1982.

Te napredne tehnologije sicer ni za pričakovati v naših domovih pred letom 2020, njeno uporabo pa napoveduje BBC za nekaj izbranih športnih prenosov z letošnjih olimpijskih iger v Londonu. Za prikaz nameravajo v treh mestih – Glasgowu, Londonu in Bradfordu – postaviti ogromne, 15 metrov visoke ekrane. Izkušnja gledalcev naj bi po zaslugi izjemne ločljivosti bila takšna, kot bi dogodek spremljali v živo iz tribun – tako vsaj obljubljajo vodilni iz BBC-ja.

NHK (via Dpreview.com, The Guardian)

Komentarji
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.