Apple prijavil inovativen patent za samosprožilec

Apple prijavil inovativen patent za samosprožilec

Apple je patentiral "pametni" samosprožilec, ki bo bodočim iFotografom prihranil adrenalinske užitke pri skupinskem fotografiranju. 

Funkcionalnost samosprožilca poznajo najbrž vsi fotografi. Povečini se uporablja pri daljših časih osvetlitve (da ne nehote stresemo kamere in s tem posnetka), avtoportretih, ali pa takrat, ko si tudi fotograf zaželi videti svojo malenkost na skupinskem posnetku.

In ravno to ponavadi postane adrenalinski šport, ko se skuša fotograf v tistih nekaj sekundah od pritiska na sprožilec do samega »škljoca« stlačiti med ostale in pri tem po možnosti še obdržati dostojanstven izraz na obrazu. No, temu namerava Apple narediti konec, saj so patentirali samosprožilec, ki ne bo sprožil kamere, dokler ne bo tudi fotografa v kadru. To so dosegli na dokaj preprost način in sicer z uporabo danes že vsakdanje in v večini kamer prisotne tehnologije prepoznave obrazov. Kamera še pred vklopom samosprožilca posname fotografa in dokler se njegov obraz ne pojavi v kadru, se odštevanje ne bo pričelo. Tako bo končno tudi fotograf imel čas za pripravo primernega nasmeška ali izraza na obrazu.

Zaenkrat je sicer to le vložen patent, a ker za delovanje ne potrebuje nobene posebne strojne opreme, ga verjetno lahko kaj kmalu pričakujemo v programski nadgradnji Applove fotografske aplikacije iPhoto. Upajmo le še to, da bodo nove iNaprave opremili tudi z vgrajenim stativom.

via Patently Apple, PetaPixel

 

Komentarji
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati