Android kmalu tudi na fotoaparatih?

Android kmalu tudi na fotoaparatih?

Ekipa spletnega portala Engadget je pred kratkim obiskala upravo korejske korporacije Samsung. Tam so med pogovori s predstavniki oddelka za raziskave in razvoj izvedeli, da se ukvarjajo z idejo odprtega operacijskega sistema tudi za fotoaparate.

Pri Samsungu sicer teh trditev kasneje niso želeli potrditi, a jih obenem tudi niso zanikali – češ, da je to nekaj, o čemer šele razmišljajo. Tudi o tem, da naj bi za operacijski sistem uporabili ravno Android, ni bilo govora, a se tak izbor zdi najbolj verjeten, vsaj glede na izkušnje in prodajne uspehe Samsunga na področju pametnih telefonov in tablic.

In kaj bi uporaba Androida v kamerah sploh prinesla? Pomenila bi odprtje doslej zelo zaprtega sistema zunanjim razvijalcem, kar pomeni, da bi si lahko kamero popolnoma prilagodili lastnim potrebam in željam – z namestitvijo razno raznih aplikacij, kot so na primer programi za obdelavo fotografij, kreativni filtri in podobno. Ob hkratni opremljenosti kamere s povezavo Wi-Fi in na dotik občutljivim zaslonom se bo zelo poenostavilo tudi deljenje fotografij na družabnih omrežjih – ne zgolj nalaganje lastnih posnetkov, temveč tudi ogled fotografij, pa tudi ostalih vsebin naših prijateljev. Zanimiva možnost bo tudi priklop dodatne opreme preko USB priključka – na primer zunanjega mikrofona ipd.

Obstajajo tudi slabe plati uporabe odprtega operacijskega sistema – na primer stabilnost. Le pomislite na možnost, da kamera ravno med kakšnim neponovljivim prizorom „zamrzne“ in bi bil potreben ponovni zagon. Tu je še nevarnost zlonamerne programske opreme, pa še slaba stran za proizvajalce: „kanibalizem“ lastnih izdelkov, kot so pametni telefoni in tablični računalniki.

Sicer pa so kamero, ki za operacijski sistem uporablja Android, že predstavili in sicer Polaroid SC 1630. Kamera zajema fotografije s 16 milijoni točk, objektiv pa ima trikratni razpon goriščnic (od preračunanih 36 do 108 mm), ponaša pa se še z na dotik občutljivim zaslonom, Wi-Fi povezavo, 720p video zajemom in GPS-om. Na videz zelo spominja na pametne telefone, z izjemo zoom objektiva in bliskavice. Na trgovskih policah naj bi se znašla v aprilu za ne tako skromnih 300$.

Engadget

Komentarji
Uroš Miklavčič (@Ulrich) 19. marec 2012 10:00
In pote ti fotoapart zmrzne, ker ima zafilan RAM =).
NikonGeek (@NikonGeek) 19. marec 2012 13:31
Ne vem kdo si želi na fotoaparatu gledati youtube itd. Če slikam, slikam =)
Uroš Uršej (@Lucifix) 19. marec 2012 13:39
Saj ni point, da bomo z njim lahko telefoniral. Nekateri bodo tako fotografije lažje objavili na razna socialna omrežja, potencial v razni programski opremi je ogromen in razvijalci bodo lahko pripravili ogromno zanimivih programov za uporabo kamere (filtri, obdelava fotografij itd). Poleg tega lahko android sistem preprosto preprogramiramo in v fotoaparatu bi lahko vgradili custom ROM, ki bo lahko mnogo bolj razvit od originalnega.

Možnosti je nešteto...
Uroš Miklavčič (@Ulrich) 19. marec 2012 14:39
Ne ne, sej potencial je že velik. Vprašanje je bolj v smeri UX. Kjerkoli sem še prišel v stik z Androidom sem bil razočaran. Sploh na tablicah je to en velik poraz. Že na telefonih ni ravno za prehvalit, na fotoaparatih se pa bojim, da bo še slabše.

Zadevo vidim predvsem na kakšnih kompaktih. Za resno delo me (še) ne prepriča.

Se pa strinjam, da ideja ni slaba. V bistvo že dolgo čakam, kdo bo prvi s tem prišel naokoli. Nekako se mi je zdelo, da zna biti to ravno Samsung.
uzp6 (@uzp6) 20. marec 2012 08:15
Fotoaparat naj ostane pretežno fotoaparat in ne neko tehnološko "super duper" skropucalo, kot so to že postali "telefoni".
Primož Fideršek (@piXi) 23. marec 2012 09:22
Kot je luc napisal bi nekaj takega odprlo veliko novih možnosti, programerji gledamo malo drugače na take stvari.

In ne mi rečt da nekomu nebi pasal, kaki remote nadzor preko telefona ?
Uroš Uršej (@Lucifix) 23. marec 2012 09:26
Če mene vprašaš je to podobno kot pri prehodu iz analognih fotoaparatov v digitalnih. Namreč marsikoga prestraši dejstvo, da se bo nekaj spremenilo ali pa so osebe z železnimi navadami.

Saj če imaš danes top telefon, še ne pomeni, da boš moral za telefoniranje uporabljati recimo Gmail
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.
Postani Slo-Foto.net član
Popularne novice
    Anketa
    Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
    Rezultati