Ne, to niso fotografije!

Ne, to niso fotografije!

Na prvi pogled se zdi, kot da gledamo zanimive črno-bele fotografije, a bližnji pogled nam razkrije, da gre za risbe! Gre za dela škotskega umetnika Paula Caddena, ki jih umetnik ustvarja prostoročno in večinoma samo s svinčnikom.

47-letni umetnik iz Glasgowa ustvarja v tako imenovanem hiper realističnem slogu, ki je nadgradnja foto realizma. Hiper realizem skuša ustvariti čustveni, socialni in kulturni vpliv, v nasprotju s foto realizmom, ki je bistveno bolj tehničen. Avtor risbe poustvarja po fotografijah, njegovo vodilo pa je, kot sam pravi, v frazi "intenzivirati normalno". Za motive izbira vsakdanje prizore in jim pri risanju s posebno pozornostjo do podrobnosti dodaja čustveni naboj. Z dodelanimi podrobnostmi ustvarja iluzijo nove resničnosti, ki je na samih fotografijah ne zaznamo. Pogosto portretira starejše in brezdomce, saj pravi, da občuti veliko več karakterja na njihovih obrazih. Najbolj ponosen je na delo z naslovom After – portret moškega, ki mu teče voda po obrazu. Za nastanek takšne risbe z osupljivimi podrobnostmi potrebuje od tri do šest tednov truda polnega risanja. Najpogosteje ustvarja na papir v velikostih A1 in A0 – 80 krat 60 oziroma 120 krat 80 centimetrov, njegove risbe pa dosegajo cene do 5.000 funtov.

Z risanjem se ukvarja že od šestega leta starosti in z od vedno prisotno željo postati umetnik. No, to mu je očitno uspelo, saj postaja mednarodno prepoznaven. Letos tako načrtuje več razstav v ZDA in na Japonskem.

paulcadden.com

Komentarji
Uroš Miklavčič (@Ulrich) 3. april 2012 07:34
[jawdrop]
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.