Canon EOS 60Da

Canon EOS 60Da

Canon je serijo EOS obogatil z modelom EOS 60Da – digitalnim zrcalno-refleksnim fotoaparatom visoke ločljivosti, namenjenem astrofotografom.

Sporočilo za javnost

Fotoaparat temelji na tehničnih lastnostih modela EOS 60D in bo nasledil model EOS 20Da. Zasnovan je tako, da čim bolje zajema bogate rdeče barve emisijskih meglic, spremenjen nizkopasovni filter pa mu omogoča večjo občutljivost na svetlobo valovnih dolžin hidrogen alfa (Hα).

EOS 60Da je idealen za fotografiranje astronomskih pojavov, kot so difuzne meglice, zelo priljubljene med astrofotografi zaradi značilne rdeče barve, ki jo povzroča ionizacija vodika. V standardnem zrcalnem fotoaparatu infrardeči filter omejuje količino svetlobe Hα, ki doseže tipalo, da bi preprečil prenašanje rdečih signalov, ki povzročajo barvne artefakte na končnem posnetku. EOS 60Da zato premore nov spremenjen filter s trikrat večjo prepustnostjo svetlobe Hα kot EOS 60D, ohranja pa tipalo CMOS z 18 milijoni točk, procesor DIGIC 4 in visoko vrednost občutljivosti ISO za zajemanje ostrih in jasnih posnetkov rdeče obarvanih emisijskih meglic.

Visoki ločljivost in občutljivost ter majhen šum
EOS 60Da astrofotografom prinaša visoko zmogljivost in ustvarjalno prilagodljivost. Tipalo APS-C CMOS z 18 milijoni točk je idealno za zajemanje bogatih podrobnosti v zvezdnih kopicah in izvrstne rezultate pri visokih vrednostih ISO 6400 (razširljiva do ISO 12.800), saj zagotavlja nizko vrednost šuma ter s tem zmanjšuje potrebo po daljših osvetlitvenih časih in posebnih nosilcih. Skupaj s 14-bitnim procesorjem DIGIC 4 ima tipalo prvovrstno razmerje med signalom in šumom, zaradi česar so posnetki bogati z naravnimi barvami in imajo gladke prehode barvnih tonov – to je, denimo, še posebej dobrodošlo pri zajemanju komaj zaznavnih prehodov oblakov medzvezdnega plina.

Enostavno upravljanje
Z napredno ergonomijo EOS-a 60D je tudi EOS 60Da oblikovan tako, da ga je udobno držati in prilagoditi svojim potrebam. Zaobljena oblika ponuja lahko dosegljive gumbe, najpogostejše nastavitve pa so združene na enem mestu. Namembnost gumbov je mogoče spremeniti in prilagoditi posameznikovim potrebam, osvetljen LCD-zaslon na vrhu pa ponuja več možnosti za nadzor slikovnih nastavitev med snemanjem. Namenski gumb Quick Control ponuja takojšen in priročen dostop do vseh nastavitev fotoaparata.

EOS 60Da ima 7,7 cm vrtljivi zaslon LCD in podpira predogled slike Live View, posebej dobrodošel pri fotografiranju s pomočjo stojala. Zaslon ločljivosti 1.040.000 točk nudi izjemno raven podrobnosti med snemanjem in po njem, zaradi česar lahko astrofotografi brezskrbno slikajo in pregledujejo posnetke.

Za še večjo svobodo pri fotografiranju je EOS 60Da združljiv z dodatnim daljinskim časovnim prožilcem Timer Remote Controller TC-80N3 – ta omogoča spreminjanje nastavitev brez premikanja fotoaparata. TC-80N3 ponuja možnost daljinskega zajemanja fotografij v določenih časovnih intervalih ali v daljšem časovnem obdobju, zato je primeren za fotografijo »time-lapse« nočnega neba. Priložen napajalnik ACK-E6 omogoča neprekinjeno fotografiranje s stalnim napajanjem, kar je pomembno pri daljših osvetlitvah, programska oprema EOS Utility pa uporabnikom omogoča nadzor nastavitev ali ogled kadrov na računalniku PC ali Mac, povezanem prek USB-kabla.

Kot del sistema EOS je EOS 60Da združljiv z največjim izborom zamenljivih objektivov, od 8 mm do 800 mm goriščnice – astrofotografi imajo tako na voljo izjemne ustvarjalne možnosti in zmogljivosti.

EOS 60Da – ključne lastnosti:
• Izboljšana občutljivost na infrardečo svetlobo
• Tipalo APS-C CMOS z 18 milijoni točk
• 7,7 cm vrtljivi zaslon LCD v razmerju 3:2
• ISO 100–6400 (razširljiv na ISO 12.800)
• Snemanje »Time-lapse« z aplikacijo EOS Utility ali dodatnim daljinskim časovnim prožilcem TC-80N3
 

Komentarji
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati