Napredna prepoznava obrazov

Napredna prepoznava obrazov

Podjetje Face.com, kjer se, kot nam že ime pove, ukvarjajo s programsko opremo za prepoznavo obrazov, je razvilo zanimivo aplikacijo. Ta s pomočjo naprednih algoritmov ne samo da iz fotografije zna ugotoviti starost osebe, temveč skuša uganiti še spol ter počutje.

Za vse te podatke ponudi še stopnjo verjetnosti in možni odklon.

Vse to aplikacija izračuna iz številnih značilnosti, kot je na primer gladkost kože ali oblika obraza. Natančnost izračuna je seveda odvisna tudi od kvalitete fotografije; največji odklon naj bi bil dvajset let, najmanjši pa le dve leti. Počutje oceni na podlagi izraza na obrazu in ustnic, seveda pa lahko zazna tudi nasmeh (kar sicer ni nič novega, saj je to znajo kamere že kar nekaj časa).

Zanimiva aplikacija je namenjena predvsem spletnim razvijalcem, ki bi radi omejili starost uporabnikov njihovih storitev, sploh na primer za strani z vsebinami za odrasle in podobno; možnih načinov uporabe pa je seveda še ogromno. Sicer pa je zaenkrat aplikacija še precej nezanesljiva in premalo natančna za edini način preverjanja starosti in (še) ne more zamenjati človeških oči in osebne presoje. Lahko jo pa preizkusite tudi sami in končno ugotovite, koliko držijo obljube proizvajalcev raznih pomlajevalnih preparatov. Šalo na stran – Veliki brat vidi in razume vedno bolje...

http://developers.face.com/tools/#faces/detect

Komentarji
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati