Nikonovi izdelki prejeli štiri prestižne oblikovalske nagrade red dot

Nikonovi izdelki prejeli štiri prestižne oblikovalske nagrade red dot

Podjetje Nikon je s strani nemškega oblikovalskega centra Nordrhein Westfalen prejelo štiri prestižne oblikovalske nagrade za svoje izdelke. Nagrade red dot za oblikovanje so prejeli sistem Nikon 1, kompaktna fotoaparata COOLPIX AW100 ter P310 in laserski daljinomer Nikon PROSTAFF 5.

Sporočilo za javnost

Nagrado red dot prejmejo zgolj najboljši izdelki, ki izstopajo s svojim dizajnom, pri katerem strokovna žirija ocenjuje kar devet vidikov vključno z inovacijo, funkcionalnostjo, ergonomijo, ekologijo in vzdržljivostjo. Letošnji izbor izdelkov je bil še posebej pester, saj je žirija izbirala med 4.515-imi izdelki iz 58 držav. Nagrado red dot 2012 za oblikovanje so prejeli kar štirje Nikonovi izdelki, in sicer fotografski sistem Nikon 1 ter kompaktna fotoaparata COOLPIX AW100 ter P310. Strokovno žirijo je prepričal tudi laserski daljinomer Nikon PROSTAFF 5, ki ga izdeluje Nikonova podružnica Nikon Vision Co., Ltd. Zmagovalni izdelki bodo razstavljeni od 2. julija dalje v dizajnerskem muzeju red dot v nemškem Essnu.

Sistem Nikon 1
Nikon je lansko jesen predstavil nov sistem digitalnih fotoaparatov z izmenljivimi objektivi, ki jih odlikujejo kompaktna oblika, majhna teža in hitrost fotografiranja. Prva fotoaparata iz omenjene družine, modela Nikon 1 J1 in Nikon 1 V1, sta opremljena s slikovnim senzorjem CMOS, naprednim samodejnim ostrenjem in novim slikovnim procesorjem EXPEED 3. Slikovni senzor nadgrajuje zelo napreden sistem samodejnega ostrenja. Pri fotografiranju in snemanju svetlečih ali gibljivih motivov, samodejno preklopi na 73-točkovni sistem ostrenja s faznim zaznavanjem. Pri fotografiranju stacionarnega ali slabo osvetljenega motiva pa fotoaparat uporabi 135-točkovni sistem samodejnega ostrenja z zaznavanjem kontrasta.

Zelo uporabni sta tudi funkciji "fotografija v gibanju" (Motion Snapshot) omogoča nov koncept zajema "zgodbe trenutka", saj poleg fotografije zajame še eno-sekundni video v počasnem posnetku, ki ju na koncu združi v pravo živo sliko, ter "pametni izbor fotografij" (Smart Photo Selector), ki uporabniku izmed 20 fotografij pomaga izbrati najboljšo.

Sistem Nikon 1 ponuja bogat nabor fotografskih dodatkov, vključno z izmenljivimi objektivi NIKKOR 1, bliskavico SB-N5 in enoto GPS GP-N100. Z Nikon 1 fotoaparati so s pomočjo vmesnika F mount združljivi tudi obstoječi Nikkor objektivi AF-S, ki tako še razširjajo njihovo uporabnost.

Nikon COOLPIX AW100
COOLPIX AW100 je prvi Nikonov fotoaparat, ki je odporen na vodo, udarce in mraz. Zasnovan je tako, da omogoča zajemanje fotografij in videa do 10 metrov pod vodno gladino in na mrazu vse do -10 stopinj pod ničlo. Prenese robustnejše rokovanje in morebitni padci z višine do 1,5 metra na delovanje fotoaparata nimajo nobenih posledic. S pomočjo vgrajenih zemljevidov sveta in modulom GPS lahko uporabnik vsaki posamezni fotografiji določi lokacijo, se orientira v prostoru in tako sledi svoji začrtani poti. COOLPIX AW100 omogoča tudi napredno enoročno upravljanje z meniji s pomočjo nihanja fotoaparata.

Nikon COOLPIX P310
COOLPIX P310 prinaša ustvarjalnost v kompaktni obliki. Opremljen je z od zadaj osvetljenim tipalom CMOS s 16 milijoni slikovnih točk ter se ponaša s svetlim 24-milimetrskim širokokotnim objektivom NIKKOR s 4,2-kratnim optičnim zoomom in zaslonko f/1,8. Za kakovostne posnetke v vseh pogojih skrbi še napredni sistem zmanjševanja vibracij s premikanjem elementov objektiva. COOLPIX P310 omogoča fotografiranje v hitrem ali počasnem posnetku z do 120 posnetki na sekundo. Vgrajen priključek HDMI uporabniku omogoča, da fotoaparat priklopi neposredno na televizijski sprejemnik visoke ločljivosti ter si takoj ogleda fotografije in videoposnetke.

Nikon PROSTAFF 5
PROSTAFF 5 je prenosni laserski daljinomer, ki vključuje odlične optične zmogljivosti v kompaktnem in ergonomskem ohišju. Z njim je moč izmeriti razdalje do 550 metrov v korakih po 0,1 m. Vodoodporna zasnova mu omogoča številne dejavnosti na prostem, vključno s športi kot so golf, jadranje ter lov. Svetlo in široko vidno polje iskala nadgrajuje 6-kratna povečava, ki omogoča resnično enostavno merjenje razdalj – tudi do manjših predmetov. S preprostim pritiskom na gumb.


 

Komentarji
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.
Postani Slo-Foto.net član
Popularne novice
    Anketa
    Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
    Rezultati