Canon priznal napako pri novem 5D MkIII

Canon priznal napako pri novem 5D MkIII

Nekaj uporabnikov pred kratkim predstavljenega Canon 5D Mk III je poročalo o neželenem »obnašanju« njihove nove kamere. Problem predstavlja osvetlitev zgornjega LCD zaslona, saj pri uporabi v temi zmede sistem merjenja svetlobe.

Problem očitno nastaja zaradi uhajanja svetlobe pri osvetlitvi manjšega LCD zaslona na vrhu kamere, ki zmede sistem merjenja svetlobe v kameri. Posledica je nepravilna ekspozicija posnetka, a to seveda zgolj pri fotografiranju v zelo šibki svetlobi. A ker je delovanje v prav takšnih svetlobnih pogojih ena od odlik te kamere, pri tem pa nam seveda zelo prav pride tudi osvetljen kontrolni zaslon, je napaka seveda toliko bolj moteča. Pri Canonu so napako potrdili in uporabnikom sporočajo, da rešitev težave že pospešeno iščejo, a o konkretnem časovnem roku še ni govora. Vprašanje je tudi, ali bo mogoče napako popraviti zgolj s programsko posodobitvijo.

Za prikaz napake so pri spletni strani www.cameratown.com pripravili tudi videoposnetek. Avtor članka Ron Risman je nato še ugotovil, da naj bi isti problem imela tudi njena predhodnica – 5D Mk II. Ob tem se poraja še zanimivo vprašanje – če pri več kot treh letih uporabe tega problema uporabniki niso opazili – kako moteč je sploh lahko? Sicer pa se večina fotografov pri tovrstnem fotografiranju raje poslužuje ročnega načina, pri katerem se ta težava seveda ne pojavi.

Ob preizkušanju je avtor odkril še en problem in sicer, da ko kamere nimamo prislonjene k očesu, skozi iskalo padajoča svetloba prav tako zmoti merjenje svetlobe (kar je tudi nazorno prikazano v posnetku). Razlike v osvetlitvi so približno od pol do dveh tretjin zaslonke, če pa imamo sonce za hrbtom je lahko razlika celo dve do tri zaslonke! Temu se sicer lahko izognemo z uporabo predogleda v živo (Live View) ali pa z uporabo pokrovčka za iskalo. Vsekakor pa so to napake, katerih si Canon pri kameri za več kot 3.000€ ne bi smel privoščiti...

Canon USA (via Cameratown)

Komentarji
Uroš Miklavčič (@Ulrich) 16. april 2012 08:23
No, ta z iskalom je znana in je zaradi zasnove tako ali tako prisotna na vseh DSLR aparatih. Kolikor vem, vsaj pri Canon aparatih, vedno dobiš zraven gumijast pokrov za kukalo. Zadeva je nameščena na traku za okoli vratu. Snameš gumo okoli okularja in namestiš tisti pokrovček. Tako, da tu ne moremo govoriti o napakah. Ta z osvetlitvijo zgonjega LCD ekrana pa je lahko problematična, da.
Nikolaj (@Niko) 16. april 2012 15:51
Za tako ceno pa že mora biti brezhiben aparat in še vedno je cena previsoka!!!
Uroš Miklavčič (@Ulrich) 17. april 2012 08:30
Niko, saj razumem, da si ga želiš in si ga ne moreš privoščiti pa si sedaj jezen na ves svet. Pomiri se. Napaka je komajda opazna oz. pri normalnem delu sploh ni opazna. Če delaš ročno sploh ni problema, če pa delaš ponoči in uporabljaš kukalo pa prav tako ne. Chill.
Dejan (@Cicero) 17. april 2012 08:44
Sem včeraj probal zvečer slikat s prižganim LCDjem in jaz nič ne opazim, da bi blo kaj narobe..
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati