Doma narejena kamera Miroslava Tichýa

Doma narejena kamera Miroslava Tichýa

Kar na prvi pogled zgleda kot kup smeti je v resnici delujoča fotografska kamera – ena od mnogih, ki si jih je sam izdelal Miroslav Tichý, češki fotograf in slikar.

Miroslav Tichý (1926 – 2011) je med leti 1960 in 1985 z doma narejenim kamerami posnel na tisoče prikritih fotografij žensk v njegovem rodnem mestu Kyjov. Kamere je izdeloval predvsem iz kartonskih tulcev, pločevink, vezane plošče, plastičnih cevi in ostalih materialov, ki jih je imel pri roki. Tudi objektive je izdeloval sam in sicer iz pleksi stekla, ki ga je zbrusil s smirkovim papirjem in nato spoliral z mešanico zobne paste in cigaretnega pepela. Njegova tipična kamera je bila narejena iz vezane plošče in z asfaltom zaščitena pred vdorom svetlobe; zaklop je bil prav tako iz vezane plošče, sprožilec pa iz niti in elastik.

Miroslav Tichý je bil med komunističnim režimom obravnavan kot disident, saj svojega ustvarjanja ni želel podvreči komunističnim idealom. Ker so od njega zahtevali, naj namesto upodabljanja ženskih modelov preide na komunistično motiviko, ki je poveličevala delavca, je pustil študij na akademiji v Pragi, kjer je študiral slikarstvo. Fotografije je tudi sam razvijal, zaradi opreme in tudi nalašč malomarnega razvijanja pa so te bile polne napak in nepravilnosti. Sam je to razložil tako: Napaka – to je tisto, kar naredi poezijo...

Miroslav Tichy (via PetaPixel)

Komentarji
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati