Napredna fotografska aplikacija za iPhone

Napredna fotografska aplikacija za iPhone

Pred časom so na spletu zakrožile govorice, da naj bi se pripravljala napredna fotografska aplikacija za iPhone, ki naj bi kot prva omogočila fotografiranje v surovem oziroma RAW formatu. Tem govoricam je naredila konec predstavitev aplikacije 645 PRO, ki je na voljo od 20. aprila.

Q645 PRO je nedvomno zmogljiva aplikacija, a žal fotografiranja v pravem RAW formatu tudi ta ne omogoča. Temu se sicer zelo približa, saj ponuja zajem fotografij v načinu "Developed RAW", kar pomeni, da fotografije shranjuje v formatu TIFF in sicer tako, da "prestreže" podatke iz tipala po začetni obdelavi (ostrenje,WB...) in pred JPEG kompresijo. Večina dosedanjih foto aplikacij za iPhone namreč fotografije procesira šele potem, ko jih je telefon že "stisnil" v JPEG format. Na tak način aplikaciji seveda uspe ohraniti več podrobnosti in s tem iz telefona "iztisniti" kar najboljšo možno kvaliteto slike.

645 PRO sicer ponuja še številne uporabne funkcije, kot so na primer točkovno (spot) merjenje svetlobe, možnost zaklepa ekspozicije, ostrenja in nastavitve beline, možnost ogleda histograma, nastavitve časa zaklopa in ISO občutljivosti v realnem času ipd. Poleg tega omogoča še simulacijo sedmih različnih vrst filma in petih različnih razmerij velikosti slike (6×6, 6×7, 645, 6×9 in 6×17). Skratka – zanimiva in uporabna aplikacija, ki za slabe tri dolarje nudi veliko.

645 PRO (via PopPhoto)

Komentarji
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati