Kartonasta kamera iz Ikee

Kartonasta kamera iz Ikee

Konec aprila je švedski pohištveni gigant Ikea presenetil javnost in predstavil pravo pravcato fotografsko kamero. Izdelana je iz kartona in je najcenejša digitalna kamera na svetu.

A brez skrbi – najverjetneje bomo še naprej kupovali že sestavljene kamere, saj Ikea ne namerava postati prodajalec foto opreme. Te najcenejše in tudi najbolj enostavne digitalne kamere na svetu ne nameravajo prodajati, temveč jo bodo brezplačno delili kot promocijski material za novo serijo pohištva PS 2012.

Malo kartonasto čudo sliši na ime Knappa, sestavljeno pa je iz enega kosa (prepognjenega) kartona in dveh vijakov ter enega samega vezja z tipalom, elektroniko ter USB priključkom. Tipalo zajame fotografije ločljivosti dveh milijonov točk, kvaliteta pa naj bi bila na ravni prvih s kamero opremljenih telefonov. Knappa premore zgolj eno tipko, z računalnikom pa jo povežemo preko vgrajenega USB priključka. Z energijo se napaja iz dveh običajnih AAA baterij, ki ju lahko zelo preprosto zamenjamo – le odviti moramo vijaka. Edina tipka je na prednji strani – z daljšim pritiskom nanjo (2s) kamero vklopimo/izklopimo, s krajšim pa zajamemo fotografijo. Za informacije o delovanju kamere služi LED lučka na zadnji strani. Ko ta sveti zeleno, je kamera vklopljena, ko utripa zeleno pa kamera obdeluje zajeto fotografijo (za to naj bi si vzela kar osem sekund!). Rdeča lučka nam sporoča, da sta bateriji izpraznjeni, medtem ko rdeče utripajoča lučka pomeni poln pomnilnik – ta naj bi sicer zadoščal za štirideset posnetkov. Fotografije lahko izbrišemo kar na kameri in sicer tako, da s pisarniško sponko ali podobnim predmetom pritisnemo na gumbek za izbris. Kljub enostavnosti lahko „spreminjamo goriščnico“, vgrajena pa je tudi „napredna“ stabilizacija slike, kar je lepo prikazano v predstavitvenem video posnetku, Knappo pa je možno seveda tudi reciklirati.

Ikea (via Gizmag)

Komentarji
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati