Animirani film Pirati posnet zgolj z uporabo DSLR kamer

Animirani film Pirati posnet zgolj z uporabo DSLR kamer

Da bodo DSLR kamere lahko snemale video je še pred par leti zvenelo kot šala, sedaj pa se te že s pridom uporabljajo tudi v profesionalni kinematografiji. Najnovejši animirani film britanske produkcijske hiše Aardman The Pirates je bil namreč kot prvi celovečerec v celoti posnet zgolj z uporabo DSLR kamer.

Za snemanje so uporabili kar 50 profesionalnih DSLR kamer Canon 1D Mark III, s katerimi so posneli več kot milijon fotografij. Za uporabo DSLR kamer so se odločili zaradi možnosti takojšnjega ogleda posnetega materiala in dovolj visoke kvalitete slike. Za potrebe produkcije so razvili tudi posebno povezavo za procesiranje in prenos slike s kamer, tako da si je že nekaj sekund po končanem snemanju režiser lahko ogledal posneto. Prav tako so kinematografskim potrebam morali prilagoditi objektive, saj uporaba posebnih filmskih objektivov zaradi močno izstopajočih zadnjih steklenih elementov ni bila možna.

Pri izbiri kamere je največjo vlogo igrala zanesljivost, za Canon 1D Mark III pa so se odločili tudi zaradi manjšega tipala, zanesljivega predogleda slike in predvsem zelo konsistentnih rezultatov. Slednje je zelo pomembno, ker si pri uporabi takšnega števila kamer niso mogli privoščiti odstopanja posnetkov.. Manjše tipalo so izbrali zaradi večje globinske ostrine, saj so le tako lahko dosegli, da so približno 20 centimetrov veliki junaki izgledali naravne velikosti. Uporabljene kamere trenutno „počivajo“ na policah in jih zaradi iztrošenosti in zastarelosti najverjetneje ne bodo uporabili pri naslednjih projektih. Pri tem je zanimivo tudi, da so nekatere od teh kamer bile vklopljene v načinu živega predogleda slike skoraj dve leti, pa še vedno delujejo.

via TechRadar

Komentarji
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati