Nova video kamera: Canon EOS C100

Nova video kamera: Canon EOS C100

Canon je svoj sistem Cinema EOS obogatil z novo video kamero EOS C100 – kompaktno vsestransko profesionalno video kamero z zamenljivimi objektivi za neodvisne filmske ustvarjalce.

Kamera temelji na zmogljivostih priznanega modela EOS C300 in njegove impresivne tehnične podatke dopolnjuje z naborom novih samodejnih funkcij – zaradi teh lastnosti je primerna za profesionalne snemalce, ki delajo brez pomoči ekipe, pa tudi za uporabnike EOS-ov, ki se prvič srečujejo s sistemom Cinema EOS.

S Canonovim Super 35 mm tipalom CMOS s filtrom Bayer in ločljivostjo 8,3 milijona točk EOS C100 združuje izjemno kakovost slike v ohišju, ki je za približno 15 odstotkov manjše od naprednega modela EOS C300. Zmogljiv slikovni sistem omogoča enako zmogljivost procesiranja kot sistemi RGB, temelječi na treh čipih. Ponuja izjemne barve, širok dinamični razpon in dokazano učinkovitost pri šibki svetlobi, medtem ko je zaradi razširjene podpore za NLE primerna za širok krog uporabnikov in produkcijskih namenov. Z nastavkom Canon EF omogoča uporabo več kot 60 objektivov EF in dopušča eksperimentiranje z vse večjim naborom objektivov EF Cinema.

Prvovrstni sistem kamer
EOS C100 ponuja vodilno kakovost in prenosljivost, zato je zasnovana ob upoštevanju potreb samostojnega snemalca. Njen napreden slikovni sistem uporablja razširjen kodek AVCHD, tipalo CMOS pa snema video ločljivosti 1920 x 1080 (Full HD) na standardne SD-kartice s hitrostjo 24 Mb/s in z barvnim vzorčenjem 4:2:0 – s tem ponuja ostre in živobarvne videe profesionalne kakovosti. Nekompresiran video je mogoče prenašati na zunanje snemalnike prek integriranega vmesnika HDMI, skupaj z zapisom časovne kode.

Opremljena z izvrstnimi zmogljivostmi EOS C100 omogoča zajem visokokakovostnih posnetkov za različne ustvarjalne potrebe. Podpora hitrostim 24/50/30p in 50/60i ponuja prilagodljivost, razpon ISO od 320 do 20.000 omogoča povečan nadzor nad osvetlitvijo in majhen šum v vseh svetlobnih pogojih. Nova nastavitev gama s širokim dinamičnim razponom omogoča snemanje v zahtevnih, visoko kontrastnih razmerah – pri tem doseže dinamični razpon do 800 odstotkov, večji popravki barv v post produkciji zato niso potrebni. Poleg tega Canon Log Gamma omogoča zajem visokokakovostnega videa z bogato osvetlitveno širino in dinamičnim razponom, kar jamči, da bo posnet material imel konsistenten videz pri uporabi skupaj z drugimi kamerami sistema Cinema EOS.

Enostavno upravljanje za enega snemalca
Poleg popolnega ročnega nadzora ima EOS C100 integrirane različne samodejne funkcije, ki pomagajo samostojnim snemalcem kot so ustvarjalci dokumentarnih filmov ali poročevalci. Nov gumb One Shot AF omogoča takojšnje preverjanje ostrine, osrednji del kadra je samodejno preverjen pred snemanjem. Push Auto Iris izračuna osvetlitev in poskrbi za potrebne nastavitve pred snemanjem, medtem ko Auto White Balance uravnoteži barve s pomočjo zmogljivega Canonovega procesorja DIGIC DV III. Snemalci imajo tako več časa, da se posvetijo sami zgodbi.

Nov grafični uporabniški vmesnik omogoča priročno prilagajanje običajnih nastavitev kamere s pomočjo LCD-zaslona. Snemalec lahko podrobno nastavi gamo, kamera pri tem prikazuje krivulje vrednosti »prej« in »potem«, nastavitev beline pa se opravi s pomočjo priročne paličice s sprotnim grafičnim prikazom količine kompenzacije. Podpora za stalno samodejno ostrenje in upravljanje zaslonke bo dodana s posodobitvijo strojne programske opreme v letu 2013, ta pa bo zagotavljala mirnejše delovanje z uporabo posebnih modelov Canonovih objektivov EF s koračnimi motorji (STM).
EOS C100 ponuja tudi prilagodljivo shranjevanje posnetkov, saj ima dve reži za kartice SD. Uporabniki lahko snemajo na obe hkrati ali pa uporabijo funkcijo Relay Recording, ki ob zapolnitvi ene kartice preide na drugo. Na voljo je možnost konvertiranja HD-posnetka na eni kartici v posnetek standardne ločljivosti na drugi – idealno za snemalce, ki želijo posnetke zmanjšati pred posredovanjem na splet ali kopiranjem.

Profesionalno oblikovanje, profesionalen zvok
EOS C100 uporablja enak modularni koncept, ki ga je populariziral model EOS C300. Zasnovana je tako, da ponuja prenosljivost in zdržljivost v številnih snemalnih pogojih, zato ima robustno ohišje iz lahkih materialov. Ohišje iz magnezijeve zlitine zagotavlja trdnost in vzdržljivost ter pri tem ohranja nizko težo. Pri celodnevni uporabi zagotavlja vsestranskost in udobje.

Velik vrtljiv zaslon LCD z 8,8 cm diagonale omogoča odmik in dostop do dodatnih funkcijskih gumbov. Prilagodljivo držalo ponuja ergonomijo po vzoru zrcalno-refleksnih fotoaparatov za snemanje iz roke, mogoče pa ga je popolnoma odstraniti za snemanje v tesnih prostorih ali z več kamerami. Razporeditev gumbov je narejena ob upoštevanju odzivov uporabnikov, vsi gumbi namenjeni snemanju imajo odslej rdeče pike. Do 15 gumbom je mogoče določiti funkcijo, tako si lahko vsak uporabnik kamero prilagodi po svojih željah.

EOS C100 ponuja profesionalno optimiziran zvok in priključke, podpira namreč zajem zvoka Dolby Digital AC3 ali 16-bitnega Linear PCM pri 48 kHz – to je visokokakovostni signal, zahtevan pri profesionalnem televizijskem oddajanju. Stereo mikrofon je vgrajen v odstranljiv ročaj skupaj z gumbi za nadzor zvoka in dvema priključkoma XLR za zunanje mikrofone ali druge vire zvoka. Kamera ima nov priključek HDMI z zaklepom, ki omogoča varno pritrditev kablov med snemanjem .

Objektivi EF in EF Cinema – Moč ustvarjanja
Ker je del sistema EOS, nova kamera EOS C100 omogoča uporabo prek 60 objektivov EF in EF Cinema, prinaša pa tudi dva nova kinematografska zoom objektiva, CN-E15.5-47mm T2.8 L S in CN-E30-105mm T2.8 L S. Oba objektiva ponujata izvrstno prenosljivost in kakovost, njune zmogljivosti in vrednost pa ju uvrščajo med odlične izbire za neodvisne profesionalce in produkcijske hiše.
Canonova izredno priljubljena serije objektivov EF za fotoaparate ponuja skoraj neomejene možnosti ustvarjanja, prilagojene vsakemu proračunu. Serija EF-S vključuje nabor kompaktnih in lahkih zoom objektivov, ki združujejo visoko kakovost slike in cenovno dostopnost, nabor objektivov EF polnega formata pa zagotavlja edinstveno kakovost in prilagodljivost – luksuzno in visokokakovostno optiko v razponu goriščnic od 8 mm do 800 mm. Od predstavitve sistema EOS leta 1987 je bilo izdelanih prek 80 milijonov objektivov EF, merilo neprimerljive kakovosti, priljubljenosti in zmožnosti odgovarjati na potrebe vseh vrst fotografov in video snemalcev.

Canon EOS C100 – ključne lastnosti:
• 35 mm tipalo CMOS z 8,3 milijona točk; Full HD
• Visoka občutljivost, majhen šum
• Snemanje 24 Mb/s AVCHD na SD-kartice
• Samodejne snemalne funkcije
• Zamenljivi objektivi EF
• Canon Log Gamma
• Kompaktna, modularna, lahka
• Profesionalna kakovost zvoka
• Enostavna integracija v delovni proces
• Podpora CPS videu
 

Komentarji
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati