Nova fotoaparata: Canon PowerShot G15 in PowerShot SX50 HS

Nova fotoaparata: Canon PowerShot G15 in PowerShot SX50 HS

Canon je predstavil PowerShot G15 in PowerShot SX50 HS – nova inovativna kompaktna fotoaparata, ki dokazujeta Canonovo strokovnost pri snovanju objektivov naslednje generacije.

Sporočilo za javnost

PowerShot G15 ima svetlobno najmočnejši objektiv med modeli serije PowerShot G doslej, z novim objektivom f/1.8-2.8 s 5-kratno povečavo, ki fotografom ponuja izjemno veliko zaslonko na celotnem razponu goriščnice. Powershot SX50 HS je prvi kompaktni fotoaparat na svetu s 50-kratno povečavo , z edinstveno zmogljivostjo, naprednim ročnim upravljanjem in podporo formatu RAW.

Oba PowerShota sta zasnovana za napredne uporabnike, ki iščejo prvovrstno kakovost, vodilne lastnosti in kompaktna ohišja, saj prinašata Canonove priznane slikovne tehnologije za fotografije višje kakovosti in filme polne visoke ločljivosti. Oba imata priznani sistem HS, ki ponuja izvrstne rezultate pri šibki svetlobi in izjemno malo šuma v vseh pogojih. Canonov optični stabilizator slike s funkcijo Intelligent IS zagotavlja ostre slike pri vseh povečavah, ročno upravljanje in podpora formatu RAW pa fotografom ponujata največji možni nadzor pri zajemanju in obdelavi posnetkov.

Naslednja generacija objektivov
PowerShot G15 in PowerShot SX50 HS imata nova vrhunska objektiva Canon, s katerima se odpirajo nove ustvarjalne možnosti. PowerShot G15 ima svetlobno močan objektiv f/1.8-2.8, razvit z uporabo novega stekla z visoko stopnjo refrakcije in številnimi premazi za prepuščanje določenih valovnih dolžin svetlobe na nanometrski lestvici. 5-kratni optični zoom zagotavlja izvrstno vsestranskost, z odprtino f/1.8 pri širokokotnih 28 mm goriščnice in f/2.8 pri največji 140 mm goriščnici. Fotografi imajo tako dodatno svobodo pri slikanju pri šibki svetlobi, uporabi hitrih časov zaklopa za zamrznitev gibanja ter dodajanju vzdušja s povečanjem globinske ostrine na celotnem razponu goriščnice objektiva.

Fotografom, ki želijo slikati oddaljene subjekte z vsemi podrobnostmi, je namenjen PowerShot SX50 HS z najzmogljivejšo optično povečavo med Canonovimi kompaktnimi fotoaparati doslej. Prvorazredna optična zasnova temelji na 13 elementih s tremi UD-lečami v 10 skupinah, kar zagotavlja izjemne rezultate v celotnem območju zooma. Na novo zasnovan ultrazvočni pogon (USM) in pogon s tuljavo (Voice Coil Motor – VCM) zagotavljata hitro in skoraj neslišno pomikanje objektiva od 24 mm do 1200 mm , medtem ko ZoomPlus povečavo razširi na 100-kratno in ohrani visoko kakovost slike.

Izboljšan sistem pomoči pri kadriranju z zoomom (Zoom Framing Assist) na PowerShotu SX50 HS ponuja tudi funkcije Seek and Lock, ki omogočajo iskanje in sledenje subjektu na telefoto povečavi objektiva. Uporabnik lahko pritisne namenski gumb Seek na obodu objektiva, ki zmanjša povečavo in omogoči iskanje subjekta. Ko je ta najden in ko je gumb sproščen, se objektiv vrne v predhodni telefoto položaj. Poleg tega z gumbom Lock vključimo zmogljiv optični stabilizator slike, ki ohranja subjekt v kadru, dokler ne naredimo posnetka.

Ostrina in jasnost z optično stabilizacijo slike
Canonova vodilna tehnologija optične stabilizacije slike preprečuje tresenje pri obeh modelih, s tem zmanjša zamegljenost pri fotografijah in nemirne video posnetke. 4-stopenjski (PowerShot G15) oziroma 4,5-stopenjski (PowerShot SX50 HS) optični stabilizator slike zagotavlja ostre, jasne in podrobne posnetke tudi pri velikih goriščnicah in v šibki svetlobi. Poleg tega sistem Intelligent IS samodejno prepozna snemalno situacijo in izbere najustreznejši način stabilizacije slike izmed sedmih možnih. PowerShot SX50 HS ima poleg tega nov in napreden način Dynamic IS, ki zmanjšuje valujoče gibanje fotoaparata, ko snemamo film med hojo ali gibanjem.

Prvovrstna kakovost in hitrost
Oba modela imata Canonov sistem HS – kombinacijo visokoobčutljivega tipala CMOS z 12,1 milijona točkami in zmogljivega procesorja DIGIC 5. PowerShot G15 ima novo Canonovo visokoobčutljivo 1/1,7 tipalo CMOS, ki ima še večjo sposobnost zajemanja svetlobe kot njegov predhodnik, zaradi česar ponuja večjo prilagodljivost pri šibki svetlobi. Slikanje z visoko občutljivostjo ISO do 12.800 omogoča uporabo visokih hitrosti zaklopa in hitrejše neprekinjeno snemanje tudi z manj svetlobe. Zmogljiv procesor DIGIC 5 v obeh modelih je optimiziran za delo z visokoobčutljivim tipalom, pri tem pa ohranja nizko raven šuma v vseh svetlobnih pogojih. Izboljšan sistem samodejnega ostrenja AF na obeh modelih poenostavlja zajem ostrih posnetkov. Hitrost sistema AF pri PowerShotu G15 je 0,17 sekunde pri širokokotni povečavi – to predstavlja 53-odstotno izboljšanje v primerjavi s PowerShotom G12, zaradi česar je G15 najhitrejši Canonov kompaktni fotoaparat doslej.

Način High-Speed Burst HQ je na voljo pri obeh modelih in omogoča zajem visokokakovostnih posnetkov polne ločljivosti subjektov v hitrem gibanju. PowerShot SX50 HS zajame akcijo s 13 posnetki na sekundo, kar je idealno za fotografiranje divjih živali, hitrost 10 posnetkov na sekundo pri PowerShotu G15 pa je primerna za zajem akcijskega dogajanja.

Ustvarjalna prilagodljivost z ročnim upravljanjem in samodejnimi načini
Oba fotoaparata ponujata podobno raven ročnega nadzora, kot ga imajo Canonovi EOS-i, saj lahko uporabniki nastavljajo zaslonko, hitrost zaklopa, belino in občutljivost ISO. Format RAW v obeh aparatih vključuje podporo za različna razmerja fotografij, kar fotografom omogoča raziskovanje učinkov različnih formatov pri nadaljnji obdelavi posnetkov.
Različne možnosti samodejnega slikanja zagotavljajo, da bodo posnetki vedno najboljši. Način Smart Auto uporablja napredno tehnologijo prepoznavanja prizora in izbere najbolj primerno nastavitev med 58 spremenljivkami, funkcija Face ID pa samodejno prepozna vnaprej določene obraze prijateljev in družinskih članov ter poskrbi, da bodo vedno prikazani v najboljši luči. Multi-Area White Balance samodejno nastavi barvne tone pri posnetkih v prostorih z različnimi viri svetlobe, tako da so slike videti bolj naravne.

Namenjena resnim fotografom
PowerShot G15 odlikujejo prepoznavne lastnosti serije PowerShot G, ki skrbijo za odlično vsakodnevno uporabnost. Lahko in robustno aluminijasto ohišje je približno 17 odstotkov lažje kot pri PowerShotu G12, zaradi česar je idealen sopotnik zrcalno-refleksnemu fotoaparatu.
Zasnovan je tako, da omogoča hitro enoročno upravljanje, zato ima PowerShot G15 dvostopenjski nadzorni vrtljivi gumb, prednji vrtljivi gumb, namensko stikalo za snemanje filmov in funkcijske tipke – nastavljanje fotoaparata med posnetki je zato preprosto. Jasen 7,2 cm zaslon z ločljivostjo 920.000 točk PureColor II G je idealen za kvadriranje in ogled posnetkov, ima širok vidni kot in kaljeno steklo za večjo zdržljivost in boljšo vidljivost. Optično iskalo ponuja alternativo kompoziciji na zaslonu in ponuja bolj tradicionalno izkušnjo fotografiranja.

PowerShot SX50 HS prinaša občutek zrcalno-refleksnega aparata v manjšem ohišju, ima ročaj za trden prijem in je še posebej primeren za slikanje pri velikih povečavah. Glede na zmogljivost 50-kratnega zooma je izredno kompakten, ima nadzorni gumb za enostaven dostop do nastavitvenih menijev, poleg tega pa ima tudi stikala za različne funkcije, kot je snemanje filmov. Elektronsko iskalo in 7,1 cm vrtljiv zaslon PureColor II VA LCD uporabnikom dopuščata, da si izberejo svoj najljubši način kadriranja posnetkov.

Neposredni filmi Full HD
Oba modela sta idealna za snemanje videoposnetkov v polni visoki ločljivosti Full HD (1080p) s 24 slikami/sekundo. Optični zoom je mogoče uporabljati med snemanjem, samodejno ostrenje AF pa zagotavlja, da subjekti ostanejo ostri, jasni in izostreni. Oba modela podpirata tudi snemanje stereo zvoka.

Eksperimentiranje s Canonovo dodatno opremo
Oba nova PowerShota sta združljiva z bogatim naborom Canonove dodatne opreme. Nastavek za bliskavico omogoča eksperimentiranje z ustvarjalno svetlobo Canonovih bliskavic Speedlite, medtem ko nastavki za filtre omogočajo uporabo Canonovih filtrov EOS. Oba modela podpirata daljinski upravljalnik RS-60E3, odličen pripomoček za slikanje pri dolgih osvetlitvenih časih ali pri nočni fotografiji. Vodoodporno ohišje WP-DC48 je prav tako na voljo za PowerShot G15.

PowerShot G15 – ključne lastnosti:
• Svetlobno hiter objektiv f/1.8-2.8, 28 mm, 5x povečava
• Tipalo CMOS z 12,1 milijona točkami; sistem HS in DIGIC 5
• 4-stopenjski Intelligent IS
• 7,5 cm zaslon LCD; optično iskalo
• Sprednji vrtljivi gumb, ročno upravljanje, RAW
• Filmi Full HD, HDMI-CEC
• Hiter AF
• Načina Smart Auto in Face ID
• Način HDR
• Številni dodatki
PowerShot SX50 HS – ključne lastnosti:
• Širokokotni objektiv s 50x povečavo
• 4,5-stopenjski optični stabilizator slike, Intelligent IS
• Tipalo z 12,1 milijona točkami; sistem HS z DIGIC 5
• Full HD, HDMI
• 7,1 cm vrtljiv LCD-zaslon, elektronsko iskalo
• Ročni načini, RAW
• Podpora zoomiranju
• Smart Auto, večpodročni WB
• High-Speed Burst HQ

Komentarji
uzp6 (@uzp6) 19. september 2012 13:05
Ne vem v čem je potem fora G1X?!!
Ni mi tudi jasno zakaj številka 15, če je bil zadnji 12?

Krneki:)
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati