Odklenite skrite zmožnosti vaše Canon kamere

Odklenite skrite zmožnosti vaše Canon kamere

Če ste lastnik Canonove kompaktne kamere in bi si iz nje želeli potegniti kar čim več, obenem pa premorete vsaj nekaj računalniškega znanja, bo CHDK kot nalašč za vas.

CHDK (Canon Hack Development Kit) je tako imenovani "firmware enhancement" , oziroma dodatek originalni strojno-programski opremi, ki odklene skrite ali s strani proizvajalca neizkoriščene zmožnosti Canonovih kompaktnih kamer. Z uporabo CHDK pridobi vaša kamera popolnoma ročni nadzor ekspozicije (ter še načina AV in TV), RAW zapis, bistveno več informacij na zaslonu (prikaz mreže, barvni histogram, natančnejše stanje baterije in zasedenosti SD kartice, zaslonski prikaz pa si lahko celo sami preuredimo po naših željah), neomejeno snemanje videa (omejeno zgolj s prostorom na SD kartici) ter celo spreminjanje goriščnice (zoom) med snemanjem. CHDK lahko poganja tudi majhne skripte, ki vaši kameri dodajo zmožnosti, kakršne zaman iščemo celo v profesionalnih kamerah – na primer zajem HDR fotografij, time-lapse oz. fotografiranje s časovnim zamikom ter celo proženje ob zaznavi gibanja in podobno – seznam razpoložljivih skript je precej dolg. Z uporabo CHDK lahko na kamero namestimo še koledar, DOF kalkulator, bralnik tekstov, za preganjanje dolgočasja pa celo enostavne igrice! Namestitev je enostavna in zelo varna, saj CHDK ne trajno spremeni originalne strojno-programske opreme, temveč se naloži ob vsakem zagonu. Tukaj je na voljo seznam podprtih kamer, tukaj pa podrobna navodila za namestitev.

CHDK, via Lifehacker

Komentarji
uzp6 (@uzp6) 24. september 2012 17:28
Sem naložil na Ixus 860 IS brez problemov. Težava je le, ker imam na displeyu področje z okvarjenimi piksli (udarec ob steno) in ne vidim nekaterih parametrov menuja... Sicer pa ponuja obilo nastavitev, ki jih prej ni bilo, igre, histograme... Kar fino!
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati