Olympus PEN E-PL5 in E-PM2

Olympus PEN E-PL5 in E-PM2

Olympus je svojo PEN serijo dopolnil z dvema novima fotoaparatoma PEN E-PL5 in E-PM2, ki imata premični zaslon na dotik. Z njima lahko posnamete 16,1-megapikselne fotografije in video v polni HD kakovosti.

Sporočilo za javnost

September 2012 - V le nekaj kratkih mesecih je Olympusu uspelo prenesti zmogljivo svetlobno tipalo Live MOS iz svojega nagrajenega fotoaparata Mikro ŠtiriTretjine O-MD v serijo estetskih fotoaparatov PEN. Rezultat sta nova PEN Lite (oz. E-PL5) in PEN mini (E-PM2), pri katerih gre za kombinacijo najvišje kakovosti posnetkov v svoji kategoriji in posebno elegantnega sloga, ki bo še posebej všeč ljubiteljem brezčasne oblike in videza. Novemu svetlobnemu tipalu dela družbo še ena komponenta iz OM-D - slikovni procesor TruePic VI - ki poganja hitri samodejni ostrilni sistem, s katerim je ostrenje na novih fotoaparatih PEN primerljivo z izjemno hitrim OM-D E-M5. Tako kot vsak PEN je tudi oba nova modela neobičajno lahko uporabljati - lastniki bodo gotovo znali izkoristiti prednosti premičnega zaslona na dotik. Oba fotoaparata imata v ohišje vgrajen stabilizator slike za fotografiranje in videosnemanje brez tresenja in megljenja ob uporabi kateregakoli objektiva. Za dodatno popestritev skrbi 12 hitro dostopnih Umetniških filtrov in neposredna brezžična povezava z družabnimi omrežji, kjer lahko posnetke objavljamo prek pametnih telefonov. Če pogledamo tehnične specifikacije, je nekoliko manjši PEN mini skoraj enako zmogljiv kot Lite, vsekakor pa s svojim videzom niti najmanj ne zaostaja. Oba modela bosta na voljo od konca oktobra skupaj z natančnim in skoraj neslišnim objektivom M. ZUIKO DIGITAL 14-42 mm 1 : 3,5-5,6 IIR.

Najhitrejši in najboljši v svojem razredu
Nova PEN Lite in PEN mini se pridružujeta zboru vrhunskih fotoaparatov. Čeprav sta po svoji lepi zunanjosti 100-% PEN-a, je v njuni notranjosti vrhunska 100-% tehnologija OM-D. Veliko svetlobno tipalo Live MOS in slikovni procesor TruePic VI prispevata precej več kot le pogon za hitro samodejno ostrenje. Sta namreč odločilna za 16,1-megapikselne fotografije in videosnemanje v polni HD-kakovosti, tudi v mraku. Dejansko njuna občutljivost sega vse to ISO 25.600. Pri videosnemanju v polni HD-kakovosti z Olympusovo tehnologijo zlahka reagiramo hitro in posnamemo natanko pravi prizor. Motiv lahko med snemanjem povečamo do 4-krat brez izgube visoke ločljivosti 1080.

Najlažja pot do ustvarjalnih objav
S premičnim in na dotik občutljivim 7,6-cm LCD na PEN Lite se uporabnik izbranim motivom lahko dovolj prilagaja, da posname ustvarjalne in neobičajne fotografije. Premični zaslon je seveda v veliko pomoč tudi pri videosnemanju visoko nad glavo ali nizko nad tlemi in še posebej pri avtoportretiranju, če ga povsem obrnemo. Naslednja velika prednost je združljivost s pomnilniškimi karticami FlashAir™ in brezplačnim programom za prenos posnetkov na izbrano družabno omrežje prek poznanih vmesnikov na pametnih telefonih. Za ustvarjalno razpoloženje skrbi 12 Umetniških filtrov in Umetniških učinkov, ki jih je mogoče dodajati fotografijam in videom ter si njihov učinek sproti ogledati v živo na LCD, še preden dejansko naredimo posnetek. Vse skupaj deluje enako kot Olympusov Enostavni vodič, s katerim si lahko učinek različnih nastavitev, npr. osvetlitve in zaslonke, na posnetek ogledamo vnaprej na zaslonu. In še novost: pri HD-videosnemanju lahko zlagoma dodajamo in prehajamo med različnimi filtri s funkcijo, poimenovano Prehod.

Najenostavnejši način za prikaz videov na PEN-u mini
Elegantni novi PEN mini (E-PM2) ima za razliko od svojih predhodnikov dodatne tipke za lažje in hitrejše predvajanje ter brisanje posnetkov. Razen premičnega zaslona ima skoraj vse funkcije kot PEN Lite, tudi priročni samosprožilec, s katerim lahko posnamemo do deset fotografij v poljubnih časovnih presledkih - odlična funkcija za avtoportrete skupaj s prijatelji.PEN Lite bo na voljo v črni, srebrni in beli barvi, medtem ko bo PEN mini dobavljiv v črni, srebrni, beli in rdeči barvi. Za zelo ugodno ceno si lahko privoščimo ultra vitki objektiv 15 mm 1 : 8,0, ki je dodatno zaščiten z drsnim pokrovčkom in omogoča zelo prilagodljivo uporabo. Ko nimamo nameščenega drugega objektiva, lahko spontano fotografiramo z ultra vitkim objektivom, ki poleg tega tudi preprečuje vdor prahu v ohišje fotoaparata, zato ga lahko uporabljamo tudi namesto običajnega pokrovčka za bajonetni nastavek objektiva na fotoaparatu. Tudi za ljubitelje potapljanja in podvodnega sveta je poskrbljeno. Prve dobave obeh fotoaparatov se pričakujejo konec meseca oktobra, od konca novembra 2012 pa bo na voljo tudi podvodno ohišje PT-EP10 za potope do globine 45 metrov.

Osnovne lastnosti

Kakovost posnetkov
• Novo 16,1-megapikselno svetlobno tipalo Live MOS za visoko ločljivost in sijajno delovanje ob šibki svetlobi
• Zmogljiv slikovni procesor Powerful TruePic VI za krajše presledke med posnetki in njihovo odlično kakovost (občutljivost ob fotografiranju doseže do ISO 25.600)
• Zelo učinkovit dvoosni stabilizator slike, vgrajen v ohišje fotoaparata, skrbi za jasne in nezamegljene fotografije in videe ob uporabi kateregakoli objektiva
• Kompaktni hitri in skoraj neslišni objektiv M. ZUIKO DIGITAL ED 14-42 mm (28-84 mm*) 1 : 3,5-5,6 IIR (za fotografiranje in videosnemanje)
• Stereo videosnemanje v polni kakovosti HD 1080 in formatu mov

Enostavna uporaba
• Hitro samodejno ostrenje in 3D sledilno ostrenje boljše sledi premikajočim se motivom
• Premični 7,6-cm LCD s 460.000 slikovnimi pikami in hitro odzivno kondenzatorsko površino, občutljivo na dotik (E-PM2: nepremični 7,6-cm LCD z ločljivostjo 460.000 slikovnih pik)
• Enostavni vodič pri HD-videosnemanju, fotografiranju in v delovnih programih P/S/M/A
• »Moje nastavitve«, ki jim je mogoče dodeliti katerikoli simbol na izbirnem gumbu (samo na PEN Lite E-PL5)
• Izbira delovnih programov prek zaslona na dotik namesto z izbirnim gumbom (samo na PEN mini E-PM2)

Ustvarjalnost
• 12 ustvarjalnih Umetniških filtrov za HD-videe in fotografije, tudi nov filter Akvarel, ki jih lahko kombiniramo z Umetniškimi učinki, med katerimi je novi Enobarvna slika
• Prehajanje Umetniških filtrov na HD-videoposnetkih omogoča mešanje in postopno prehajanje od enega do drugega filtra
• Serijsko dodajanje Umetniških filtrov omogoča shranjevanje istega posnetka z različnimi Umetniškimi filtri
• Serijsko fotografiranje HDR omogoča fotografiranje istega motiva s petimi različnimi stopnjami osvetlitve
• Funkciji Bulb v živo/Čas v živo osvežujeta živo sliko na zaslonu v vnaprej določenih časovnih presledkih med podaljšanimi osvetlitvami

Videz
• Čudovita kompaktna oblika in v celoti kovinsko ohišje
• Izmenljiv in snemljiv ročaj na E-PL5, eleganten fiksni ročaj na E-PM2

Ostale lastnosti
• Združljivost s 26 Mikro ŠtiriTretjine, 27 ŠtiriTretjine in več kot 500 drugimi objektivi (z uporabo adapterja)
• Združljivost z ultra vitkim objektivom 15 mm 1 : 8,0, ki ima drsni pokrovček za zaščito pred prahom
• Rafalno fotografiranje s hitrostjo 8 posnetkov na sekundo
• Združljivost s pomnilniškimi karticami SDXC™ in Eye-Fi™
• Združljivost s pomnilniškimi karticami FlashAir™, ki omogočajo brezžično povezavo fotoaparata z družabnimi omrežji prek pametnih telefonov
• Brezplačni programi za iOS in Android, ki omogočajo obdelavo in objavljanje posnetkov na družabnih omrežjih prek pametnih telefonov in/ali računalnika
• Dodatno je na voljo podvodno ohišje PT-EP10 za fotografiranje do 45 metrov globoko (samo za E-PL5)

* 35-mm standard
SD je tržna znamka SD Card Association.
Eye-Fi je tržna znamka Eye-Fi, Inc.
FlashAir je tržna znamka korporacije Toshiba.
 

Komentarji
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati