Nasveti za uspešno fotografiranje sončnega vzhoda

Nasveti za uspešno fotografiranje sončnega vzhoda

Čas sončnega zahoda je zaradi krasnih barv verjetno del dneva, v katerem fotografi najraje pritiskamo na sprožilec. Prav tako lepe ali še lepše barve, oziroma svetloba nas čakajo tudi ob sončnem vzhodu, a kaj ko se je zanje potrebno malce žrtvovati in tako zgodaj zapustiti toplo posteljo.

A zgodnje prebujanje ni največja težava, s katero se mora soočiti fotograf, ki želi uspele fotografije sončnega vzhoda. Tu je namreč še precej tehničnih vidikov, ki jih mora fotograf upoštevati za uspešen posnetek porajajočega se jutra. Fotograf Jim Zuckerman je pripravil zanimiv in poučen video, ki gledalca popelje skozi skrivnosti fotografiranja sončnih vzhodov, navodila pa so seveda uporabna tudi za fotografiranje sončnega zahoda. Zuckerman v posnetku še posebej izpostavlja naslednje:

  • · vedno se prepričajte, da je linija horizonta popolnoma vzporedna z zgornjim in spodnjim robom kadra
  • · če želite dodati posnetku več globine (in motiv to dovoljuje) vključite vanj nekaj podrobnosti v ospredju
  • · zapomnite si, da vsako sekundo sončnega vzhoda izgubite nekaj naravne lepote svetlobe, zato fotografirajte hitro, a obenem si vseeno vzemite čas za kompozicijo ter motiv fotografirajte iz več zornih kotov
  • · Zuckerman najraje uporablja dnevno nastavitev korekture beline, saj pravi da avtomatska nastavitev „spere“ zlato barvo iz sončne svetlobe
  • · sledite pravilu tretjin in postavite linijo horizonta v zgornjo tretjino kadra
  • · ker se zaradi fotografiranja v sonce ne boste vedno mogli izogniti neželenim odsevom v objektivu (flare), skušajte kamero premakniti tako, da bodo odsevi na takšnem mestu, kjer jih bomo z uporabo kloniranja lažje odstranili (Zuckerman na primer kamero obrne tako, da je odsev namesto na podrobnostih grmičevja na relativno mirni in barvno enakomerni morski gladini)
Komentarji
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati