Najbolj »zoomirana« fotografija vseh časov

Najbolj »zoomirana« fotografija vseh časov

Kar vidite je najbolj »zoomirana«, oziroma lepše rečeno približana fotografija vseh časov. Njen naslov se glasi eXtreme Deep Field (XDF) in je naslednica slavne fotografije Ultra Deep Field, posnete s teleskopom Hubble leta 2004.

Znanstveniki so v fotografiji XDF združili deset let dela teleskopa Hubble – rezultat je osupljiva fotografija, ki prikazuje kar 5.500 posameznih galaksij. Za XDF je bil Hubble kar petdeset dni usmerjen v majceno zaplato neba, skupni kumulativni čas ekspozicije pa je znašal več kot 23 dni! Približno 2.000 tako nastalih fotografij so združili v to osupljivo fotografijo – najglobljo fotografijo vesolja doslej, ki prikazuje tudi najbolj oddaljene galaksije.

Tukaj je na voljo fotografija v višji ločljivosti, kar pa vidite tukaj je 100% izrez.

Tu pa je fotografija, ki prikazuje zorni kot fotografije XDF na nočnem nebu. (foto NASA)

Še ena zanimivost – ni verjetno, da bi sploh obstajalo še kaj bolj oddaljenega, kot so galaksije na tem posnetku, saj so na posnetku galaksije stare približno 13,2 milijarde let, samo vesolje pa je po ocenah znanstvenikov staro 13,7 milijarde let, torej so te galaksije nastale kmalu po nastanku vesolja.

via NASA, PetaPixel

Komentarji
Klemen Blokar (@kleb) 8. oktober 2012 13:08
Naslov je zelo neposrečen, saj "najbolj zoomiran", "najbolj približan" v fotografiji implicira najdaljše goriščne razdalje in najmanjše vidno polje. To pa gotovo ni karakteristika tega posnetka. Tu ne gre za velikost vidnega polja, temveč za to, da so naredili najdaljšo ekspozicijo enega predela neba in s tem ujeli najbolj oddaljene (= najšibkejše) objekte v vesolju doslej. Skratka, posneli so najbolj oddaljene galaksije doslej, goriščna razdalja pa ni rekordna...
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati