Kako Google zajema posnetke za Street View po celem svetu?

Kako Google zajema posnetke za Street View po celem svetu?

Vas je kdaj zanimalo, kako spletni velikan Google pride do panoramskih posnetkov mest po celem svetu? Fotografija, ki jo je nedavno objavil Googlov uslužbenec Masrur Odinaev, prikazuje eno izmed parkirišč Street View vozil.

 

Na fotografiji vidimo polno parkirišče Subaru Imprez z nameščenimi panoramskimi kamerami, s katerimi zajemajo posnetke za to priljubljeno spletno storitev. Vsak avtomobil je opremljen s petnajstimi kamerami, ki skupno zajemajo 360° sliko z višine 2,5 metra. Vozila so opremljena tudi z GPS enoto za natančno beleženje lokacije ter s po tremi laserskimi merilniki razdalj, ki skrbijo za zajem tridimenzionalne slike okolice. Po Odinaevih besedah se po svetu prevaža nekaj več kot 250 podobnih vozil.
Med seboj se razlikujejo tudi po snemalni opremi, saj so novejša vozila opremljena s precej zmogljivejšimi kamerami (primerjava spodnjih dveh fotografij). Spletni velikan veliko časa in denarja vlaga tudi v popolnoma samodejne avtomobile, tako da lahko v prihodnosti pričakujemo tudi robotske fotografe na štirih kolesih.
Storitev Street View naj bi kmalu dobili tudi v Sloveniji – vsaj po besedah informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar. Ta je temu najprej nasprotovala, oziroma postavljala za Google nesprejemljive pogoje (zahtevala je čimprejšnjo anonimizacijo posnetkov že na slovenskem ozemlju), konec septembra pa je preko Twitterja sporočila, da je Google po šestih mesecih ponovno stopil v stik z njenim uradom in da Google Street View v Sloveniji bo.

via: petapixel.com

 

Komentarji
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.
Postani Slo-Foto.net član
Popularne novice
    Anketa
    Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
    Rezultati