Težka artilerija: Sigma 200-500mm f/2.8 APO EX

Težka artilerija: Sigma 200-500mm f/2.8 APO EX

To je gotovo objektiv, ki vam ga ne bodo dovolili vzeti na letalo – če že ne zaradi njegove podobnosti z ročnim protitankovskim orožjem, ki jo zelena barva še poudari, pa prav gotovo zaradi njegovih dimenzij.

Ta zelena „zverina“ namreč v dolžino meri dobrih 70 centimetrov, tehta pa skoraj 16 kilogramov. Leta 2008 predstavljeni teleobjektiv je sploh prvi, ki ob tako dolgi goriščni razdalji premore svetlobno moč f/2.8. Sestavljen je iz 17 leč v 13 skupinah; zaslonka ima 9 lamel. Zaradi njegovih dimenzij tako ostrenje, kakor tudi spreminjanje goriščnice potekata preko vgrajenega motorčka, objektiv pa ima tudi LCD zaslon, ki prikazuje informacije o goriščnici in razdalji ostrenja, za napajanje pa skrbi kar akumulator v objektivu!

Zanimiv je tudi način uporabe dodatnih filtrov – objektiv sprejme običajne 72 mm filtre, le da jih na objektiv ne navijemo, temveč jih vanj vstavimo!

Canon 500mm f/4 IS II in Canon 800mm f/5.6 sta zajetna objektiva, a če ju postavimo ob bok „zeleni pošasti“ sta videti kar malce slabotna.
 
 
V standardni opremi poleg trdega kovčka za prenašanje, akumulatorja in polnilca dobimo še namenski dvakratni telekonverter. Z nameščenim telekonverterjem goriščnica naraste na 400-1000mm, optična moč pa pade na f/5.6, kar pa še vedno zadostuje za delovanje samodejnega ostrenja. Na voljo je za Canon, Nikon in Sigma bajonet, cena pa je primerna njegovi edinstvenosti, saj je zanj potrebno odšteti 32.000 ameriških dolarjev. Če bi ga radi preizkusili, obenem pa ne prodali ledvic, si ga lahko izposodite čez lužo pri podjetju Lensrentals. Za štiridnevni najem (na voljo je z Canon bajonetom) je potrebno odšteti „le“ 1050 dolarjev...
 
Komentarji
Matic Zalaznik (@LazyBones) 30. oktober 2012 21:22
najbolj, da še enga viličarja zraven dobiš za prevoz vsega skupaj
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.